MojWindows

Vyvolanie Správcu úloh v operačnom systéme Windows 7 nie je žiadny problém a každý pozná klávesovú skratku Ctrl+Alt+Del. No čo ak sa do počítača dostane vírus a zablokuje túto klávesovú skratku. Správca úloh sa totiž dá vyvolať aj inými spôsobmi, z ktorých možno niektoré poznáte, no vymenujeme si pre istotu všetky.

Windows 10 za najlepšiu cenu


1. Ctrl+Alt+Del

Áno, túto skratku každý dobre pozná a od čias Windows Vista vás toto klávesové spojenie najprv  odkáže na bezpečnostnú obrazovku z piatimi rôznymi možnosťami, ktoré zahŕňajú aj Správcu úloh.

2. Pravé tlačidlo na Paneli úloh

Ďalšou možnosťou vyvolania Správcu úloh je jednoduché kliknutie pravého tlačidla na myške, keď sa kurzor nachádza nad Panelom úloh. Potom už len stačí zvoliť možnosť Start Task Manager.

right_click

3. Spustenie cez taskmgr

Túto možnosť asi väčšina z vás poznať nebude, pretože je veľmi netradičné spúšťať Správcu úloh cez program Run. Robí sa to nasledovne. Otvoríme si ponuku Štart, do vyhľadávania zadáme výraz run a potvrdíme voľbu klávesou Enter. Následne nám vybehne dialógové okno kde do textového poľa zadáme výraz taskmgr a potvrdíme to opäť klávesou Enter.

taskmgr

4. Ctrl+Shift+Esc

Celkom praktickou možnosťou vyvolania Správcu úloh je ďalšia klávesová skratka Ctrl+Shift+Esc. Jej stlačením vám totiž systém otvorí priamo Správcu úloh a nemusíte prechádzať cez bezpečnostnú obrazovku ako v prípade skratky Ctrl+Alt+Del. Tým pádom je práve táto možnosť asi najrýchlejšou zo všetkých uvedených.

5. Nájdenie súboru taskmgr.exe

Táto možnosť je naopak tou najpomalšou zo všetkých uvedených, pretože sa musíme dostať až do priečinku System32 cestou C:\Windows\System32 a v ňom nájsť samotný program taskmgr.exe, ktorý dokážeme vyvolať aj pomocou programu Run, ktorý je spomenutý v možnosti č.3.

task2

6. Vytvorenie taskmgr.exe zástupcu na ploche

Posledným spôsobom vyvolania Správcu úloh je vytvorenie zástupcu programu taskmgr.exe na pracovnej ploche. V prvom rade teda pravým tlačidlom na myške klikneme na pracovnú plochu, zvolíme možnosť Nový (New) a následne Odkaz – Zástupca (Shortcut). Vyskočí dialógové okno kde do poľa zadáme cestu C:\Windows\System32\taskmgr.exe a potvrdíme klávesou Enter.

taskdesktop

Potom sa nás v ďalšom okne systém spýta, ako chceme odkaz pomenovať. Kľudne môžete nechať aj pôvodný názov a potvrdiť voľbu klávesou Enter. Taktiež si ho môžete nazvať ako spravca_uloh.exe. To je už na vás.

taskmeno

Windows 10 za najlepšiu cenu

25.02.2016

+