MojWindows

Microsoft ešte v apríli na konferencii Build predstavil svoje ambiciózne programy týkajúce sa softvérových nástrojov pre uľahčenie migrácie Android a iOS aplikácii na platformu Windows. Pomocou predstavených projektov chcel Microsoft riešiť vážny problém s ktorým zápasí už dlhú dobu. Ide o takzvaný „app gap“, teda nedostatok aplikácii v porovnaní s konkurenčnými platformami. Najnovšie správy však hovoria o tom, že projekt Astoria, ktorý sa tyká aplikácii z platformy Android má mať značné problémy. Projekt Astoria predstavuje akýsi emulátor, ktorý by umožňoval spúšťanie Android aplikácii na systémoch Windows 10 a Windows 10 Mobile bez toho, aby vývojári museli podnikať razantné úpravy v zdrojovom kóde svojich výtvorov.

Systém mal totižto zvládať priame spúšťanie Android APK. Skoršie Insider buildy systému Windows 10 Mobile obsahovali vrstvu pre emuláciu Android aplikácií no tá priniesla problémy. Neželaným efektom bolo aj to, že kvôli novému spôsobu inštalácie aplikácií došlo k uľahčeniu inštalácie pirátskych verzií aplikácií.

Astoria nebola nikdy verejne sprístupnená vývojárom, tí sa  museli do projektu prihlásiť a získať tak prístup k nástrojom, ktoré však stále neboli dotiahnuté do finálnej verzie. Spätná väzba a celá komunikácia s Microsoftom prebiehala pomocou interného fóra. Portál WindowsCentral s odvolaním sa na svoje zdroje priniesol informácie, že projekt Astoria je na neurčitú dobu pozastavený a dokonca môže dôjsť k jeho úplnému zrušeniu.

Microsoft sa  síce verejne nevyjadril, či projekt pozastavil alebo ho plánuje ukončiť, prestal o ňom komunikovať a to aj s vývojármi. Na spomínanom fóre od septembra utíchla všetka komunikácia zo strany Microsoftu a otázky zostávajú nezodpovedané. Posledné buildy systému Windows 10 Mobile boli dokonca úplne zbavené Android podsystému. Microsoft o projekte dokonca nekomunikuje ani s ľuďmi, ktorí podpísali dohodu o zachovaní mlčanlivosti. Vo svetle týchto skutočností to s budúcnosťou Android aplikácii na platforme Windows vyzerá skutočne biedne.

Za súčasným stavom môže podľa ľudí blízkych projektu stáť viacero skutočností. Ísť môže o technické komplikácie, nakoľko sa objavilo viacero správ, že implementovaný podsystém spôsobuje postupné spomaľovanie celého operačného systému. Na podobné problémy upozornili už pred časom ľudia zapojení do programu Windows Insider, no presná príčina vtedy nebola spomenutá.

Druhým skloňovaným problémom mohlo byť financovanie. Zatiaľ čo tím pracujúci na portovaní iOS aplikácií má pozostávať z piatich ľudí, na Astorii má pracovať 60 až 80 ľudí. Projekt sa tak mohol ukázať ako neprimerane ekonomicky náročný. Hovorca spoločnosti Microsoft sa vyjadril kladne k trom zvyšným projektom (iOS, Win32 aplikácie a Web aplikácie),  no na margo projektu Astoria povedal len to, že zatiaľ nie je pripravený. Budúcnosť celého projektu a tak aj Android aplikácii na platforme Windows ostáva zahalená rúškom tajomstva, no momentálne to vyzerá tak, že tak skoro sa ich nedočkáme.

Zdroj: WindowsCentral

16.11.2015

+