MojWindows

Ešte minulý týždeň vyšla nová testovacia verzia systému Windows 10. Microsoft ale mnohých prekvapil nakoľko prerušil svoju dovtedajšiu sériu simultánneho vydávania nových verzií systému pre smartfóny aj počítače. Ako sa vysvetlilo neskôr, mobilná desiatka obsahovala vážnu chybu a preto nemohla byť distribuovaná. Insideri sa novej verzie na testovanie pre svoje smartfóny nakoniec dočkali včera vo večerných hodinách. Vydaný build nesie označenie 14322 a dostupný je pre Insiderov zaradených do okruhu Fast ring. Ako Microsoft upozorňuje, nová verzia zatiaľ nie je dostupná pre Lumiu 635, ktorá sa jej dočká o niečo neskôr. Dôvod za týmto oneskorením zatiaľ nie je známy. Nová verzia systému dostupná vo forme aktualizácie prináša poriadnu dávku zmien.

Vylepšenia:

Centrum akcií prešlo viacerými vizuálnymi zmenami. Novinkou je zobrazovanie ikony aplikácie len vedľa jej mena v záhlaví skupiny notifikácií a nie pri každej  jednej notifikácii. Týmto spôsobom má dôjsť k sprehľadneniu Centra akcií. Notifikácie prešli grafickou zmenou. V prípade, že obsahujú obrázok, ten je väčší a notifikácie budú zobrazovať viac informácií.

Používatelia môžu určiť prioritu notifikácií, ktoré zobrazujú jednotlivé aplikácie. Okrem toho si môžu vybrať, koľko notifikácií bude viditeľných. Štandardne sú zobrazované tri notifikácie a pre zobrazenie ďalších je potrebné kliknúť na ponuku v Centre akcií. Pribudla aj možnosť prispôsobiť si Rýchle akcie v Centre akcií. Používateľ si môže vybrať, ktoré tlačidlá sa majú zobrazovať a upraviť si ich rozmiestnenie.

sgd

Pomocou Cortany je možné vytvárať pripomienky novým spôsobom. Vytvorením fotografie niečoho, na čo chcete byť upozornení a využitím obsahu z UWP aplikácii.

wp_ss_20160413_0010

Systémové nastavenia obsahujú individuálne ikony, ktoré sa typovo hodia k danej funkcii. Ikony sa budú zobrazovať na hlavnej obrazovke pri pripnutí daného nastavenia. Pri vyhľadávaní v nastaveniach sa bude zobrazovať nové pole s návrhmi.

wp_ss_20160413_0016

Navigačný panel sa dočkal samostatných nastavení v záložke Prispôsobenie.

wp_ss_20160413_0017

Funkcia Glance screen sa stala štandardnou súčasťou systému a nie je ju tak potrebné samostatne sťahovať. Zo záložky doplnky bola presunutá do záložky Prispôsobenie.

wp_ss_20160413_0018

Došlo k zjednoteniu nastavenia napájania a šetriča batérie do jednej záložky Batéria. Vylepšené bolo zobrazovanie využívania batérie jednotlivými aplikáciami. Taktiež je možné ľubovoľne nastaviť percento nabitia batérie, pri ktorom sa aktivuje šetrič batérie.

Používateľ si môže v nastaveniach aktualizácií určiť, kedy zariadenie aktívne používa a v tomto čase tak zamedzí automatickej inštalácií aktualizácií.

Pribudli nové smajlíky a sekcia, ktorá ich zobrazuje v klávesnici bola mierne reorganizovaná.

wp_ss_20160413_0019-992x1024

V prehliadači Microsoft Edge bolo vylepšené kopírovanie a vkladanie textu. Vylepšené bolo aj správanie záložiek. Pokiaľ dôjde k otvoreniu karty kliknutím na odkaz v aplikácii, po stlačení tlačidla späť dôjde k zavretiu tejto karty a návratu do používanej aplikácie.

Pre režim Continuum pribudla podpora väčšiny USB Ethernetových adaptérov. Pripojením adaptéra k Microsoft Display Docku je tak možné získať káblové pripojenie na internet.

Na uzamknutej obrazovke sa namiesto tlačidla späť zobrazuje tlačidlo fotoaparátu. Jeho stlačením a podržaním je možné rýchlo zapnúť fotoaparát. Na uzamknutej obrazovke pribudol nový ovládací panel pre hudobný prehrávač.

media-controls-lock-screen

Opravy:

  • Opravený bol problém, ktorý spôsoboval blikanie obrazovky pri pozeraní videí v režime celej obrazovky alebo pri spúšťaní aplikácie Fotoaparát.
  • Upravené bolo stupňovanie hlasitosti pre budík v prípade, že si používateľ ako zvuk budenia nastavil vlastnú hudbu. Počiatočná hlasitosť bude slabá ako doteraz, no rýchlejšie sa stane hlasnejšou.
  • Opravený bol problém, ktorý spôsoboval, že používanie tlačidiel na pridanie/zníženie hlasitosti prerušilo prehrávanie aplikácie Netflix.
  • Po ukončení režimu Continuum už nebude dochádzať k zaseknutiu pri presune z hlavnej obrazovky do zoznamu všetkých aplikácií.
  • Vyriešený bol aj problém kvôli ktorému dochádzalo k občasnému zastaveniu prehrávania pár minút po uzamknutí smartfónu alebo vypnutí obrazovky.
  • Vylepšené bolo správanie automatickej opravy textu a vyriešené občasné miznutie klávesnice.
  • Pri zamknutí a rýchlom odblokovaní s otvorením Centrom akcií dochádzalo k občasnému zaseknutiu hlavnej obrazovky. Opravený bol aj problém, kedy na uzamknutej obrazovke nebol po nastavení správne zobrazovaný Bing.
  • Opravené bolo zobrazovanie Windows loga nad hlavnou obrazovkou pri prepínaní aplikácií.
  • Zvuk prichádzajúceho hovoru už nebude prerušený pokiaľ počas vyzváňania príde SMS správa.
  • Vyriešené boli problémy s nechceným orezávaním názvov aplikácií na hlavnej obrazovke.
  • Vylepšené bolo správanie ovládania hlasitosti. Už nebude zobrazovať nastavenie hlasitosti pre slúchadlá po ich odpojení. Zmenami prešlo aj správanie upozornení počas hovorov .

Známe chyby:

  • Nie je možné stiahnuť jazykové balíčky.
  • Dochádza k pádu aplikácie Fotoaparát pri pokuse o otvorenie galérie.
  • V zozname aplikácií sa môžu aplikácie zobrazovať duplicitne ako čakajúce na inštaláciu. V Obchode môžu byť zaseknuté inštalácie niektorých aplikácií.
  • Zobrazovanie nových emoji nemusí fungovať správne vo všetkých aplikáciách.
  • Miestami môže dôjsť k situácii, že na klávesnici nefunguje enter a medzerník. V takomto prípade má pomôcť otvorenie kontextového menu na niektorej z aplikácií v ich zozname. Pokiaľ to nepomôže, je nutný reštart zariadenia.
  • Kvôli chybe nie je možné spustiť aplikáciu Tweetium.
  • Facebook Messenger sa nespustí z hlavnej obrazovky ani zo zoznamu aplikácií. Spustenie je možné z aplikácie Facebook, prípadne pomocou notifikácie o novej správe.

Zdroj: Microsoft

15.04.2016

+