MojWindows

Spoločnosť Acer má na trhu bohaté zastúpenie produktov a to sa týka najmä notebookov. Na našej Microsoft Windows Roadshow ste mali tú možnosť vyskúšať aj notebooky od Aceru. My sme sa rozhodli priniesť vám recenziu o zariadení Acer Aspire V17 Nitro Black Edition II, ktoré predstavuje článok medzi klasickým a herným notebookom. Disponuje vysoko výkonným hardvérom, Full HD displejom, kvalitným spracovaním a dokonca podsvietenou klávesnicou, ktorej červené svetlo mu dodáva herný nádych. Pozrime sa teda ako si počínal pri našom testovaní.

Konštrukcia | Zaujímavý dizajn bez kovového šasi

Keďže ide o zariadenie z vyššej cenovej kategórie človek by čakal, že sa Acer rozhodne pre kovové spracovanie šasi. Namiesto toho tu máme matný plast. Nenechajte sa ale zmiasť, konštrukcia je dobre zostavená a vôbec nám pri používaní neprekážala. Výrobca sa dokonca rozhodol pre protišmykové spracovanie zadného krytu, ktoré sa ale časom môže opotrebovať. Okrem toho matné plastové spracovanie hneď zachytáva nečistoty, ktoré sú na prvý pohľad viditeľné. Ide o prach, ale aj odtlačky prstov.

acer_nitro-2

Veľkým pozitívom je osadenie matného Full HD displeja a kvalitnej podsvietenej klávesnice, na ktorej nám ale vadila polovičná veľkosť ľavej shift klávesy. Chválime však rozloženie šípok, ktoré sa určite bude pozdávať mnohým herným fanúšikom. Prémiovo pôsobí aj kovový úchyt na obrazovku spolu s kovovou lesklou lištou, ktorá je osvetlená červeným svetlom pri zapnutí podsvietenia klávesnice. Takisto sa tu nachádza aj DVD napaľovačka, ktorá nás svojou prítomnosťou potešila, keďže v súčasnosti výrobcovia pomaly upúšťajú od takýchto komponentov.

acer_nitro-6

Výhodou je aj štvorica reproduktorov umiestnená na spodnej strane podstavy zariadenia. Len dvojica je však viditeľná v prednej časti na spodnej strane notebooku. Aspire V17 Nitro Black Edition okrem toho disponuje množstvom portov ako 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x Thunderbolt, 1x HDMI, dvojicou 3.5 mm audio jackov určených pre pripojenie externých slúchadiel a mikrofónu a samozrejme nesmie chýbať ethernet port. Výrobca ale trochu nelogicky umiestnil tieto porty na pravú stranu zariadenia, kde väčšina používateľov má položenú myšku.

acer_nitro-5

Aspire V17 Nitro Black Edition okrem toho disponuje sofistikovanou ventiláciou, ktorá každých pár hodín otočí chod ventilátorov a vyfúkne prach von zo zariadenia, a tak zabraňuje jeho usadeniu v jeho vnútri. S konštrukciou Aspire V17 Nitro Black Edition sme boli spokojní a jediná vec, čo nám na nej prekážala bolo matné prevedenie, ktoré zachytávalo veľa nečistôt.

acer_nitro-4

Displej | Full HD IPS matné prevedenie – skvelý zážitok z hrania alebo pozerania filmov

Musíme pochváliť Acer za zvolenie matného prevedenia 17 palcového Full HD IPS displeja. Ten totiž v dnešnej dobe vidíme len na profesionálnych ultrabookoch. Toto prevedenie zabezpečí lepšie pozorovacie uhly a musíme povedať, že podanie farieb, hlavne čiernej, bolo veľmi dobré. Takisto je Aspire V17 Nitro Black Edition živým dôkazom tvrdenia, že rozlíšenie, ktoré je vyššie ako Full HD, je úplne zbytočné. IPS panel dokáže vyprodukovať dostatočný jasný obraz pri menšom ako polovičnom jase, čo je veľmi chvályhodné.

acer_nitro-10

Hranie hier alebo pozeranie filmov je na tomto zariadení skvelým zážitkom aj bez toho, aby disponovalo 4K rozlíšením, čo by bolo v súčasnej klíme logické riešenie pre high-end notebook, ktorý je článkom medzi hernými zariadeniami a klasickým kancelárskym notebookom. Obraz bol ostrý a farebná hĺbka dostatočná. Obrazovke teda z našej strany nemôžeme vytknúť nič.

