MojWindows

Spoločnosť Acer minulý rok na výstave IFA 2015 v Berlíne predstavila svoju produktovú sériu Predator. Útočí ňou primárne na hráčsku komunitu, ktorá sa chce len hrať a nič iné. Veľkým lákadlom je hlavne dvojica herných notebookov Predator 15 a Predator 17. Do predaja boli uvedené koncom minulého roka a my sme dostali príležitosť vyskúšať práve menší notebook zo spomínanej dvojice.

Konštrukcia a dizajn

Acer stavil na základ čiernej farby, ktorý dopĺňajú červené prvky a ostré uhly. Dizajnom nemusí sadnúť úplne každému, no rozhodne ním zaujme. Povrch tela je síce príjemný na dotyk, no veľmi ľahko zachytáva odtlačky prstov a nečistoty, čo koniec koncov môžete vidieť aj na fotografiách. Občasnému čisteniu sa preto vyhnete len veľmi ťažko.

Acer Predator 15

Po konštrukčnej stránke je Predator 15 spracovaný skutočne kvalitne. Masívne plastové kryty plnia svoju úlohu, nikde sa nič neprehýba ani nevŕzga. Okolo obrazovky je na náš vkus príliš hrubý rámik, ten však vzhľadom na celkovú robustnosť notebooku nepôsobí príliš rušivo.

V pravom dolnom rohu tela notebooku sú umiestnené nálepky, ktoré používateľa oboznamujú s rôznymi funkciami. Nájdeme tu napríklad informáciu o podpore technológie G-SYNC, ktorá eliminuje trhanie a zadrhávanie obrazu. Bohužiaľ, nie je podporovaná priamo na zabudovanej obrazovke notebooku, ale len na pripojených monitoroch.

Acer Predator 15

Na zadnej strane veka obrazovky sa nachádza veľké logo Predator a dva pruhy, ktoré sa pri spustení rozsvietia na červeno.

So svojou váhou 3,4 kilogramov, ale nejde o notebook, ktorý by sme chceli často prenášať. Prenositeľnosť však nie je a nikdy nebola hlavným aspektom herných notebookov. S vyššou váhou ide ruka v ruke aj celková vyššia hrúbka, ktorá je pri zatvorenom notebooku 3,8 cm.

Acer Predator 15

V rohoch prednej časti notebooku je umiestnená dvojica reproduktorov, ktoré dopĺňa subwoofer situovaný na spodku. Reprodukcia zvuku je pritom kvalitná a až prekvapivo hlasná.

Acer Predator 15

Na spodku tela je rovnomerne rozmiestnená štvorica gumených „nožičiek“, ktoré zabraňujú nechcenému pohybu po povrchu. Okrem nich si tu môžeme všimnúť ešte mriežky chladenia a odoberateľný kryt. Pod ním sa nachádzajú pevné disky a moduly operačnej pamäte.

Konektivita

Acer myslel aj na konektorovú výbavu, ktorá je dostatočne bohatá a jeho Predátorovi tak na dnešné pomery nič nechýba. Na pravej strane notebooku sú situované porty USB Type-C, dvojica USB 3.0, HDMI, DisplayPort a Ethernet. Ľavú stranu potom lemujú ďalšie dva USB 3.0 porty, audio vstup a výstup, čítačka pamäťových kariet a samozrejme port na pripojenie napájacieho adaptéra.

Acer Predator 15

Klávesnica a touchpad

Klávesnica je spracovaná kvalitne, pracuje sa s ňou príjemne, či už pri hraní hier, alebo pri dlhšom písaní dokumentov. Potešili hlavne šípky plnej veľkosti a klasické rozloženie kláves. Klávesy W,S,A,D, ako aj šípky sú dodatočne odlíšené červenou farbou.

Podsvietenie kláves je ladené do červeno-modrého štýlu, pričom farby nie je možné meniť. Rozdelené je do štyroch zón, ktoré je pomocou predinštalovanej aplikácie možné jednotlivo vypínať a zapínať. Tri zóny pripadajú na hlavnú časť klávesnice, ktorá svieti na červeno. Jedine numerická časť klávesnice svieti na modro a predstavuje štvrtú zónu podsvietenia. V praxi tieto možnosti vypínania časti podsvietenia využije len málokto a väčšinou buď zapne všetky zóny, alebo žiadnu z nich.

