MojWindows

Mobilná divízia Microsoftu prešla v posledných mesiacoch viacerými výraznými zmenami, ktoré vyvolali značné obavy zo strany používateľov, ale aj hardvérových partnerov a investorov. Situácia je taká, že Windows smartfónom na trhu neustále klesá podiel, ako aj predajnosť a Microsoft za dlhú dobu nepredstavil žiadnu novinku v mobilnom segmente. Dokonca upustil aj  od výroby takzvaných „hlúpych“ telefónov a nevyhol sa tak ďalšiemu prepúšťaniu v hardvérovej divízii. Microsoft preto musel vyrukovať  s novou stratégiou, ktorá by mu mala priniesť žiadaný úspech a odvrátiť budúce prešľapy akými bola napríklad kúpa Nokie.

Fínska vláda vyjadrila svoje sklamanie nad prepúšťaním

V súvislosti s nedávnym predajom divízie klasických mobilov a následnou reštrukturalizáciou príde o prácu 1350 zamestnancov fínskej pobočky a ďalších 500 bude prepustených celosvetovo. Svoje sklamania nad situáciou vyjadril dokonca aj fínsky minister financií Alexander Stubb, ktorý Microsoftu vyčíta nedodržanie sľubov. Svojmu mobilnému biznisu Microsoft pripisoval sľubnú budúcnosť a vo Fínsku plánoval dokonca vybudovať datacentrum. K tomu však nedošlo. Fínska vláda na čele s ministrom práce Jari Lindströmom bude mať podľa vyhlásení vážnu debatu o tom, ako by Microsoft mohol ľudom pomôcť s hľadaním nového zamestnania. Microsoft tak dnes už neúspešný experiment s odkúpením Nokie zatiaľ stál podľa dostupných informácii viac ako 8 miliárd dolárov. V priebehu rokov navyše o prácu prišli tisíce ľudí. Každý ďalší krok si preto dopodrobna rozmyslí, no výrazný podiel na trhu so smartfónmi už mať zdá sa nebude.

MS Nokia

Microsoft opäť mení stratégiu v mobilnom segmente

V rámci nadchádzajúcej reorganizácie mobilnej divízie sa menia doterajšie priority. Ešte koncom apríla rozosielal Terry Myerson mail kľúčovým zamestnancom a partnerom, v ktorom uisťoval, že Microsoft je oddaný platforme Windows 10 Mobile a pripravuje pre ňu veľké veci. Informoval dokonca o prácach na novej generácii produktov a potvrdil záväzok voči mobilnej desiatke. Na záver nezabudol dodať, že Microsoft spoločne so svojimi OEM partnermi bude mobilnú platformu podporovať aj uvedením nových mobilných zariadení.

Necelý mesiac po tomto uistení prichádza oficiálne vyjadrenie od Satya Nadellu, riaditeľa spoločnosti Microsoft, ktorý na margo aktuálnych zmien v mobilnej divízii povedal:

„Svoje úsilie v mobilnom segmente zameriavame tam, kde sa odlišujeme (od konkurencie) – na spoločnosti, ktoré si vážia bezpečnosť, správu a funkciu Continnum s jej možnosťami, ako aj na zákazníkov, ktorí si vážia to isté. Naďalej budeme pokračovať v inováciách naprieč zariadeniami, a to aj v našich cloudových službách naprieč všetkými mobilnými platformami.“

Microsoft_Lumia_950_recenzia-7

Terry Myerson priznáva ústup vo výrobe zariadení, no zároveň informuje o skvelých novinkách

Microsoft sa teda púšťa do ďalšej snahy zefektívniť svoj mobilný segment a plány so smartfónmi opätovne prekopáva. K vzniknutej situácii mal čo povedať aj Terry Myerson, šéf divízie Windows a zariadenia, ktorý zamestnancom interne rozoslal ďalšie informácie. Okrem poľutovania nad situáciou s ďalším prepúšťaním píše, že hoci Windows 10 nedávno prekonal hranicu 300 miliónov aktívnych zariadení, zákazníci v oblasti Surface produktov a Xbox sú rekordne spokojní a nadšenci HoloLens vyvíjajú stále nové a nové aplikácie, problematický mobilný segment je limitovaný na spoločnosti a zákazníkov, ktorí oceňujú oddanie bezpečnosti, správe a funkcii Continuum. Preto spoločnosť musí byť na tieto faktory sústredenejšia aj v hardvérovej oblasti. Ide v podstate o to isté, čo povedal Satya Nadella.

Nadchádzajúcu stratégiu Microsoftu popisuje v troch hlavných bodoch:

Univerzálne aplikácie – Microsoft vybudoval skvelú platformu s obšírnymi plánovanými vylepšeniami. Hlavnom prioritou je teda rozšíriť dosah na  čo najviac zariadení a naďalej zlepšovať možnosti pre vývojárov.

