MojWindows

Externých diskov je v súčasnosti na trhu nespočetné množstvo. Záujemca si môže vybrať hneď spomedzi viacerých typov. Podľa čoho si však treba takýto disk vybrať a načo sa ktorý typ hodí vám povieme v tomto článku.

Najdôležitejším faktorom pri výbere externého disku je sekvenčná rýchlosť čítania a zápisu. Bežné externé HDD disky disponujú rýchlosťou čítania od 150 MB/s vyššie. Rýchlosť zápisu je buď rovnaká alebo nižšia ako rýchlosť čítania. V prípade HDD diskov je dôležitý faktor aj počet otáčok za minútu. Najbežnejší je počet 5400 otáčok za minútu. Potom existujú disky s vyššou frekvenciou napr. 7200 a 10000. To sa už samozrejme odrazí aj na cene. Rozdiel medzi 5400 otáčkami a 7200 otáčkami však je znateľný.

V prípade SSD diskov si všímame len sekvenčnú rýchlosť čítania a zápisu, pretože ide o disky bez mechaniky, čiže sa v nich nič netočí. Bežné SSD disky dosahujú rýchlosť čítania od 400 MB/s a zápisu od 300 MB/s vyššie. Po vzhliadnutí faktorov ako rýchlosť čítania, zápisu a pri HDD diskoch počet otáčok za minútu sa pozrieme na cenu. Tá je v prípade HDD diskov oveľa nižšia, ako v prípade SSD diskov.

Pre porovnanie 2.5 palcový HDD disk s kapacitou 1 TB a 5400 otáčkami za minútu stojí v obchode zhruba 60 €. SSD disk s tou istou kapacitou stojí v obchode 400 €, no je oproti HDD konkurencii oveľa menší a disponuje 2-3-krát vyššou rýchlosťou čítania a zápisu.

Typy diskov:

  • 1.8 palcové
  • 2.5 palcové
  • 3.5 palcové
  • externé SSD

Prvé tri spomínané typy tvoria z veľkej časti HDD externé disky. 1.8 palcové sú však typu SSD, čiže bez mechaniky. Dosahujú kapacitu 256 GB, no ich sekvenčná rýchlosť čítania a zápisu sa nepohybuje vo veľkých číslach. Väčšinou ide o čítanie 150 MB/s a zápis 90 MB/s. Ich cena sa pohybuje od 80 € vyššie

2.5 palcové disky sú veľmi rozšíreným typom, pretože sú ľahko prenosné a môžu dosahovať veľkosť až 4 TB. Sú takisto cenovo dostupné a kvalitný externý HDD disk s kapacitou 1 TB si viete zaobstarať už za 60 €. Samozrejme čím je kapacita disku vyššia, tým rastie aj cena. Najbežnejšie 2.5 palcové externé HDD disky majú kapacitu 1 TB a 2 TB. Využiť ich môžete najmä na cestách na prenos dôležitých dát, ktoré sa vám nezmestia na USB, alebo ich môžete využiť ako zálohu dát vášho počítača (filmy, fotky, dokumenty a podobne).

wdblue

3.5 palcové disky sú už väčšie čo do kapacity, tak do veľkosti a väčšinou sa využívajú v kanceláriách na zálohovanie dát alebo ako rozšírené úložisko desktopu, či notebooku. Ich prenosnosť je samozrejme menšia, no nie nemožná. Tieto disky disponujú vyššou sekvenčnou rýchlosťou čítania a zápisu ako 2.5 palcové disky a taktiež majú vyššiu frekvenciu otáčok za minútu. Bežne je to 7200 otáčok za minútu a vyššie. Ich cena sa pohybuje od 80 € vyššie.

3.5disk

Nakoniec tu máme externé SSD disky, ktorých sekvenčná rýchlosť čítania a zápisu 3-krát prevyšuje bežné HDD disky. Ako sme už spomínali aj ich cena je oveľa vyššia než pri HDD diskoch. Externý SSD disk s kapacitou 250 GB totiž na slovenskom trhu stojí až 100 €, čo je trojnásobok ceny HDD disku, ktorý disponuje takou istou kapacitou. SSD disky však majú veľmi praktické a univerzálne využitie, pretože sa ľahko prenášajú kvôli ich malej veľkosti a disponujú vysokou rýchlosťou čítania a zápisu. Daň sa tieto výhody však je vysoká cena.

ssd

Externé disky sa väčšinou k zariadeniam pripájajú pomocou rozhrania USB 2.0, USB 3.0 alebo USB Type-C. Existujú však aj bezdrôtové externé disky, ktoré dokážu byť v jednom momente spárované až s 8 zariadeniami. Ich cena je skoro trojnásobne vyššia ako v prípade bežného HDD disku a taktiež je ich potrebné dobíjať zhruba po 6 hodinách nepretržitej práce. Takéto externé disky sa hodia napr. do domácnosti, kde sa nachádza množstvo zariadení ako smartfóny, tablety, notebooky, ktoré sa pomocou Wi-Fi siete dokážu napojiť na takýto disk a čerpať z neho údaje.

wireless-drive

24.05.2016

+