MojWindows

Microsoft ohlásil verejnú dostupnosť najnovšej verzie aplikácie Mapy pre Windows 10 a Windows 10 Mobile. Tá sa vyznačuje viacerými vylepšeniami, vďaka ktorým predstavuje adekvátnu náhradu za končiace aplikácie HERE. Tie na mobilnej desiatke prestanú fungovať 30. júna. Na smartfónoch so systémom Windows Phone budú síce fungovať naďalej, no už bez akýchkoľvek aktualizácií.

O tejto situácii vývojári informovali ešte v marci, kedy zareagoval aj Microsoft. Dovtedy kritizovanú aplikáciu Mapy podstatne vylepšil spôsobom, ktorý ju dotiahol do stavu, kedy je pripravená prebrať navigačnú štafetu. Vynovená aplikácia Mapy je teraz dostupná pre všetkých používateľov Windows 10 na počítačoch aj smartfónoch. Predtým k nej mali prístup akurát Insideri.

8-1024x616

Aplikácia mapy má vylepšené správanie pri navigácií, optimalizovanú prehľadnosť pri používaní, a to aj pri použití v režime na šírku. Nové rozhranie uľahčuje ovládanie jednou rukou a obsahuje aj informácie o verejnej doprave. Vylepšené vyhľadávanie umožňuje prezeranie viacerých vyhľadaní na jednej mape súčasne. Výsledky sa vyznačujú priamo v mape namiesto číselného zoznamu. Pribudli aj nové vizuálne efekty pri výbere bodov záujmu z mapy. Pri výbere miesta na mape dochádza k zobrazovaniu podrobných informácií a možností ako blízke miesta, navigácia pre presun chôdzou, autom alebo verejnou dopravou, zdieľanie alebo tlač pokynov.

11-1024x576

Vylepšené bola aj správanie v režime offline. Všetky uložené obľúbené miesta sú v ňom dostupné automaticky a to vrátane navigačných pokynov. Dôležité pre ľudí, ktorí prechádzajú z navigácie HERE Maps je, že aplikácia Mapy umožňuje cez svoje Nastavenia a ponuku Obľúbené importovať až 300 obľúbených miest. Táto migrácia má navyše po 30.júni prebehnúť automaticky pri návšteve ponuky Obľúbené. Po inštalácii aktualizácie Anniversary Update dôjde na Windows 10 Mobile k automatickému odstráneniu všetkých aplikácií HERE (Drive, Drive+, Maps, Transit a City Lens). Na systéme Windows Phone je ale aplikácie možné používať naďalej aj po 30. júni.

Maps-app-1024x906

Zdroj: Microsoft

23.06.2016

+