MojWindows

Microsoft sa s uvedením nového operačného systému Windows 10 dostal pod paľbu kritiky za zber telemetrických údajov a dokonca bol neprávom obvinený zo špehovania. Napriek tomu, že viaceré technické portály vykonali analýzu údajov, ktoré sa odosielajú a tvrdenia  o špehovaní sa ukázali ako nepravdivé, aj po viac ako troch mesiacoch od uvedenia systému je prítomná akási skepsa. K téme ochrany súkromia a zberu telemetrických dát sa počas tlačovej konferencie vyjadril aj Peter Kmoško, produktový manažér pre Windows v Microsoft Slovensko.

Telemetrické údaje

Zbierané telemetrické údaje slúžia na zlepšovanie a personalizáciu systému, testovanie nových funkcií a zabezpečenie vyššej spoľahlivosti systému. Bez spätných informácii od užívateľov by bol celý proces prinášania nových funkcií a rýchleho odstraňovania problémov značne komplikovaný. Každý užívateľ navyše rozhoduje o tom, aké údaje do Microsoftu odosiela. Je síce pravda, že pri použití expresných nastavení počas inštalácie systému sa väčšina z nich povolí, no tieto nastavenia je kedykoľvek možné upraviť priamo v systéme. Medzi základné údaje, ktoré sa odosielajú patrí napríklad informácia o prítomnosti antivírusovej ochrany v systéme. Microsoft ich vyhodnocuje a keď je systém nechránený dochádza k spusteniu bezpečnostných nástrojov prítomných obsiahnutých vo Windowse 10. Dôvod za týmto postupom je prostý – snaha chrániť užívateľa.

Windows_Súkromie

Všetky zbierané údaje sú navyše šifrované a ukladané výhradne do zabezpečených datacentier Microsoftu. V rámci odosielaných údajov sa nenachádza žiaden identifikátor, pomocou ktorého by sa dali spojiť s konkrétnym zariadením. Navyše drvivá väčšina týchto dát je z kapacitných dôvodov zmazaná do 30 dní od dátumu zozbierania.

Windows_Súkromie

Windows 10 ako služba

Napriek tomu, že niektorí ľudia si označenie Windows 10 ako služba automaticky spojili so službou, za používanie ktorej sa budú platiť poplatky, nie je to tak. Microsoft sa pre toto označenie rozhodol preto, lebo systém bude nepretržite obohacovaný o nové funkcie pomocou pravidelných aktualizácii. Za nové funkcie, ani aktualizácie sa však rozhodne nebudú platiť žiadne poplatky.

20.11.2015

+