MojWindows

Ak radi zlepšujete výkon systému a rušíte rôzne služby zistíte, že po čase zoznam vašich Windows služieb veľmi narastie a množstvo služieb v ňom ani nikdy nebude spustených. Namiesto vypnutia služby ju ale môžete vymazať nadobro. Tento úkon je užitočný najmä vtedy pokiaľ sa softvér odinštaluje nesprávne a zostanú po ňom v systéme nejaké fragmenty. Znamená to, že zostane v zozname služieb.

Je si však dôležité uvedomiť, že pokiaľ už raz službu vymažete, je takmer nemožné vrátiť ju naspäť.

V prvom rade si v takomto prípade musíme vyvolať okno so službami. Najrýchlejšie to ide pomocou programu Run. Stlačíme teda klávesovú skratku Windows tlačidlo + R, do poľa potom napíšeme services.msc a potvrdíme klávesou Enter.

services

Následne sa nám objaví okno so spustenými službami.

serv

Nastavenia danej služby otvoríme dvojklikom na ňu. Následne si označíme jej názov a skopírujeme ho (Ctrl + C).

sluzba

Teraz si musíme otvoriť príkazový riadok. Je však potrebné otvoriť ho ako administrátor.

cmdd

Po jeho otvorení zadáme príkaz sc delete ServiceName, čo v príklade môže byť sc delete WinDefend. Pokiaľ má služba v názve medzery je nevyhnutné dať jej názov do úvodzoviek.

windefend

Po vymazaní služby sa môžeme vrátiť do zoznamu služieb a stlačiť klávesu F5 na jeho obnovenie. Zístíme, že služba, ktorú sme vymazali v ňom už nefiguruje. Môže sa stať, že niektorú z nich budeme vidieť aj potom, no bude mať pri názve napísané Disabled. Po reštarte systému však úplne zo zoznamu zmizne. Tento tip sa dá uskutočniť na verziách OS Windows 10, 8, 7, Vista a XP. Znova však pripomíname, že s mazaním služieb je potrebné byť veľmi opatrný, pretože ich návrat je takmer nemožný.

11.03.2016

+