MojWindows

Spoločnosť Epson v Bratislave počas akcie s názvom „Epson mení budúcnosť tlače“ uviedla na slovenský trh nové tlačiarne určené pre biznis prostredie. Spoločnosť Epson na trhu pôsobí už desaťročia, pričom jej história sa datuje od roku 1942, kedy bola založená. Počas olympijských hier roku 1964 v Tokiu nasadila svoju časomieru, ktorá namerané údaje aj tlačila.  Postupom času sa vypracovala na jedného z najväčších hráčov v oblasti výroby tlačiarenských zariadení. Počas svojej pôsobnosti vyvinula technológiu tlačových hláv MicroPiezo, ktorá umožňuje nanášať atramentové kvapky premenlivej veľkosti. Zaujímavosťou je skutočnosť, že ako jedna z mála firiem stále vyrába ihličkové tlačiarne, po ktorých má narastať dopyt.

epson7

Nová technológia, pomocou ktorej chce Epson postupne vytlačiť laserové tlačiarne z podnikov, nesie názov PrecisionCore. Do jej vývoja spoločnosť investovala nemalé peniaze. Podľa vyjadrenia zástupcu Epsonu, Petra Zvaríka,  malo ísť až o 300 miliónov dolárov. Táto investícia sa spoločnosti pravdepodobne vráti, veď najnovšie štatistiky IDC Tracker ukazujú, že v posledných rokoch dochádza k značnému nárastu použitia atramentových tlačiarní vo firemnom prostredí. Atramentové riešenia sú vďaka technológii DURABrite, ktorá poskytuje stálosť výtlačkov v rozmedzí 28 až 105 rokov(podľa použitého atramentu a papiera), žiadané aj v štátnej sfére, kde je nutnosť dokumenty archivovať počas obdobia až 50 rokov.

epson8

V sérii WorkForce boli predstavené modely Pro WF-5690, Pro WF-8510 a Pro WF-8590. Dosahujú rýchlosť tlače 34 čiernobielych strán za minútu a 30 farebných alebo 20 strán za minútu pri kombinovanom režime. Zásobníky na papier majú  kapacitu od 250 až po 1830 listov podľa konkrétnej konfigurácie.  Mesačné tlačové zaťaženie sa pohybuje od 65000 do 75000 strán podľa konkrétneho modelu.

Modely Pro WF-5690 a WF-8590 sú vybavené veľkokapacitnými atramentovými vakmi s objemom farby na 75000 vytlačených strán podľa najnovšej normy ISO, ktorá odráža skutočné pokrytie strán. Zákazník by tak počas používania mal tieto čísla reálne dosiahnuť. Atrament je do tlačiarne inštalovaný v oddelených farebných vakoch, pričom ich cena sa pohybuje približne od 400  do 730 euro. Vymeniť tak kompletný obsah tlačiarní nie je vôbec lacná záležitosť. Pre zákazníkov, ktorých mesačný náklad tlačených strán nedosahuje veľké čísla, ponúka Epson aj náplne na 20 000 alebo 55 000 strán, prípadne tlačiarne formátu A3 používajúce klasické cartridge. Tlačové hlavy sú vytvorené s ohľadom na dlhodobé používanie a dimenzované sú na celú životnosť tlačiarne. V prípade problémov je však možné ich servisné vymenenie.

Zástupcovia spoločnosti Epson prízvukovali ekologickú víziu, ktorú si vytýčili na nadchádzajúce roky. Pri používaní nových zariadení série WorkForce je znížený objem odpadu na recykláciu, zjednodušuje sa logistika a znižuje spotreba elektrickej energie. Pri plnej práci majú tlačiarne spotrebu približne 24 wattov a v režime standby len 0.1 wattu. S ekológiou a znižovaním nákladov spoločností súvisí aj bezúdržbovosť atramentových tlačiarní. Jedinými vyžadovanými úkonmi majú byť výmeny gumičiek v podávačoch a výmena odpadového boxu.

Aplikácia Epson iPrint umožňuje prepojenie s inteligentnými zariadeniami ako tablet alebo smartfón  a okrem zasielania tlačových úloh, či diaľkového skenovania dokumentov ponúka aj možnosti diagnostiky, sledovania stavu jednotlivých atramentových náplní alebo spustenie diaľkového čistenia tlačových hláv.

Zaujímavosťou najdrahšieho modelu WF-8590 sú špeciálne stabilizačné nožičky. Ich použitím dochádza k zvýšeniu ťažiska zariadenia a zlepšeniu stability. V Japonsku, odkiaľ firma Epson pochádza, dochádza k zemetraseniam a tak sa zariadenia ľahko prevrhli. Použitím spomínaných nožičiek sa  tento problém eliminoval.

Uvádzacie ceny sa podľa konkrétneho modelu pohybujú od 2000 do 4500 € bez dane, no nakoľko ide o zariadenia určené pre firmy, do hry tu prichádzajú individuálne cenové ponuky, ktorými Epson reaguje na požiadavky každého zákazníka. Krátky rozhovor so zástupcami spoločnosti Epson o veľkokapacitných zásobníkoch a tlačiarňach formátu A3 pre menej náročných zákazníkov si môžete pozrieť v nasledujúcom videu od našich kolegov. Konkrétne sa nachádza v čase od 6:17 do 8:05.

18.10.2015

+