MojWindows

Určite niektorí z vás majú doma desktop. Tí zdatnejší si ho možno aj objednali na diely a zložili sami. V tom prípade viete, že si pri jeho skladaní je potrebné dopriať čas na určité veci. Jednou z nich je určite usporiadanie káblov v jeho vnútri. Z každého komponentu hardvéru totiž vedie určitý počet káblov, čo v konečnom dôsledku znamená, že v ich usporiadaní bude musieť existovať nejaký systém.

V opačnom prípade to môže mať negatívny dopad na výkon a taktiež ukladanie prachu vo vnútri desktopu, čo nakoniec vedie aj k práci navyše. My vám teraz poradíme, ako by mohlo takéto usporiadanie káblov vyzerať. Po osadení hardvérových komponentov teda prichádza tá ťažká časť. Rozhodnutie ako usporiadať káble tak, aby sa vytvoril čo najväčší možný priestor vo vnútri desktopu. V prvom rade je potrebné uistiť sa, že káble neprekážajú žiadnemu chladeniu, či už na grafickej karte, procesore alebo ďalšiemu ventilátoru. Malo by to totiž negatívny dopad.

V druhom rade si pripravte množstvo sťahovacích pások, ktorými zviažete niekoľko rôznych káblov dohromady. Nájdite si aj úchyty vo vnútri šasi, o ktoré niektoré káble upevníte. Opäť pripomíname, že si na túto činnosť treba vyčleniť viac času, pretože v opačnom prípade to budete musieť robiť ešte raz. Po zapojení všetkých káblov vám určite ostanú niektoré káble, ktoré nebudú pripojené. Najlepší spôsob, ako sa ich zbaviť je ich uloženie do spodnej časti desktopu, kde sa nenachádza žiadny hardvér ani chladenie.

pc-1

Presne tak je to znázornené na vyššie uvedenom obrázku, kde sú zvyšné káble uložené v pravom dolnom rohu šasi. Okrem toto je z obrázku viditeľné, že káble neprekážajú žiadnemu chladeniu a priestor nad matičnou doskou je v podstate celý uvoľnený. Tým pádom sa desktop oveľa lepšie chladí a prach sa neusádza na miestach, kde by nemal.  Nedochádza teda ani k prehrievaniu hardvéru.

pc-6

Taktiež si môžete všimnúť veľký počet sťahovacích pások, ktoré sme na upevnenie a zviazanie káblov použili. Samozrejme umiestnenie káblov sa môže líšiť aj od konkrétneho šasi. V našom prípade je šasi celkom malé, a teda aj rozmiestnenie káblov bolo o niečo ťažšie. Náš príklad môžete použiť aj ako inšpiráciu pre svoj desktop, ak s rozmiestnením káblov máte problém.

pc-5

V prípade, že si plánujete postaviť svoj vlastný desktop, želáme vám veľa zdaru a trpezlivosti. Pre zaujímavosť, desktop sme po jeho postavení otvorili po 9. mesiacoch a v jeho vnútri sa nachádzala len veľmi malá prachová usadenina, čo svedči aj o efektívnosti usporiadania káblov.

09.05.2016

+