MojWindows

Určite väčšina z vás vlastní aspoň jeden notebook a už ste aj uvažovali o kúpe obalu, púzdra, či batohu. Dnes vám poradíme, ktorý typ sa hodí na aký druh činnosti a predstavíme si niekoľko obalov, puzdier, či batohov.

V prvom rade však pri výbere akéhokoľvek obalu treba dbať na veľkosť notebooku, pre ktorú je určený, pretože sa môže pri malej nepozornosti stať, že si kúpite obal pre 13 palcový notebook, pri čom vy vlastníte 15 palcový. Obyčajný obal vyrobený z polyesteru alebo neoprénu je asi najbežnejší variant, po ktorom väčšina ľudí siahne. V podstate v ňom vo väčšine prípadov nie je miesto na nič iné okrem notebooku. Slúži teda na bežné prenášanie notebooku, či na cestách v meste alebo práci. Jeho hlavnou úlohou je zabrániť poškrabaniu zariadenia alebo inému poškodeniu, okrem pádu z výšky. Takýto jednoduchý obal si viete zaobstarať už za 15 €.

obal

Obaly môžeme rozdeliť na štýlové a manažérske. Po štýlových väčšinou siahne väčšina mladých ľudí, ktorí chodia do školy a nechcú si poškodiť svoj notebook. Tie manažérske už sú o niečo drahšie, vyrobené z lepšieho materiálu a taktiež môžu disponovať aj viacerými priehradkami na dokumenty a podobne. Takýto obal už môže stáť aj okolo 50 €. Na trhu je obalov množstvo v rôznych farebných prevedeniach, tvaroch a veľkostiach. Vyberať by ste si mali obal hlavne na základe veľkosti notebooku, na ktorú je určený. Potom už ide o vaše preferencie, čo sa týka materiálu, ceny, farby a veľkosti. Manažér by určite mal siahnuť po lepšom obale, ktorý disponuje priehradkami aj na iné veci a napr. študent by sa mal pozerať hlavne na pomer ceny a výkonu.

Potom sú tu tašky na notebook, ktoré sú veľmi bežné u ľudí, ktorí veľa cestujú a potrebujú pri tom svoj notebook. Taktiež ich figuruje na trhu veľké množstvo a môžete si takúto tašku zakúpiť už od 10 €. Tašky už v drvivej väčšine prípadov disponujú postrannými priehradkami na rôzne dokumenty, externé príslušenstvo a podobne. Lepšie kusy sú vyrobené z balistického nylonu a zaručujú maximálnu bezpečnosť pre váš notebook. Niektoré z nich dokonca disponujú vnútornými vypchávkami, ktoré ochránia notebook v prípade pádu tašky na zem.

taska

Drahšie kúsky sú dokonca vyrobené z pravej kože a oveľa viac pôsobia ako módny doplnok, než taška na notebook. Ich cena sa môže vyšplhať na viac ako 300 €. Pre takéto tašky sa väčšinou rozhodnú vrcholoví manažéri alebo významní predstavitelia rôznych korporácií. V prípade tašiek na notebook by ste teda mali brať do úvahy hlavne povahu vašej práce a to, či veľa cestujete a či pracujete v exteriéroch, kde vám môže notebook padnúť na zem. V takom prípade je potrebné zakúpenie kvalitnej a odolnej tašky, ktorá váš notebook ochráni. V prípade, že trávite väčšinu dňa v kancelárii alebo ste študent, postačí vám aj bežná taška za 30 €.

Nakoniec tu máme batohy na notebook, ktoré môžeme rozdeliť na manažérske, športové a štýlové. Prvé menované sú určené na bežné nosenie a predstavujú praktickú pomôcku na prenos svojho notebooku a iného príslušenstva. Takéto batohy pôsobia decentne a sú dostupné už od 20 €. Lepší batoh ale stojí aj 100 €. Disponuje viacerými priehradkami pre notebook, dokumenty, tablet a iné príslušenstvo. Odporučili by sme ich najmä študentom, či manažérom, ktorí väčšinu dňa trávia v kancelárii a batoh potrebujú len pri dochádzaní do roboty.

batoh

Športové batohy sú na druhej strane tie najodolnejšie a mnohokrát disponujú škrupinovým dizajnom, ktorý ochráni notebook aj pri tvrdom náraze. Takýto typ batohu by sme odporučili najmä ľudom, ktorí trávia veľa času v exteriéroch, kde existuje väčšia pravdepodobnosť, že by im batoh spolu so zariadením spadol na tvrdú podložku a podobne. Ich dizajn už nepôsobí tak decentne a ľahko by ste si niektoré z nich pomýlili s klasickým batohom určeným na turistiku. Cena týchto batohov sa pohybuje do 140 €.

Na záver teda opäť pripomíname, že si treba vždy preveriť rozmery notebooku pred objednaním obalu, tašky, či batohu. V druhom rade je potrebné zobrať do úvahy, aký druh činnosti vykonávate. Potom to už záleží iba na vašich preferenciách ohľadom ceny, farby a veľkosti, či si zvolíte obal, tašku, či batoh.

12.05.2016

+