MojWindows

Microsoft koncom minulého roka nezabudol ani na nové cenovo dostupné riešenie a po boku svojich vlajkových lodí Lumia 950 a 950 XL na trh uviedol aj Lumiu 550. Tá predstavuje najlacnejšiu možnosť, ako získať nový smartfón priamo so systémom Windows 10 Mobile. V balení tejto relatívnej novinky nájdeme len úplný základ. Smartfón, nabíjačku a papierovú príručku. Nabíjačka navyše neobsahuje ani odpojiteľný microUSB kábel a pokiaľ Lumiu chceme prepojiť s počítačom, musíme si ho dokúpiť. Na druhej strane pri cene balansujúcej na hranici 100€, nemôžeme od balenia očakávať veľa. Čo všetko nám ponúka smartfón v tejto cenovej kategórii?

Lumia_550_14

Konštrukcia

Microsoft v prípade tohto cenovo lákavého smartfónu Lumia 550 s dizajnom nijak neexperimentoval a použil generický vzhľad, ktorý poznáme z ostatných Lumií. Lumia 550 má rozmery 136,1 x 67,8 x 9,9 mm, hmotnosť 142 gramov a vyhotovená je z tvrdeného plastu. Telo je spravoné kvalitne,  zariadenie sa v ruke drží dobre a vďaka použitému materiálu sa ani nijak nešmýka. Nevýhodou je náchylnosť na zachytávanie odtlačkov prstov, s ktorou sa navyše potýka aj displej. Problémom je aj to, že zadný kryt neprilieha dobre a pri silnejšom stlačení tak jemne vŕzga. Najviac sme si to všimli v spodnej tretine smartfónu.

Lumia_550-2

Na prednej strane sa okrem displeja nachádza logo Microsoft, reproduktor, predná kamera s rozlíšením 2 megapixely a v pravom rohu senzor osvetlenia okolitého prostredia. Tlačidlá pre vypnutie/zapnutie sa nachádza na pravej strane zariadenia. Vyhotovené sú kvalitne a práca s nimi je bezproblémová. Tlačidlo spúšte fotoaparátu by sme tu však hľadali márne. Rovnako ako tlačidlá pre ovládanie systému, je riešené iba softvérovo. Na spodku je tradične umiestnený microUSB port a hore zase 3,5 mm Jack pre pripojenie slúchadiel.

Lumia_550-6

Na zadnej strane narážame na hlavný 5 megapixelový fotoaparát s prisvetľovanou diódou, minimalistickým logom Microsoft a otvor reproduktoru. Napriek tomu, že je pomerne malý, produkuje dostatočnú hlasitosť s primeranou kvalitou reprodukcie. Pripojením slúchadiel získavame lepšiu reprodukciu zvuku, no v balení ich nenájdeme. Po odobratí zadného krytu sa nám naskytne pohľad na batériu, slot pre Nano SIM kartu a slot pre MicroSD kartu. Ten podľa technických špecifikácií podporuje karty do maximálnej kapacity 200 GB.

Lumia_550_1

Displej

4,7-palcový displej technológie LCD disponuje rozlíšením 1280 x 720 bodov. To je vzhľadom na veľkosť uhlopriečky dostatočné a jednotlivé body sú viditeľné len ťažko. Skutočnosť, že nebola použitá technológia IPS je celkom prekvapením, no v konečnom dôsledku nejde o nič hrozné a displej patrí v danej cenovej kategórii rozhodne k tým lepším. Výborným doplnkom je funkcia automatickej regulácie jasu a displej je čitateľný aj na slnku. Pri jeho naklonení sú však badateľné mierne zmeny farieb. Ďalšou šikovnou vecou, ktorá na Lumii 550 poteší, je aj podpora funkcie Glance Screen. Ide o zobrazovanie hodín a notifikácií na neaktívnom displeji.

Lumia_550-13

Výkon

V útrobách sa ukrýva procesor Qualcomm Snapdragon 210 so štyrmi jadrami a pracovnou frekvenciou 1,1 Ghz, ktorému sekunduje operačná pamäť veľkosti 1 GB a grafický čip Adreno 304. Hoci nejde o žiadnu nadupanú výbavu, systém pri bežných úkonoch pracuje úplne svižne a plynule. Pri spúšťaní náročnejších aplikácií si miestami ale chvíľku musíte počkať. Nejde pritom ale o žiadnu katastrofu. Čo sa týka vnútorného úložiska, to má celkovú kapacitu 8 GB, z ktorých je pre používateľa reálne dostupných niečo cez 3 GB. Kvôli neustálym aktualizáciám systému a všetkých aplikácií sa časom veľmi ľahko môže stať, že bude nutné použiť microSD kartu.

