MojWindows

Do našej redakcie zavítala veľká škatuľa, ktorá svojimi popismi indikovala prítomnosť veľmi zaujímavého zariadenia, ktoré k nám prišlo na test. Išlo o 34-palcový monitor Samsung S34E790C s pomerom strán 21:9 a výborným rozlíšením 3440 x 1440 pixelov. Ten je vhodný nielen na kancelársku prácu, ale aj hranie hier či náročné prehliadanie internetu. Vo všetkých týchto aktivitách sme ho preto detailne preverili.


Konštrukcia a porty

Samsung urobil svoj 34-palcový monitor Samsung S34E790C konštrukčne čo najjednoduchším. Na prednej strane sa nenachádza okrem zahnutej obrazovky nič, ani jedno ovládacie tlačidlo. Všetky tlačidlá a porty nájdete vzadu. Na nastavenia a zapnutie monitora slúži netradičný joystick, ktorý plní aj funkciu tlačidla. Po chvíli si na jeho používanie bez problémov zvyknete. Okrem neho sa na monitore nenachádzajú žiadne ovládacie prvky. Zadná strana monitora obsahuje aj všetky porty na pripojenie monitora k počítaču, či inému zdroju obrazu. Nájdete tu 2x HDMI porty, 1x Display port a 4x USB 3.0 porty. pokiaľ si monitor chcete upevniť na stenu, tak vás rozhodne poteší aj podpora pre štandardizovaný držiak VESA 100 x 100. Samotný monitor je postavený na veľmi vkusnom podstavci HAS s futuristickým dizajnom a prehnutím na úrovni približne 10 cm. Monitor si môžete na stole prispôsobiť výškovo, prípadne si ho môžete nakloniť mierne dopredu alebo dozadu.


Zobrazenie

34-palcová LED obrazovka ponúka viac ako postačujúce rozlíšenie 3440 x 1440 pixelov. Hustota pixelov je 2,5-krát väčšia ako v prípade Full HD rozlíšenia. Obraz sa natívne zobrazuje v pomere 21:9, no najmä pri hraní hier si môžete pomer strán zmeniť priamo v nastaveniach hry/aplikácie. Z ďalších vlastností monitora spomenieme ešte kontrast 3000:1 a pozorovacie uhly na úrovni až 178°. Takýto kontrastný pomer umožňuje na monitore zobrazovať sýte farby aj hlbokú čiernu farbu, no po vybalení je potrebné monitor kalibrovať. Každý si môže upraviť nastavenia podľa seba, no nám najviac vyhovovali tieto dodatočné nastavenia, ktoré sme upravili podľa odporúčaní iných používateľov, ktorí tento monitor používajú už dlhšie:

  • jas = podľa vlastného uváženia
  • kontrast = 85
  • ostrosť = 60
  • tón farieb = vlastný
  • červená = 42
  • zelená = 32
  • modrá = 36
  • gamma = mód 3 (pri tejto hodnote dosahuje monitor najväčší kontrast)

samsung-monitor-2

Niekedy sa však môže stať, že vám pri takýchto nastaveniach monitor zobrazuje ružový podtón bielej farby. Vtedy je potrebné upraviť úroveň červenej. Inak sme so zobrazovaním farieb aj celkovým dojmom z tohto monitora viac než spokojní. Počas testovania sme na ňom pracovali denne aj 8 hodín a nezaznamenali sme žiadne nedostatky alebo nevýhody jeho zobrazovacieho panelu.

Ďalšie technické parametre:

  • obnovovacia frekvencia: 60Hz
  • maximálny jas: 300 cd/m²
  • počet farieb: 16,7 milióna
  • dynamický kontrast: 80m:1
  • zobrazovací panel: WLED (White Light Emitting Diode)
  • spotreba: 47W v záťaži

Hranie hier a prehliadanie multimédií

Monitor Samsung S34E790C je okrem kancelárskej práce vhodný aj na hranie hier. Jeho G2G (gray to gray) je na úrovni 4 ms, čo znamená, že si na ňom bez problémov užijete aj FPS hry. My sme pri testovaní niekoľko hodín strávili hraním hry Counter Strike: Global Offensive s nižším rozlíšením a môžeme s čistým svedomím prehlásiť, že sme počas hry nemali s obrazom ani odozvou monitora žiadny problém.

Samsung-S34E790C-monitor-6

Vďaka pomeru strán 21:9 je tento monitor vhodný aj na prehrávanie širokouhlých filmov. Tie vďaka zahnutej obrazovke prinášajú z pozerania úplne iné pocity, no je pravda, že značne záleží na tom, v akom rozlíšení film sledujete. Samozrejme, že najkrajší obraz ponúka natívne rozlíšenie 3440 x 1440 pixelov. Širokouhlý monitor je vhodný aj pre grafikov a fotografov. Tí môžu naraz pracovať s dvomi plnohodnotnými oknami, čo je výhodou aj pre ľudí pracujúcich s internetom alebo dokumentami. Samsung S34E790C je vhodný aj ako náhrada dvoch monitorov s pomerom strán 16:9. Práve s týmto úmyslom si ho kúpi aj množstvo používateľov, ktorí tak ušetria jeden grafický výstup z PC/notebooku.


Hodnotenie | Samsung S34E790C

Celkovo sme boli s monitorom Samsung S34E790C veľmi spokojní. Páči sa nám zahnutá obrazovka, ktorá dáva najmä zobrazovaniu multimédií úplne iný rozmer a pochváliť musíme rozhodne aj veľmi kvalitnú konštrukciu s futuristickým dizajnom. Pomer strán 21:9 a rozlíšenie 3440 x 1440 pixelov sú určené pre ozajstných fajnšmekrov, ktorí chcú obraz zdieľať iba z jedného výstupu. Na svoje si prídu nielen ľudia pracujúci často s viacerými programovými oknami, ale aj náruživí hráči a fanúšikovia kvalitných filmov v kino-formáte. Jedinou nevýhodou je cena tohto monitora, ktorá sa pohybuje na úrovni od 830 EUR vyššie. Len pre porovnanie, na začiatku roka bola táto cena o 1/3 vyššia.

Výhody

+ pomer strán 21:9

+ vysoké rozlíšenie 3440 x 1440 pixelov

+ výborné podanie farieb a pozorovacie uhly

+ kontrast a nízka odozva

+ kvalitná konštrukcia s výškovo nastaviteľným stojanom

Nevýhody

– nutnosť prvotnej kalibrácie

– ovládacie prvky v zadnej časti displeja

– vyššia cena

Monitor zapožičala spoločnosť Samsung. 


GALÉRIA | Samsung S34E790C

02.02.2016

+