MojWindows

Najväčšia sociálna sieť Facebook má svoju oficiálnu aplikáciu nielen pre mobilné operačné systémy, ale aj priamo pre systémy Windows 8.1 a Windows 10. Napriek tomu, že sa nachádza aj vo Windows Store pre systém Windows 8, pokus o jej inštaláciu končí chybovou hláškou. Oproti webovej verzii neprináša aplikácia žiadne nové funkcie, no je plne optimalizovaná pre ovládanie na dotykových obrazovkách. Disponuje rovnakým rozložením a vizuálnym prostredím ako Facebook.com, vďaka čomu sa ľahko používa.

facebook demo 1

Nájdeme tu všetky bežné funkcie, ktoré poznáme z webovej verzie Facebooku. Môžeme tak prezerať a upravovať svoju nástenku, pridávať statusy, komentovať a „lajkovať“ príspevky, fotografie a videá a samozrejme chatovať s priateľmi, a to našťastie bez nutnosti nainštalovať aplikáciu Messanger. Aplikácia Facebook môže byť dokonca spustená na pozadí a zobrazovať notifikácie o nových správach a upozorneniach.

facebook demo 2

Rozhranie je klasicky rozdelené na tri časti, ako sme zvyknutí z webovej verzie. Na ľavej strane sa nachádza menu, ktoré obsahuje všetky potrebné položky ako nástenku, správy, udalosti, priateľov, fotky, skupiny a podobne. Pravú stranu pokrýva zoznam vašich priateľov, ktorí sú prihlásení a môžete im tak napísať správu. Po kliknutí na konkrétneho priateľa sa namiesto zoznamu ľudí zobrazí chatovacie okno. Stredná časť obrazovky zobrazuje všetky príspevky priateľov a stránok, ktoré má užívateľ „lajknuté“. V pravom hornom rohu aplikácie sa potom nachádzajú tlačidlá pre žiadosti o priateľstvo, správy a notifikácie.

facebook demo 3

Cez ovládací panel aplikácie je možné dostať sa k nastaveniam účtu a súkromia, no po výbere týchto možností aplikácia otvorí príslušnú webovú stránku v prehliadači, čo nie je príliš praktické a priama integrácia týchto funkcií by rozhodne potešila. Celkovo ide o aplikáciu, ktorá spĺňa snáď všetko, čo by od nej užívateľ očakával, no oproti webovej verzii Facebooku neprináša okrem optimalizovaného dotykového ovládania a živej dlaždice nič nové. Navyše by nezaškodili drobné vylepšenia.

15.12.2015

+