Podpora súčasných smartfónov – naďalej plne podporovať a aktualizovať súčasné Lumie a smartfóny OEM partnerov, ako aj vyrábať skvelé nové zariadenia.

Vytrvalosť v prinášaní inovácií – Microsoft bude vytrvalo pokračovať v snahe prinášať inovácie naprieč všetkými Windows zariadeniami a službami, aby tak vytvoril novú a príjemnú skúsenosť. To najlepšie pre zákazníkov pochádza z kombinácie zariadení, platformy a služieb.

Jedným dychom ale dodáva, že spoločnosť musí byť pragmatická a zahŕňať aj ostatné mobilné platformy so svojimi službami produktivity, správy zariadení a vývojárskymi nástrojmi. Bez rozdielu toho, aký telefón si človek vyberie, Microsoft chce, aby každý mohol vyskúšať, že mu má čo ponúknuť.

Windows 10

Zameranie na biznis zákazníkov a vybrané trhy

Na malej obrazovke sa Microsoft zameria na bezpečnosť, správu a funkciu Continuum, čo sú jednoducho veci, ktoré oslovili a odlišuje sa nimi. Okrem toho, že má upustiť od výroby cenovo dostupných smartfónov Lumia a zamerať sa na high-end a prémiové smarfóny, sa logicky mení aj typ spotrebiteľov. Namiesto bežného používateľa smartfónov má po novom ísť hlavne o zákazníkov v biznis segmente. Ostatné cenové kategórie by mali svojimi zariadeniami pokryť hardvérový partneri. Microsoft im bude poskytovať podporu a v prípade potreby s nimi bude úzko spolupracovať.

Ďalšie zaujímavé zmeny pochádzajú z mailu zaslaného partnerom Microsoftu. Podľa nich sa mobilný biznis Microsoftu v blízkej budúcnosti zameria len na 18 kľúčových trhov. Konkrétne ide o : Austráliu, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Veľkú Britániu a USA. Slovensko ani Česko sa na zoznam akosi nedostali. Microsoft sa sťahuje z trhov ako India a Brazília, pričom nejde o veľké prekvapenie. Posledné prieskumy v Indii ukazovali, že používanie súčasných Lumií je tam na masívnom ústupe. Stiahnutie z týchto trhov pravdepodobne súvisí aj s plánovaným zameraním na high-end a prémiové zariadenia.

Najnovšie plány sa týkajú výroby vlastných hardvérových zariadení a nie mobilnej platformy Windows 10 ako takej. Po zverejnení nových informácií to vyzerá tak, že Microsoft bude pokrývať len veľmi špecifickú časť trhu, pričom zvyšok prenechá svojim partnerom. To, ako si s tým poradia oni uvidíme až časom.

hp-smarfon-2

Žiadnu paniku, mobilný Windows nekončí

Ako spomíname v úvode, situácia je ďaleko od ideálu a ak do toho prirátame aktuálny stav mobilnej desiatky a vývoj trhu, môže sa ľahko zdať, že na dvere klope koniec mobilného Windowsu. Netreba sa však uchyľovať k urýchleným záverom. Microsoft sa proste sťahuje z trhu, kde momentálne nemá šancu preraziť a namiesto toho svoje sily sústredí tam, kde preňho existuje potenciál generovať zisk. Zmeny sa ale týkajú len hardvérovej časti (smartfónov), platforma ako taká žije naďalej a jej vývoj bude napredovať. To, že mobilnej desiatke bude naďalej venovaná zaslúžená a vyžadovaná pozornosť potvrdzuje aj to, čo Microsoft zaslal svojim partnerom.

Chcem vás uistiť, že vaše investície vo Windows smartfónoch nie sú ohrozené. Mobilita Windows 10 zážitku ostáva jadrom našej ambície  osobnejšej výpočtovej techniky. Naďalej podporujeme a aktualizujeme zariadenia Lumia momentálne nachádzajúce sa na trhu,  s pomocou OEM partnerov ako Acer, HP, Alcatel, VAIO a Trinity pracujeme na Windows 10 smartfónoch a okrem toho vytvárame aj (vlastné) skvelé nové zariadenia.

Práve posledná časť o skvelých nových zariadeniach potvrdzuje informácie o tom, že Microsoft bude naďalej vytvárať mobilné zariadenia. Jedným z nich je už dlhoočakávaný Surface Phone, ktorý by sa na trh mal dostať budúci rok.

Surface Phone

Zdroj: TheVerge, Microsoft, WindowsCentral, Reuters

31.05.2016

+