MojWindows

Microsoft v príspevku na oficiálnom blogu ohlásil zmenu vo svojej politike týkajúcej sa dlhodobej podpory starších operačných systémov. Nové pravidlá určujú, že majitelia zariadení s poslednou generáciou procesorov Intel Skylake a všetkými  nadchádzajúci procesormi výrobcov Intel, AMD a Qualcomm dostanú plnú podporu len pri použití systému Windows 10.

Microsoft a jeho partneri už nebudú podstupovať rozsiahlu prácu potrebnú na to, aby najnovšie procesory správne pracovali aj pri použití so staršími verziami operačného systému Windows. Microsoft uvádza, že Windows 7 bol vytvorený pred takmer 10 rokmi a v prípade, že je používaný na moderných procesoroch, vyžaduje množstvo optimalizácie, emulácie a rôznych ústupkov zo strany procesorov. Staršie systémy dokonca nemajú schopnosť plne využívať potenciál najnovších procesorov. Microsoft tvrdí, že procesory generácie Skylake  dosahujú pri používaní s Windows 10 oproti „sedmičke“ až 30 násobne vyšší grafický výkon a 3 krát menšiu spotrebu. Z akých testov pochádzajú tieto čísla však nespomína.

Ďalej informuje, že všetky nadchádzajúce generácie procesorov budú vyžadovať aktuálne najnovší systém Windows dostupný v čase ich uvedenia na trh, inak nedostanú plnú podporu. Windows 10 bude napríklad jediným plne podporovaným operačným systémom Microsoftu pre nadchádzajúce procesory Kabe Lake od spoločnosti Intel, 8996 od spoločnosti Qualcomm a Bristol Ridge od AMD.

Informácie však neznamenajú, že staršie systémy už nebudú všeobecne podporované. Windows 7 a 8.1 budú aktualizácie dostávať aj naďalej, a to do 14. januára 2020 a 10. januára 2023 v uvedenom poradí. No jedine ak sú používané na „vhodnom“ hardvéri, a teda na procesoroch predošlej generácie, ako ich označil Microsoft. Pre súčasných majiteľov zariadení, ktoré používajú procesory Intel šiestej generácie, to vo všeobecnosti znamená, že pokiaľ používajú operačný systém Windows 7 alebo 8.1, nedočkajú sa plnej podpory zo strany Microsoftu ani samotného výrobcu.

Microsoft ale zverejní zoznam jednotlivých zariadení, ktorým bude garantovaná plná podpora aj napriek použitiu na starších systémoch. Tá však potrvá len 18 mesiacov, a končí tak 17. júna 2017. Toto obdobie má majiteľom poskytnúť dostatočný čas na to, aby prešli na nový systém. Po tomto období budú dostávať iba tie najkritickejšie záplaty, ktoré budú vydané len v prípade, že neohrozia stabilitu alebo kompatibilitu systémov Windows 7 a 8.1 na ostatných zariadeniach, píše sa v príspevku na blogu Microsoftu. Nový hardvér a starý softvér podľa Microsoftu už jednoducho nejdú dokopy.

Zmena poteší prirodzene hardvérových partnerov spoločnosti Microsoft, ktorí nebudú musieť vyvíjať toľko softvérových aktualizácií pre staršie systémy ako doteraz. V praxi to ale znamená len toľko, že majitelia procesorov Intel Skylake a všetkých budúcich procesorov firiem Intel, AMD a Qualcomm nebudú  mať garantovaný bezproblémový chod starších operačných systémov, ako tomu bolo doteraz.

Zdroj: Microsoft

19.01.2016

+