MojWindows

Na akcii Windows Roadshow ste si mohli naživo pozrieť horúcu novinku HP Spectre 13 a tento najtenší notebook na svete od spoločnosti HP zavítal aj do našej redakcie. HP Spectre 13 má v najhrubšom mieste iba 10.4 mm. Mali sme možnosť pozrieť sa na zúbok tejto nádhere a tak prinášame naše prvé dojmy z tohto ultrabooku s operačným systémom Windows 10.

Skvostný dizajn, nízka hmotnosť a tenké šasi

Už na prvý pohľad nás HP Spectre 13 zaujal svojím jednoduchým, ale zároveň príťažlivým dizajnom. Reč je hlavne o tele, ktoré je vyrobené z hliníka, no spodná časť je z karbónového vlákna, čo ešte viac znížilo hmotnosť zariadenia. Dizajnérskym skvostom však je zadná časť ultrabooku, ktorá je z bronzu a vytvára veľmi dobrý estetický kontrast so šedým hliníkom. Bohužiaľ zachytáva odtlačky prstov do takej miery, že by to do veľkej miery uľahčilo prácu každému detektívovi.

HP Spectre-1

Takisto nás veľmi zaujali oblé pánty, ktoré spájajú displej so spodnou časťou zariadenia. Tým pádom je aj polohovanie obrazovky atraktívne na pohľad. Jedným z dôvodov, prečo je Spectre 13 taký tenký je fakt, že ide o zariadenie, ktoré disponuje čisto USB C rozhraním. Výrobca si však stále uvedomuje, že existuje množstvo zariadení s klasickým rozhraním USB, a tak do balenia spolu s ultrabookom pribalil aj redukciu.

HP Spectre-4

Celkovo Spectre 13 disponuje trojicou portov USB C a 3.5 mm jackom pre pripojenie externých slúchadiel, Všetky sú umiestnené v zadnej lesklej časti za obrazovkou. HP Spectre 13 sa po dizajnovej stránke veľmi snaží pôsobiť ako prémiové zariadenie a musíme povedať, že ním je každým kúskom.

HP Spectre-5

Sofistikované chladenie, Skylake procesor a nové logo

HP Spectre 13 má chladenie umiestnené v zadnej bronzovej časti, ktoré odvádza teplo z jeho vnútra veľmi efektívne. Ide hlavne o teplo odvádzané od procesora, ktoré je vyriešené pomocou tepelnej trubice. Zariadenie sa tým pádom neprehrieva aj napriek osadeniu čistokrvného Intel Core i5 alebo i7 procesora generácie Skylake. Tento fakt je veľmi dôležitý, pretože sa v súčasnosti do iných ultrabookov osádzajú len Intel Core M čipy, ktoré sa výkonom nemôžu rovnať čistokrvnému Intel Core i procesoru.

HP Spectre 13-14

HP v prípade Spectre 13 použila aj nové logo. Vyzerá lepšie, ako staré oblé logo a perfektne sa hodí k celému konceptu tohto zariadenia.

HP Spectre-2

Full HD displej, výborná podsvietená klávesnica a menší touchpad

HP Spectre 13 disponuje 13.3 palcovým Full HD IPS displejom, ktorý oplýva dobrou farebnou hĺbkou a výbornými pozorovacími uhlami aj pri menšom jase. Okrem toho je chránený odolným sklom Corning Gorilla Glass. S displejom sme boli pri našom krátkom používaní veľmi spokojní.

HP Spectre-12

Klávesnica je kvalitne osadená a veľmi rýchlo sme si na ňu zvykli. Nevadila nám ani pri dlhšom písaní. Touchpad je veľmi príjemný na dotyk a podporuje aj viac dotykové gestá. Keďže Spectre 13 nedisponuje dotykovým displejom, funkčnosť touchpadu je kľúčová. Pri našom používaní si ale splnil svoju rolu na jednotku.

Reproduktory Bang & Olufsen

Veľmi nás potešila informácia, že HP sa rozhodlo o implementáciu stereo reproduktorov Bang & Olufsen. Dokonca na oboch stranách klávesnice vytvarovalo vývody pre zvuk do tvaru trojuholníkov, ktoré sa opakujú. Ich umiestnenie je taktiež veľmi dobré, pretože šírenie zvuku je smerované priamo na používateľa. Reproduktory majú v operačnom systéme aj vlastný ovládací panel, kde je možné nastavenie basov, výšok a podobne. Prispôsobenie zvuku je možné nastaviť aj na počúvanie hudby, rozhovor s inou osobou, či na pozeranie filmov. S reprodukciou zvuku sme boli veľmi spokojní. HP Spectre 13 sa za ňu rozhodne nemusí hanbiť.

HP Spectre-7

Hardvérové špecifikácie

Už sme vyššie v článku spomínali, že HP Spectre 13 disponuje plnokrvným procesorom Intel Core Skylake. Je to veľké pozitívum, pretože ho tento fakt zvýhodňuje oproti iným ultrabookom, ktoré disponujú len výkonnostnou radou M. V prípade testovacieho modelu sme nemali k dispozícii najvýkonnejšiu zostavu, no aj s 2-jadrovým i5 procesorom s frekvenciou 2.3 GHz sme boli veľmi spokojní. Procesor dopĺňa 4 GB operačná pamäť RAM a integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 520. Interné úložisko ma v tomto prípade veľkosť 256 GB SSD. Operačným systémom je samozrejme Windows 10.

HP Spectre-3

Spectre 13 je najtenším notebookom na svete aj vďaka hybridnej batérii, ktorej 4 články sú rozdelené na 2 časti. Tým pádom HP dokázalo maximalizovať výdrž batérie až na 9 hodín v tak malom obale.

Prvé dojmy naplnili očakávania

HP Spectre-13

Naše krátke testovanie ultrabooku HP Spectre 13 sme si užili, pretože ide o atraktívne a zároveň výkonné zariadenie, ktoré vo všetkých ohľadoch má čo ponúknuť. Nakoľko išlo len o pred produkčný kus, nemohli sme naplno využiť jeho potenciál, no tešíme sa na, že budeme môcť prevetrať aj finálny kus, ktorý na náš trh dorazí už v júni a prinesieme vám z neho podrobnú recenziu.

11.05.2016

+