MojWindows

Určite niektorí z vás narazia čas od času na nejaký problém vo svojom počítači a riešia ho buď prostredníctvom antivírusového programu alebo núdzového režimu (Safe mode), ktorý sa spúšťa bežne klávesou F8, keď sa počítač bootuje. Je však aj iný spôsob ako svoj počítač dostať do núdzového režimu po jeho reštarte než spomínanou klávesou F8. Tento tip funguje pod operačnými systémami Windows 7,8 a 10. Postup je nasledovný:

  • Prejdeme do ponuky Štart, spustíme program Run a do poľa napíšeme výraz msconfig. Rýchlejšie to ide pomocou klávesovej skratky Windows tlačidlo + R, ktorá vyvolá spomínaný program Run. Voľbu potvrdíme klávesou Enter.

msconfig

  • Následne vyskočí okno z niekoľkými záložkami, kde zvolíme druhú v poradí Boot. V ľavom dolnom rohu potom len zaškrtneme možnosť Safe boot a dáme si pozor, aby bolo označená možnosť hneď pod ňou označená ako Minimal. Potom už len klávesou Enter potvrdíme voľbu.

safeboot

  • Systém sa nás následne opýta, či chceme danú zmenu vykonať ihneď reštartom zariadenia alebo pri jeho najbližšom manuálnom vypnutí, či reštarte.

exit

  • Pri nasledovnom reštarte si všimnete, že v každom rohu obrazovky je nápis Safe mode a dokonca vo Windows 7 sa objaví aj Pomocník.

Tento tip sa hodí hlavne pri riešení problémov, ktoré potrebujú na vyriešenie viac reštartov v núdzovom režime. Po vyriešení problému sa núdzový režim vypína rovnakým spôsobom akým bol uvedený do prevádzky. Stačí len odškrtnúť možnosť Safe boot v programe msconfig a vykonať reštart zariadenia.

25.02.2016

+