MojWindows

Microsoft už dávnejšie začal prostredníctvom Windows Store predávať niektoré z najnovších herných titulov. Používatelia operačného systému Windows 10 si tak môžu pohodlne zakúpiť hry ako Rise of the Tomb Raider, Quantum Break, či Gears of War: Ultimate Edition. Vyskytoval sa tu však veľký problém, ktorý hráčom prekážal. Tituly predávané cez Store sú postavené na platforme UWP (Universal Windows Platform). S tým išlo ruka v ruke viacero neduhov.

UWP hry síce bežia v akomsi ochrannom móde, čím je zvýšená bezpečnosť, nakoľko ďalšie programy nemôžu manipulovať s jej zdrojovými súbormi, no na druhej strane je tak odstrihnuté pridávanie módov alebo používanie nástrojov ako FRAPS. Najviac však chýbala možnosť vypnúť synchronizáciu V-Sync, kvôli čomu bol počet snímok za sekundu uzamknutý a hráči tak nemohli plne využiť potenciál svojich nadupaných herných počítačov. Ďalšou z prekážajúcich vecí bola absencia podpory pre technológie G-Sync a FreeSync.

Našťastie sa ukázalo, že Microsoft hernú komunitu neberie na ľahkú váhu a dnes oznámil, že sa zameral na vyriešenie práve týchto najčastejšie sa opakujúcich výčitok. Vydáva aktualizáciu, ktorá umožní odomknutie snímkovej frekvencie UWP hier a pridáva im aj podporu pre Nvidia G-Sync a AMD FreeSync. Ide o dvojicu technológií, ktoré zlepšujú synchronizáciu grafickej karty a monitoru. Odstraňuje sa tak  trhanie obrazu alebo oneskorená odozva pri vykresľovaní. Zo strany Microsoftu tak ide o veľmi rozumný krok, no existujúce UWP hry musia byť upravené, aby vylepšenia podporovali. Aktualizácia zo strany Microsoftu bude sprístupnená postupne a prvými priekopníkmi, ktorí budú čerpať z jej nových možností majú byť hry Forza Motorsport 6: Apex a Gears of War: Ultimate Edition.

Zdroj: Microsoft

10.05.2016

+