Acer Predator 15

Celkové podsvietenie je možné vypnúť aj pomocou kombinácie kláves Fn a F9. Rovnakou aplikáciou, ako sa upravujú zóny podsvietenia, sa pritom nastavujú aj programovateľné klávesy. Tie sú umiestnené v ľavom hornom rohu, nad klávesnicou.

Acer Predator 15

Ide o päť programovateľných kláves a prepínač troch profilov. Vďaka meniacej sa farbe osvetlenia prepínača má používateľ jednoduchší prehľad o tom, ktorý z profilov má momentálne zvolený. Celkovo si môže nastaviť 15 rôznych makier. Drobným, ale dobrým detailom je skutočnosť, že tlačidlá svietia, len ak majú priradenú nejakú funkciu.

Acer Predator 15

Ďalším šikovným detailom je kláves umiestnený vedľa touchpadu, ktorý slúži na jeho vypnutie/zapnutie. Hráči si totiž častokrát zvyknú pripojiť myš a týmto spôsobom sa nemusia obávať o to, že by počas hrania pri používaní klávesnice nechtiac používali aj touchpad. Okrem deaktivácie touchpadu dochádza aj k vypnutiu kláves Windows, ktoré pri náhodnom stlačení počas hrania hráča vyhodia z hry priamo na pracovnú plochu. Ďalší malý detail, ktorý určite ocení nejeden hráč.

Touchpad je dostatočne veľký, povrch príjemný, odozva rýchla a práca s ním bezproblémová. Je vybavený aj dvojicou samostatných tlačidiel pre ľavý a pravý klik, s ktorými sa pracuje pohodlne. Pri hraní hier asi väčšina ľudí siahne po externej myši, no na kancelársku prácu a prehliadanie webu je touchpad výborný.

Displej

Matná obrazovka veľkosti 15,6 palcov podporuje maximálne rozlíšenie 1920x 1080 bodov, ktoré podľa nášho názoru zvolil výrobca úplne ideálne. Použitá technológia IPS, ktorá je dnes úplným štandardom, sa stará o výborné farby pri pozeraní z každého uhla. Výborná je aj úroveň jasu a obrazovke rozhodne nemáme čo vytknúť.

Výkon

Predator 15, ktorý sme dostali na vyskúšanie, bol vybavený procesorom Intel Core i7-6700HQ, 16 GB operačnej pamäte a grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 980M so 4GB vlastnej pamäte. Čo sa týka úložiska, k dispozícii bola kombinácia 256 GB SSD a 1 TB klasický disk. SSD disk je pripojený pomocou rozhrania NVMe, vďaka čomu dosahuje ohromnú rýchlosť pri čítaní aj zápise dát, čo dokazujú aj testy v benchmarku CrystalDiskMark.

Acer Predator 15

Predator 15 sme podrobili aj testom v benchmarkoch 3D Mark, PCMark, GeekBench a CineBench. V testoch GeekBench 3.3.2 dosiahol Single-Core Score 3213 a Multi-Core Score 12555 bodov. Testy PCMark 8 dopadli s bodovým ohodnotením 3270 bodov v prípade testov kategórie Work a 4330 bodov v kategórii Creative.

V najnáročnejších testoch Fire Strike z benchmarku 3D Mark dostal Predator 15 celkovo 8401 bodov. CineBench R15 skončil s výsledkami OpenGL 55.54 fps, CPU 630 bodov a CPU Single Core 123 bodov.

Acer Predator 15

V praxi to znamená, že Predator si bez problémov poradí aj so skutočne náročnými operáciami ako práca s grafickými programami, spracovávanie videa a podobne. Ide však o herný notebook, a tak je podstatnejšie, ako si poradí s hrami. U drvivej väčšiny dnešných hier si hladko poradí rovno s najvyššou nastavenou úrovňou grafických detailov. U niektorých graficky skutočne náročných hier však bude potrebné upraviť nastavenie vyhladzovania textúr a podobne. Vysoké detaily mu však nerobili problém pri hrách Fallout 4, Call of Duty: Black Ops 3, Diablo 3, FarCry 4 alebo Witcher 3, kde dosahoval stabilne nad 60 FPS. Nebojíme sa povedať, že Predator 15 vďaka grafickej karte NVIDIA GeForce GTX 980M disponuje aj určitou rezervou pre herné tituly nadchádzajúcich rokov.

