MojWindows

Rok čo rok klesajú príjmy spoločnosti Microsoft v mobilnej divízii. Rok 2016 nie je výnimkou. Smartfóny od softvérového giganta sú na tom na trhu čoraz horšie a všetci si hovoria, ako dlho ešte bude môcť Microsoft piť z dna pohára.

Za posledný štvrťrok totiž príjmy z mobilnej divízie klesli o 47 %. Zistilo sa však, že Microsoft dokázal za kvartál predať 15.7 milióna smartfónov z čoho však len 2.3 milióna tvorili Lumia zariadenia. Finančne klesli príjmy z mobilov o neuveriteľných 662 miliónov dolárov. Oproti tomu príjem zo Surface zariadení vzrástol o 398 miliónov dolárov alebo ak chcete o 56 %. Tento nárast bol spôsobený najmä uvedením nových zariadení Surface Pro 4 a Surface Book na trh.

V súčasnosti sa na trhu pohybujú len dve high-end Lumia zariadenia a to Lumia 950 a 950XL. Nie je prekvapením, že za ich predajom nie je mohutný marketing a taktiež ich predáva len zopár obchodov po celom svete. Ostatné smartfóny, ktoré by mohli dostať aktualizáciu na Windows 10 Mobile sa pomaly odstraňujú z poličiek obchodov a tým pádom nie je žiadnym prekvapením, že Lumia smartfóny sa vo svete dobre nepredávajú.

Jediná vec, ktorá by mohla zdvihnúť podiel Windows smartfónov na trhu je možno pripravovaný Surface Phone. To by však Microsoft musel uviesť aspoň tri rôzne modely, aby prilákal ľudí späť na túto platformu. Zatiaľ je jasné len jedno. So smartfónmi disponujúcimi operačným systémom Windows Phone 8.1 a Windows 10 Mobile to nevyzerá dobre.

Zdroj: winbeta

22.04.2016

+