MojWindows

Nadupaný smartfón HP Elite x3 sa dnes konečne dočkal svojej slovenskej premiéry. V podstate ide o ambiciózny projekt, ktorý chce smartfónom nahradiť  zariadenia ako notebook alebo stolný počítač. A predpoklady k tomu veru má dostatočné. V oblasti Windows smartfónov ide totiž po stránke výkonu o absolútnu špičku. Vybavený je štvorjadrovým procesorom Qualcomm Snapdragon 820, 4 GB operačnej pamäte a 64 GB internej pamäte. AMOLED displej s uhlopriečkou 5,96-palcov potom rozlíšenie 2560×1440 bodov. Na základe toho by sa Elite x3 dal zaradiť medzi takzvané phablety, no skrýva toho v sebe viac a preto je zbytočné ho škatuľkovať.

DSC_0118

Pri návrhu sa napríklad myslelo aj na potrebu zvýšenej odolnosti proti prachu a vodeodolnosť. Úspešne prešiel certifikáciou odolnosti IP67 a MIL-STD810G. Vo vode hĺbky jedného metra vydrží 30 minút bez akéhokoľvek poškodenia.

DSC_0090

Jeho predný fotoaparát má rozlíšenie 8 megapixelov a zadný 16 megapixelov. Nechýba mu ani slot pre pamäťovú kartu s podporou maximálnej kapacity 2 TB, dvojica stereo reproduktorov, Wi-Fi, Bluetooth, NFC, USB 3.0 Type-C konektor, či bezdrôtové nabíjanie. O napájanie sa stará batéria s kapacitou 4150 mAh. Zabezpečenie má okrem softvérového šifrovania pod palcom aj skener dúhovky v kombinácii s čítačkou odtlačkov prstov.

Lap Dock – náhrada notebooku

Poriadne zaujímavé je aj príslušenstvo. Nájdeme tu Lap Dock, ktorý by sa dal prirovnať k notebooku bez výpočtových komponentov. Vybavený je 12,5-palcovou obrazovkou, zabudovaným akumulátorom a viacerými konektormi. K Lap Docku sa pripája HP Elite x3, či už bezdrôtovo alebo pomocou kábla a v momente máme namiesto smartfónu notebook. Zabudovaná batéria kapacity 48 Wh okrem obrazovky, pri káblovom pripojení napája aj samotný smartfón.

DSC_0114

Medzi voliteľným príslušenstvom nájdeme aj  Travel Dock rozširujúci konektorovú výbavu o porty VGA, HDMI, RJ45 a dvojicu USB 3.0. Nechýba ani vlastný dock slúžiaci na prepojenie s monitorom, klávesnicou a myšou využívaný pre funkciu Continuum. Príslušenstvo bude v predaji dostupné od septembra tohto roku.

DSC_0069

Oznámená cena aj očakávaná dostupnosť!

Doteraz bola otázna predajná cena aj spôsob predaja. Povrávalo sa, že Elite x3 bude dostupný len pre firemný sektor, prípadne len vo veľkých objednávkach, HP sa doteraz ešte nerozhodla, či bude smartfón predávať aj kusovo, alebo len v rámci veľkých objednávok. Prvé objednávky sa však spúšťajú koncom júna v Nemecku a dovtedy by v tom malo byť jasno. Konečne sme sa ale dozvedeli oficiálnu predajnú cenu. Cena samotného smartfónu je stanovená na 699€ bez DPH. V ponuke bude aj balíček smartfónu spolu so spomínaným príslušenstvom Lap Dock, spolu za cenu 729 € opäť bez DPH.

DSC_0111

Nie len Continuum, ale aj plnohodnotné Windows aplikácie

HP láka aj na možnosť používať plnohodnotné Windows aplikácie, nie len tie určené pre režim Continuum. Slúži na to virtualizačný nástroj HP WorkSpace. Zo začiatku bude obsahovať niekoľko predpripravených aplikácii s tým, že na požiadanie budú pridávané ďalšie a ďalšie. Nástroj bude dostupný v septembri a medzi prvotnými aplikáciami nájdeme Office alebo Skype for business.

DSC_0117

Na rozdiel od režimu Continuum bude umožňovať aj multitasking, teda súčasnú prácu s viacerými aplikáciami. Má však ísť o platenú službu, pričom zatiaľ nie je jasné či pôjde o jednorazový poplatok alebo mesačné predplatné. Ďalšie informácie budú uvedené v septembri tohto roku. Smartfón bude na našom trhu dostupný v auguste, dovtedy budú upresnené informácie o spôsobe predaja.

DSC_0113

07.07.2016

+