Witcher

Chladenie

Chladenie je spracované skutočne špičkovo a preto sa netreba obávať prehrievania ani pri dlhých herných záťahoch. Teplota procesoru dosahovala pri kancelárskej práci približne 35 stupňov, no pri dlhodobej vysokej záťaži sa vyšplhala na 80 stupňov. Stále však nejde o nič kritické, či nezvyčajné. Hoci pri extrémnej záťaži skočila aj na 91-92 stupňov, neprejavovalo sa to na celkovej plynulosti chodu. S teplotou na tom bola o niečo lepšie grafická karta, ktorá sa držala v rozmedzí 65 až 75 stupňov. Pri umiestnení notebooku ale treba myslieť na to, že vývody teplého vzduchu sú situované na jeho zadnej strane.

Acer Predator 15

Pri nízkej záťaži nepôsobí chod chladičov rušivo, no pri práci s náročnými aplikáciami a hraní hier, kedy sa roztočili naplno, ich už bolo poriadne počuť. Systém si otáčky ventilátorov reguluje automaticky podľa aktuálnej potreby, no v aplikácii PredatorSense je možné zapnúť ich nepretržitú maximálnu rýchlosť.

Acer Predator 15

Acer k notebooku pribalil aj prídavný chladič, ktorým používateľ môže nahradiť Blue-ray mechaniku. Ten počas nášho používania nepriniesol očakávané výsledky, kvôli ktorým by sme ho skutočne za mechaniku vymenili. Rozdiel v teplotách dosahoval približne 5 stupňov, a to aj pri dlhších herných maratónoch. Na druhej strane je používanie mechaniky pomaly na ústupe a každý si bude musieť posúdiť, či ju bude dostatočne využívať alebo siahne po mierne lepšom chladení.

Acer Predator 15

Predator 15 obsahuje aj funkciu DustDefender, ktorá každé tri hodiny obráti smer otáčania ventilátorov, čím sa má odstrániť nahromadený prach. Aplikácia je pritom šikovne naprogramovaná tak, že k zmene smeru nedôjde pri vysokom zaťažení systému.

Acer Predator 15

Batéria

Výdrž batérie závisí od toho, akú prácu vykonávate, či máte zapnutú Wi-Fi a aká je nastavená úroveň jasu. Pri polovičnom jase, surfovaní po internete a kancelárskej práci sme sa dobojovali k výdrži 6 hodín 43 minút. Nakoľko komponenty sú pri vysokej záťaži na energiu náročné, nie je hranie pri prevádzke na batériu príliš dobrým nápadom. Napriek tomu sa však môžete pripraviť na približne hodinu herných zážitkov. Pri sledovaní filmov a seriálov sa dostávame k výdrži na úrovni piatich hodín. Batéria s kapacitou 6000 mAh tak odvádza dobrú prácu.

Acer Predator 15

Záver

Acer so svojim herným notebookom Predator 15 nastavil latku poriadne vysoko. Ide o vynikajúci herný notebook s extrémnym výkonom, ktorý síce svojim dizajnom nemusí sadnúť každému, no rozhodne ním zaujme. Negatíva sa hľadajú veľmi ťažko, najväčším je pritom snáď predajná cena. Tá začína na 1500€ a v závislosti od konfigurácie smeruje dramaticky nahor, pričom stropom by mala byť cena 2500€. Napríklad nami testovaná konfigurácia je v predaji za 2200€. Za výkon sa hold platí a Acer mieri na skutočne náročných hráčov.

Napriek tomu, že ide o poriadnu opachu, označiť jeho váhu, či rozmery ako negatívum určite nemôžeme. Pri hernom notebooku sa skrátka počíta s tým, že bude stavaný týmto štýlom. Mínusom, avšak len skutočne malým, je zvolený materiál, ktorý síce na dotyk pôsobí výborne, no odtlačky zachytáva ešte lepšie.

Chladenie je spracované skutočne fenomenálne a svoju prácu odvádza bez najmenšieho zaváhania, a to aj bez prídavného modulu FrostCore. Plusom je aj batéria s kapacitou 6000 mAh, ktorá pri striedmej práci poskytuje výbornú výdrž. Veľmi pozitívne hodnotíme kvalitný displej, špičkový herný výkon a celkové spracovanie notebooku.

19.02.2016

+