MojWindows

Spoločnosť Lenovo má so svojim širokým sortimentom notebookov na trhu veľký úspech. Do pozornosti sa posledné roky okrem rady ThinkPad dostávajú aj majstri v premene z rady Yoga. V našej redakcií nás navštívil hneď jej najvyšší zástupca, Yoga 900, s najvyššou hardvérovou konfiguráciou, ktorý okrem iného disponuje QHD+(3200 x 1800 bodov) IPS displejom, jedinečným spracovaním a najnovším procesorom od spoločnosti Intel.

Konštrukcia | Len to najlepšie

Už prvý pohľad na Yogu 900 vyráža dych. Pohľad totiž každý okamžite upriami na na tzv. Watchband závesy, ktoré spájajú monitor a klávesnicu zariadenia. Skladajú sa až z 813 komponentov, ktoré zaisťujú plynulý prechod zariadenia z notebooku na tablet, stojan, či stan. Táto konštrukčná vlastnosť je špecifická pre notebooky z rady Yoga a pomaly sa stáva ich typickým podpisom. Odhliadnuc od týchto závesov Yoga pôsobí veľmi normálne. Výrobca sa akurát rozhodol nahradiť nápis Lenovo na zadnej strane monitora nápisom Yoga, čo zariadeniu dodáva ešte väčší prémiový vzhľad.

Yoga 900

Všetky štandardné porty sú prítomné. Yoga totiž disponuje trojicou USB 3.0 portov a nesmie chýbať ani USB Type-C port. Dvojica zo spomínaných USB 3.0 portov sa nachádza na ľavej hrane z toho jeden je určený aj na nabíjanie zariadenia. Pod nimi sa nachádza USB Type-C port a čítačka pamäťových kariet.

Yoga 900

Na pravej hrane zase nájdeme posledný USB 3.0 port spolu s portom pre 3.5 mm audio jack a taktiež malé tlačidlo vypnutia/zapnutia s LED diódou. Čo sa týka materiálu, kostra Yogy je z veľkej časti vyrobená z hliníkovej zliatiny, no rám monitora a okolie klávesnice sú potiahnuté čiernou kožou. A práve zvolenie koženého poťahu nás príjemne prekvapilo pri práci so zariadením. Yoga 900 síce pribrala nejaký ten gram oproti minuloročnému modelu Yoga 3 Pro, no pri nosení sme tento rozdiel vôbec nezaznamenali.

Yoga 900

Čo nám však trošku vadilo bol fakt, že pri režime tabletu sa klávesnica nezasunula dovnútra, ako je tomu pri modeli Yoga Pro. Klávesy síce na dotyk nereagovali, no pri držaní by bolo oveľa príjemnejšie mať pod prstami aspoň trochu rovný povrch. Dúfajme, že sa tento nedostatok na tomto prémiovom zariadení v budúcnosti odstráni.

Yoga 900

Čo sa týka klávesnice a touchpadu, pri používaní sa vyskytli isté nedostatky, no v celkovom ponímaní boli zanedbateľné. Touchpad akurát niekedy presne nereagoval na zadaný pokyn a niektoré klávesy mohli mať na klávesnici lepšie umiestnenie alebo väčší rozmer. Ide však o 13.3 palcový hybrid notebook a ako sme spomenuli tieto nedostatky sú v celkovom hodnotení naozaj nepodstatné.

Yoga 900

Na záver ku konštrukcii musíme povedať, že každý si už pri prvom pohľade na Yogu 900 bude myslieť, že ide o high-end notebook, pre použitie kvalitných materiálov, jedinečné spracovanie závesov medzi monitorom a klávesnicou a jednoduchému, no pritom neodolateľnému dizajnu.

Displej | Precíznosť v každom dotyku

Skutočnou perlou tohto zariadenia je určite 13.3 palcový lesklý multidotykový QHD+(3200 x 1800 bodov) IPS displej, ktorý v jednom momente dokáže komunikovať až 10 dotykov. Pre svoje vysoké rozlíšenie poskytuje veľmi jemný obraz. Kontrast a podanie farieb taktiež hodnotíme na výbornú. Spomínali sme, že zariadenie dokáže naraz komunikovať až 10 dotykov. Hodí sa to hlavne v prípade tablet režimu, kde potrebujeme v mnohých prípadoch využiť potenciál dotykového displeja. Nehovoriac o tom, že tento displej je veľmi precízny v každom dotyku.

Vie presne identifikovať každý dotyk a správne ho interpretovať do nasledovnej akcie. Zariadenie pri každom preklopení displeja zistí, že používateľ prechádza do tablet režimu a prispôsobí tomu aj prostredie operačného systému Windows 10. Veľké rozlíšenie sa hodí aj v prípade prepojenia  Yogy 900 s externým monitorom, aj keď to zrejme bude musieť byť cez dokovaciu stanicu alebo redukciu, pretože Yoga nedisponuje HDMI ani Display portom. 13.3 palcovú obrazovku teda v závere musíme zhodnotiť na výbornú a hodnú tohto prémiového zariadenia.

Výkon | Postačí no neoslní

Keďže ide o prispôsobiteľný hybrid, nemôžeme čakať zázraky v oddelení výkonnosti. Pozrieme sa ale najprv, čo si pre nás Lenovo v Yoge 900 prichystalo. Určite veľmi oceňujeme najnovší dvojjadrový procesor Intel Skylake i7 s pracovnou frekvenciou 2.59 GHz a turbo boostom až 3.1 GHz. V najvyššej hardvérovej výbave mu dokonca sekunduje až 16 GB operačná pamäť RAM, čo znamená, že s multitaskingom by zariadenie nemalo mať žiadny problém. Taktiež musíme pochváliť až 512 GB interné SSD úložisko, ktoré dodáva chodu celého systému elán.