Výkon | Herný notebook za lepšiu cenu

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition disponuje výkonom, ktorý sa do veľkej miery blíži tým najvýkonnejším herným notebookom na trhu. Disponuje najnovším 4-jadrovým Intel Core i7 procesorom generácie Skylake, ktorý má pracovnú frekvenciu 2.6 GHz. Nami testovaný model disponoval 16 GB operačnou pamäťou RAM, no na trhu je k dispozícii aj 32 GB verzia. Ohromila nás veľkosť úložiska, ktoré v našom prípade oplývalo veľkosťou 256 GB SSD + 2 TB HDD. Samozrejmosťou je výkonná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 960M so 4 GB dedikovanej pamäte. Vďaka vysoko rýchlostnému SSD disku sa operačný systém Windows 10 naštartoval doslova za pár sekúnd.

acer_nitro-11

Áno, vyskúšali sme na zariadení aj dvojicu benchmarkových testov PCMark 8 a 3DMark. V oboch prípadoch sa nám potvrdil náš predpoklad zaradenia Aspire V17 Nitro Black Edition medzi čistokrvný herný notebook a klasický notebook. Na zariadení sme sa zahrali aj najnovší herný titul Need for Speed, ktorý sme spustili na najvyšších detailoch vo Full HD rozlíšení bez najmenšieho sekania.

3dmark

pcmark1 pcmark2

Pri vysokom zaťažení sa notebook aj do veľkej miery zahrieval hlavne v zadnej časti, kde je umiestnená grafická karta spolu s procesorom. Teplota sa ale nedostala na kritickú úroveň a chladenie ju udržalo na akceptovateľnej úrovni. Dôležité bolo, že nám zahrievanie neprekážalo, pokiaľ sme mali ruky priložené na klávesnici.

Intel RealSense kamera

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition dokonca disponuje Intel RealSense kamerou, ktorá v budúcnosti zohrá veľkú rolu v biometrickom rozpoznávaní používateľa v operačnom systéme Windows 10 a možno aj v hernom priemysle. Dokáže totiž zachytiť tvár a ruky a interpretovať rôzne gestá. Vyskúšali sme si dokonca testovací program určený pre túto kameru od spoločnosti Intel. Výsledkom sme boli nadšení. Používateľ môže v súčasnosti využiť jej výhody napríklad pri 3D tlači objektov, ktoré si dokáže vytvoriť v aplikácii 3DMe, ktorú sme si vyskúšali aj my v redakcii.

acer_nitro-9

Takisto si môže naskenovať scénu v aplikácii 3D Builder. V budúcnosti sa ale bude dať pomocou Intel RealSense kamery robiť množstvo ďalších zaujímavých vecí.

Zvuk | Kvalitné Dolby audio

Aspire V17 Nitro Black Edition je vybavený štyrmi reproduktormi s technológiou Dolby Digital Plus Home Theater, ktoré ponúkajú veľmi čistý priestorový zvuk a dobrý rozsah hlasitosti. Na vyššej hlasitosti by sa za zvuk nemuseli hanbiť ani lepšie externé reproduktory. Pri pozeraní filmov, počúvaní hudby, či hraní hier si teda používateľ môže naplno vychutnať zážitok z nich, pretože audio systém mu ponúka veľmi kvalitnú a čistú zvukovú reprodukciu.

acer_nitro-12

Dokonca si každý užívateľ môže prispôsobiť zvuk svojmu uchu pomocou rozhrania Dolby. Celkovo sme boli s reprodukcie zvuku na Aspire V17 Nitro Black Edition veľmi spokojní.

Batéria | Výdrž prekvapila

Pri zariadení ako je Aspire V17 Nitro Black Edition nemôžeme čakať vysokú výdrž batérie, no notebook nás tou svojou pri pozeraní filmov, či počúvaní hudby prekvapil, pretože výdrž batérie sa pri tomto zaťažení vyšplhala na skoro 5 hodín. Samozrejme pri hraní hier je to jasná záležitosť. Pri tejto činnosti je potrebné mať notebook neustále pripojený na sieťový adaptér.

Hodnotenie

acer_nitro-3

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition II je výborný notebook, ktorý sa výkonom približuje tým najlepším herným zariadeniam na trhu. Je kvalitne spracovaný a oblečený do matného plastového šasi. Chválime aj lesklý spoj medzi podstavou a displejom a kvalitnú klávesnicu, ktorá sa hodí najmä na hranie hier. O výstup sa stará Full HD IPS displej, ktorý oplýva dobrou farebnou hĺbkou a výbornými pozorovacími uhlami. Zariadenie je síce trošku ťažšie, no vďaka nie príliš hrubému telu vôbec nepôsobí ako 17 palcový notebook. Vyzdvihujeme aj kvalitnú zvukovú reprodukciu, ktorá vychádza zo štvorice reproduktorov disponujúcich technológiou Dolby audio. Jediná vec, ktorá nám na zariadení prekážala, bolo práve nadmerné zachytávanie nečistôt v podobe prachu a odtlačkov na jeho povrchu. Acer Aspire V17 Nitro Black Edition II sa hodí najmä pre ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť tie najlepšie herné notebooky na trhu. Musíme povedať, že v tomto prípade je cenovka okolo 1300 € oprávnená, pretože ide o kvalitný 17 palcový notebook napumpovaný tým najnovším výkonným hardvérom a dokonca Intel RealSense kamerou.

Plusy

  • matný Full HD IPS displej
  • výkon
  • reproduktory s technológiou Dolby audio
  • Intel RealSense kamera
  • podsvietená klávesnica
  • DVD napaľovačka

Mínusy

  • povrch zachytávajúci veľa nečistôt
  • nelogické umiestnenie portov na pravej strane

06.05.2016

+