MojWindows

Základná doska integruje všetky nevyhnutné komponenty v počítači, a preto tvorí akýsi základný kameň každého počítača. Vybrať ale tú správnu a dobrú základnú dosku môže byť pomerne zložité. Preto je potrebné vybrať ten správny model, ktorý bude podporovať všetky komponenty. Všetky dosky sa líšia či už podporou technológií alebo výbavou. Veľmi dôležité pri výbere dosky je myslenie niekoľko krokov dopredu, pretože budete do úvahy musieť zobrať niekoľko vecí a riešiť hlavne kompatibilitu komponentov.

Formát dosky

V prvom rade si je potrebné ujasniť, aký formát dosky potrebujem. Na trhu ich je väčšie množstvo, ako je možné pozorovať na nižšie uvedenom obrázku. Najviac sa v súčasnosti používajú prvé dva formáty ATX a Micro-ATX. Veľmi to teda záleží od faktu akú PC skrinku si zvolíte (jej veľkosť). Či už to bude veľká herná skrinka, alebo menšia na bežné používanie v domácnosti a podobne.

dosky

Socket

V druhom rade sa treba pozrieť na to, aký procesor osadíte do vašej dosky. V podstate máte na výber z dvoch výrobcov AMD a Intel. Potom si je potrebné ujasniť, že matičná doska musí disponovať takým istým socketom ako procesor, pretože v opačnom prípade nebudú kompatibilné. Túto tému sme rozoberali už v článku o výbere procesora. Pri tomto výbere je vždy lepšie požiadať o pomoc odborníka, pokiaľ si nie ste istí svojím rozhodnutím.

Čipset

Takisto dôležitým výberom je správne alebo ak chcete vyhovujúce zvolenie čipsetu. Od čipsetu sa totiž odvíja, čo základná doska dokáže. Ide hlavne o to, aké funkcie bude doska podporovať a aké rozhrania bude obsahovať. Je to v podstate základný kameň každej matičnej dosky. Potom to už je jednoduché. Drahšia doska s výkonnejším čipsetom samozrejme ponúkne väčšie množstvo funkcií.

Zbernica grafickej karty

Zbernica pre grafickú kartu je taktiež dôležitým faktorom pri výbere základnej dosky, pretože od prítomnosti konkrétnej zbernice sa aj odvíja to, či na ňu budete môcť osadiť najnovšiu hernú grafickú kartu. Aby ste však mohli naplno využiť potenciál grafickej karty, potrebujete odpovedajúce rozhranie. Najbežnejším rozhraním je v súčasnosti PCI-Express x16, ktorým disponujú najnovšie grafické karty, ale aj tie staršie. Herné matičné dosky väčšinou disponujú aj technológiou SLI (nVidia) alebo Crossfire (ATI), ktorá umožňuje zapojenie dvoch výkonných grafických kariet naraz.

pcie16

Typ operačnej pamäte (DDR, DDR2, DDR3, DDR4)

Typ operačnej pamäte je tiež parameter, ktorý si je potrebné všímať pri výbere základnej dosky. Uvádza sa v jej popise a môže to byť napr. DDR3 alebo DDR4. Je dobré vedieť na čo konkrétne sa počítač bude používať, bude to hráčska zostava, multimediálna či iba kancelársky stroj. V súčasnosti na plynulý chod operačného systému postačí 4 GB veľkosť operačnej pamäte. Doska má väčšinou 4 sloty na operačnú pamäť a je teda najlepšie vždy zakúpiť 2 operačné pamäte. Výrobcovia to uľahčujú tým, že väčšinou v balení nájdete napr. 2x 4 GB pamäte alebo 2x 2 GB pamäte. V prípade, že vám teda ostanú 2 sloty voľné na matičnej doske je lepšie operačné pamäte zapojiť tak, ako je možné pozorovať na obrázku nižšie. Tento spôsob sa nazýva dual-channel a zvyšuje výkon. Nie o veľa, ale každý výkon navyše je užitočný.

pamat

Konektory, porty

V dnešnej dobe základné dosky disponujú množstvom rôznych konektorov, portov a rozhraní, pretože k počítaču pripájame tlačiarne, monitory, tablety, externé pevné disky a podobne. Tento aspekt pri výbere dosky až taký dôležitý nie je, pretože už pomaly každá z nich disponuje dostatočným množstvom portov pre pripojenie všetkých potrebných zariadení.

Prevedenie

Nakoniec tu máme prevedenie základnej dosky, ktoré samozrejme priamo úmerne stúpa na kvalite spolu s cenou. Čím drahšia doska tým sa stretávame s viacerými dizajnovými prvkami, kvalitnejšími kondenzátormi, a aj farebnou schémou. Drahšie dosky sa vyznačujú aj možnosťou taktovania a tiež disponujú viacerými zaujímavými technológiami.

Pri výbere dosky teda treba zobrať do úvahy všetky vyššie spomenuté faktory, ale aj účel, na ktorý bude využívaná, či už je to kancelárske, multimediálne alebo herné používanie.

18.05.2016

+