Lenovo sa síce vytrápilo pri osadení takých výkonných súčiastok ako procesor, operačná pamäť a úložisko, no grafickej karte ostali len omrvinky. Yoga 900 totiž disponuje len integrovaným grafickým akcelerátorom Intel HD Graphics 520, ktorý síce zvládne nenáročné počítačové hry a zopár grafických úkonov, no zázraky od neho čakať nikto nemôže. Na druhej strane je Yoga ultra tenký high-end hybrid a od takýchto zariadení sa skôr čaká kvalitné konštrukčné spracovanie, výborný displej, nízka hmotnosť a pohodlná práca so systémom. To všetko Yoga 900 spĺňa, takže horší výkon grafickej karty je v tomto prípade veľmi zanedbateľný. Pre porovnanie s ostatnými zariadeniami sme na Yoge 900 spustili grafický benchmark 3D Mark a nižšie sú uvedené výsledky.

Yoga 900

Yoga 900

 Z výsledkov je zreteľné, že grafický výkon je ďaleko pod priemer. Opäť ale pripomíname, že tieto výsledky sú len pre porovnanie a vzhľadom nato, že Yoga 900 je biznis notebook, grafický výkon nehrá žiadnu rolu v hodnotení. Je dôležité, že si zariadenie poradilo s viacerými úlohami naraz veľmi dobre, pretože to je v tomto prípade podstatné.

Multimédiá | Ostrý obraz a kvalitný zvuk

Pozeranie rôznych videí a filmov na zariadení Yoga 900 sa stáva skutočným pôžitkom. Ide pritom najmä o videá s vyšším rozlíšením, aj keď aj Full HD vzorky vykresľuje displej veľmi pekne. Vyskúšali sme aj 4k vzorku videa Bick Buck Bunny pri 60 fps a ostrosti obrazu, či podaniu farieb prosto nebolo čo vytknúť. Čo sa nám ale na ultra tenkom hybride veľmi páčilo bol práve zvuk vychádzajúci z dvojice stereo reproduktorov, ktoré sú síce umiestnené na spodnej strane, no zvuk, ktorý z nich vychádza je veľmi čistý aj pri vyššej hlasitosti.

Yoga 900

Práve umiestnenie reproduktorov nás zo začiatku trošku zaskočilo, pretože sme si mysleli, že zvuk bude veľmi tlmený. Po ich vyskúšaní sme ale rýchlo svoj názor zmenili. Vývody pre reproduktory sú na každej strane zariadenia štyri. Yoga je veľmi sofistikované zariadenie a zvuk, ktorý z reproduktorov vychádza je veľmi dobre usmerňovaný tak, aby v každom režime (notebook, tablet, stojan, stan) znel rovnako. Preto akonáhle zmeníme režim Yogy, reproduktory okamžite zaznamenajú prechod a prispôsobia sa okamžite danej zmene.

Batéria | Vyššia výdrž ako predchodca

Výdrž batérie sa rozhodne zlepšila oproti minuloročnému modelu Yoga 3 Pro. Výrobca udáva jej vydrž asi na 9 hodín. My sme sa však v redakcii na takúto hodnotu ani nepriblížili. Zariadenie totiž disponuje 4-článkovou batériou o kapacite 66 Wh. Pri plnom nasadení dokáže Yoga bez adaptéra vydržať skoro 3 hodiny, čo vôbec nie je zlé. Pri bežnom dni, ktorý zahrňoval spustený internet, zopár aplikácií, prezeranie mailov a kde tu nejaké video, či hudbu, Yoga vydržala bez napájania vyše 5 hodín.

Batéria však podáva nekonzistentný výkon, pretože niekedy vydržala aj 7 hodín. Pri tom sme na zariadení vykonávali identické výkony. Každopádne vydrž batérie nepatrí medzi najlepšie v tejto cenovej kategórii, no bohate postačí aj na dlhšie cesty a určite nemôžeme povedať, že nás sklamala. Batéria sa pritom dokáže nabiť za presne 2 hodiny.

Hodnotenie

Yoga 900

Lenovo Yoga 900 musíme zhodnotiť ako veľmi kvalitne spracované zariadenie, aj keď hliníkový povrch je náchylný na množstvo škrabancov a po dlhšom používaní to bude znateľné. Takisto musíme pochváliť aj QHD+ displej, ktorý nás poslúchal na slovo a nesklamal nás pri žiadnej úlohe. Výkon bohate postačuje na biznis úkony a zvládne kde tu aj nejakú hru. Lenovo ale možno mohlo investovať do lepšej grafickej karty keďže konkurencia je na tom v tomto prípade lepšie. Čo sa týka zvuku, reproduktory odviedli kvalitnú robotu, čo ale pri high-end notebooku musí byť samozrejmosť. Nakoniec je tu však cena, ktorá sa v prípade testovaného modelu pohybuje na úrovni 1 500 €, čo je aj na takýto nadupaný notebook veľa. Vo všetkých ohľadoch nás teda Yoga 900 nadchla, no jej cena by mohla byť nastavená nižšie.

Plusy

  • konštrukčné spracovanie
  • displej
  • zvuk
  • batéria

Mínusy

  • Cena
07.03.2016

+