Systém

Najnovší operačný systém Windows 10 Mobile od svojho prvotného uvedenia na trh ešte v decembri 2015 prešiel už poriadny kus cesty. Zo začiatku v sebe niesol množstvo problémov, kvôli ktorým sa pohyboval na hranici reálnej použiteľnosti. Aktuálne je situácia omnoho lepšia, drvivú väčšinu problémov sa vývojárom podarilo odstrániť a po poslednej aktualizácii 10586.218 sme nenarazili na žiadne zásadné nedostatky. Jedným z veľkých problémov prvých verzií systému bolo napríklad zasekávanie aktualizácie aplikácií cez Windows Store. To už našťastie dlhšiu dobu funguje plynulo. V prípade kúpy tohto smartfónu by preto prvým krokom mala byť inštalácia najnovšej verzie systému.

wp_ss_20160414_0001

Batéria                

Lumia 550 v sebe ukrýva vymeniteľnú batériu s kapacitou 2100 mAh. Tá smartfónu dokáže energiu dodávať pri aktívnom používaní, ktoré zahŕňa bežné vybavovanie hovorov, posielanie správ, mailov, prezeranie sociálnych sietí, webových stránok a dokumentov jeden deň. Pri striedmejšej práci so smartfónom sa pozeráme na dvoj-, až trojdňovú výdrž. Všetko to však závisí od toho, aké aplikácie budete používať. Hranie hier alebo používanie navigácie, batériu vybije v priebehu niekoľkých hodín. Svoje pritom spraví aj nastavenie úrovne jasu. Oproti drahším Lumiám 950 a 950 XL tu chýba konektor USB Type-C a teda aj funkcia QuickCharge. Aj napriek menšej kapacite batérie tak nabitie na maximálnu úroveň trvá približne tri hodiny.

Lumia_550-7

Konektivita

Nájdeme tu všetky základné pripojenia, ktoré potrebujeme.  Wi-Fi pripojenie štandardou b/g/n, pomocou ktorého je vďaka systému možné vytvárať hotspoty a dnes už štandardný Bluetooth 4.1. Rozhodne ale poteší možnosť rýchleho pripojenia na internet  pomocou 4G LTE. Samozrejmosťou je GPS modul. Niektorým používateľom ale môže vadiť absencia NFC.

Lumia_550-11

Fotoaparát a video

Hlavný 5-megapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním v tejto cenovej kategórii odvádza prekvapivo dobrú prácu a fotky sú použiteľné, netreba však čakať zázraky. Automatický režim pracuje bez problémov a  dokáže vytvárať potešujúce zábery. Pre ľudí, ktorí preferujú manuálny režim, sú v aplikácii Fotoaparát všetky potrebné nastavenia. V nastaveniach navyše nechýba ani možnosť zapnúť vytváranie živých fotografií, ktoré sa správajú ako krátke videá.

Celkovo majú zachytené fotografie rozumné farby a v prípade dobrých svetelných podmienok minimálny šum. V nižšom osvetlení je však kvalita podstatne nižšia a v noci to príliš nezachráni ani prisvetlovacia dióda. Predný fotoaparát s rozlíšením 2 megapixely bude musieť vystačiť na video hovory a zachytávanie selfie fotiek. Videá je možné zaznamenávať v rozlíšení 1280 x 720 maximálne pri 30 snímkach za sekundu.

Záver

Lumia 550 je dobrou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú smartfón na základné používanie alebo uvažujú nad kúpou prvého Windows smartfónu. Poskytuje totiž výborný pomer cena/výkon a menej nároční používatelia budú určite spokojní. Operačný systém Windows 10 Mobile už vonkoncom neobsahuje také množstvo chýb ako pri svojom uvedení a nakoľko ho Microsoft bude vyvíjať aj naďalej situácia sa ešte zlepší. Za cenu pohybujúcu sa v rozmedzí 95 – 109 € ide v každom prípade o dobrú kúpu.

14.04.2016

+