MojWindows

Inteligentné hodinky sa stávajú čoraz populárnejšími a s tým súvisí aj zvýšený počet videí a návodov, ako si na nich niečo upraviť, či vylepšiť. Modifikácia zariadení pritom nie je žiadnou novinkou. Niektorí majitelia zariadení to ženú do extrémov, keď pridávajú rôzne súčiastky, iní sa snažia o spustenie rôznych operačných systémov. O ďalší takýto pokus sa na svojom blogu podelil vývojár Nick Lee.

Po chvíľke snaženia sa mu na inteligentných hodinkách Apple Watch podarilo úspešne spojazdniť operačný systém Windows 95. Hoci ich hardvérová výbava niekoľkonásobne prevyšuje tú požadovanú, ako Lee podotýka, systém nepracuje plynulo.

Apple Watch 2

Svoju daň na rýchlosti odozvy si vypýtala skutočnosť, že systém beží v emulátore. Len jeho spustenie trvá približne hodinu a aj reakcie potom sú poriadne oneskorené. Kvôli dlhému spúšťaniu musel Lee dokonca prilepiť korunku hodiniek k elektromotorčeku. Ten ňou otáča, aby počas spúšťania systému neprešli do režimu spánku.

Asi málokto by v dnešnej dobe chcel používať takto starý systém, a to obzvlášť na hodinkách. Nejde preto o snahu priniesť ho pre bežné používanie. Namiesto toho ide o ďalší zo série zaujímavých experimentov a krásnu poctu operačnému systému, ktorý znamenal revolúciu v práci s počítačom. Ako Windows 95 funguje na hodinkách od spoločnosti Apple si môžete pozrieť na priloženom videu.

Zdroj: Medium

02.05.2016

+