MojWindows

V internom maily adresovanom kľúčovým zamestnancom a vybraným partnerom, sa výkonný viceprezident divízie „Windows a zariadenia“, Terry Myerson vyjadruje k obavám ohľadom plánov Microsoftu a neistej budúcnosti mobilnej platformy. Stalo sa tak po tom, čo spoločnosť zverejnila finančnú správu za prvý štvrťrok 2016 a verejne sa ukázali slabé predaje smartfónov Lumia. Spoločnosť ich totiž za dané obdobie predala len 2,3 milióna kusov, čo predstavovalo medziročný pokles o 70%. Táto skutočnosť zrejme vyvolala obavy viacerých partnerov a Microsoft tak musel reagovať.

Lumia predaje

Celej situácii nepomohol ani nedávny rozhovor pre portál TheVerge, kde Myerson uviedol, že smartfóny nie sú pre Microsoft momentálne prioritou, kde chce pútať pozornosť vývojárov počas tohto roka. Zároveň však dodal, že smartfóny sú dôležitou súčasťou platformy Windows a hoci Microsoft svoje sily primárne sústredí inde, stále pripravuje skvelé veci aj v tejto oblasti.

microsoft_windows_10_smartphones

Myerson všetkých uisťuje, že Microsoft sa nevzdáva a je oddaný mobilnej desiatke. V maile, ktorý získalo viacero zahraničných portálov a medzičasom potvrdili jeho autenticitu, sa okrem iného píše:

Chápem, že zo strany určitých partnerov počúvate obavy ohľadom oddanosti Microsoftu pre mobilný segment. Dovoľte mi byť veľmi jasným: Sme plne oddaný dodávať Windows 10 na mobilné zariadenia s malou obrazovkou a ARM procesormi.

Momentálne sme vo fáze vývoja našej novej generácie produktov a osobne som chcel potvrdiť náš záväzok voči systému Windows 10 Mobile. Veríme v hodnotu týchto produktov pre firemných zákazníkov a našim cieľom je platformu Windows 10 Mobile podporovať mnohé roky. Microsoft spoločne so svojimi OEM partnermi bude túto platformu podporovať aj uvedením nových sérií mobilných zariadení, založených na tejto platforme.

Obsah mailu tak hrá do karát informáciám o pripravovanom smartfóne Surface, ktorý sa má podľa zdrojov oboznámených s plánmi objaviť v apríli budúceho roka. Zatiaľ sa objavujú informácie o troch pripravovaných verziách, no Microsoft môže ešte skrývať nejaký ten svoj tromf.

Surface Phone

To, že Microsoft spustil pre zákazníkov v Spojených štátoch a Kanade akciu „Kúpte si Lumiu 950 XL, zdarma dostanete Lumiu 950“ vidia niektorí ľudia ako jasný znak, že chce dopredať zásoby a natrvalo tak opustiť značku Lumia  a posunúť sa ďalej s niečím úplne novým. Bez ohľadu na to, či to tak skutočne je alebo nie, Microsoft sa nevzdáva a mobilná desiatka má rozhodne pred sebou budúcnosť.

Zdroj: TheVerge, Windowscentral

27.04.2016

+