MojWindows

Koncept viac procesných prehliadačov je určite niečo, čo nie je cudzie spoločnosti Google a prehliadaču Chrome.  Funguje na ňom totiž už od roku 2008. Mozilla s ním začala až o rok neskôr a až v roku 2015 spustila test viac procesného prehliadača na beta verzií prehliadača Firefox.

Zúčastnilo sa na ňom zhruba 15 % všetkých používateľov. Mozilla plánuje implementáciu tohto konceptu do normálnej verzie svojho prehliadača 19. apríla 2016. Z výsledkov testov však spoločnosť zaznamenala výrazne vyššiu spotrebu operačnej pamäte. Na druhej strane používateľ môže očakávať zlepšenie bezpečnosti a výkonu prehliadača. Mozilla sa k zvýšeniu spotreby operačnej pamäte vyjadrila nasledovne:

Javí sa to ako rozumná výmena za zlepšenie bezpečnosti a výkonu, ale ako sa snažíme o vzrast počtu procesov budeme sa ešte musieť pozrieť, kde sa táto pamäť využíva.

Viac procesný prehliadač sa od 1 procesného líši tým, že jeho rozhranie beží pod iným procesom ako samotný webový obsah. Na začiatku budú všetky záložky bežať pod jedným procesom a rozhranie prehliadača pod iným. Ako sa však bude počet procesov narastať, každá záložka by mala bežať pod vlastným procesom. A tu sa práve dostávame k zvýšenej spotrebe operačnej pamäte. Viac procesov = viac pamäte.

Z krátkodobého hľadiska teda viac procesný Firefox môže znamenať problém z dôvodu vyššej spotreby operačnej pamäte, no z dlhodobého hľadiska na tom prehliadač aj používatelia získajú.

Zdroj: neowin

15.02.2016

+