MojWindows

Koncom roka 2013 Microsoft od Nokie odkúpil divíziu zariadení a služieb a s ňou tak získal technológie, patenty a právo využívať značky Nokia Lumia a Asha. Microsoft postupom času začal smartfóny Lumia ponúkať pod vlastnou značkou. Nokia navyše po podpísaní dohody nemohla vyrábať žiadne mobilné telefóny, a to po dobu desiatich rokov. Situácia sa aktuálne trochu zmenila a Microsoft predal divíziu klasických tlačidlových mobilov za 350 miliónov dolárov spoločnosti FIH Mobile, ktorá je pobočkou čínskeho výrobcu Foxconn, a fínskej spoločnosti HMD Global.

Prvá menovaná získala výrobné zariadenie vo Vietname a distribučnú sieť. HMD Global zasa práva na používanie značky Nokia. V rámci dohody bude do niektorej z týchto spoločností presunutých aj približne 4500 zamestnancov. Čerešničkou na torte je vyhlásenie spoločnosti Nokia, ktorá oznámila, že svoju značku a duševné vlastníctvo bude licencovať HMD Global. Tá by mala čoskoro začať s predajom smartfónov a tabletov značky Nokia, tentoraz s operačným systémom Android.

Microsoft tak presunie v podstate všetky aktíva súvisiace s výrobou klasických mobilov vrátane značiek, softvéru, služieb, siete starostlivosti o zákazníkov, informácie o zákazníkoch a podobne. Transakcia bude podľa plánov ukončená v druhej polovici tohto roka. Všetkých uistil, že naďalej bude pokračovať vo vývoji systému Windows 10 Mobile a podpore Lumia smartfónov ako Lumia 650, 950, 950XL, ako aj tých od OEM partnerov ako Acer, Alcatel, HP, Trinity a VAIO.

Nokia 222

Zdroj: Microsoft, TheVerge

19.05.2016

+