MojWindows

Ochrana osobných údajov je dôležitou témou a s príchodom nového operačného systému Windows 10 sa objavilo početné množstvo informácii o tom, ako systém sleduje a odosiela rôzne informácie o používateľovi, vrátane toho, aké klávesy stláča. Ak by Windows skutočne odosielal všetky tieto informácie, predstavovalo by to vážny problém. A to nie len pre rôzne firmy, ktoré musia chrániť svoje know-how, ale aj pre každého jednotlivca.

Je pravda, že ak počas inštalácie zvolíme expresné nastavenia, zapneme tým množstvo funkcií, ktoré zbierajú a odosielajú informácie s cieľom zlepšiť užívateľsky zážitok a funkcie systému. O jednotlivých nastaveniach, a tom ako ich vypnúť sme písali už v predošlých článkoch. Následne internet a sociálne siete obletel článok, ktorý informoval o tom, že aj napriek vypnutiu týchto funkcií, Windows 10 stále špehuje a odosiela citlivé údaje o užívateľoch.

Na túto problematiku sa však podrobne pozrel technologický portál ArsTechnica. Dopadlo to tak, že Windows 10 skutočne odosiela rôzne údaje aj v prípade, že by nemal a dokonca dokáže obísť proxy nastavenia, no rozhodne sa nepotvrdilo to, že odosiela akékoľvek citlivé dáta. Napriek tomu sa stále objavujú tvrdenia o tom, ako Windows 10 obsahuje keylogger, využíva webovú kameru bez vedomia užívateľa a fotky následne odosiela Microsoftu, či dokonca odosiela podrobné informácie o obsahu disku a podobne.

Práve kvôli poslednej spomínanej obave začali viaceré torrent trackery blokovať prístup užívateľom s operačným systémom Windows 10. Najnovšie sa na celú túto problematiku zameral bezpečnostný expert Jiří Bartoš, ktorý pripravil rozsiahlu analýzu sieťovej komunikácie operačného systému Windows 10. Táto analýza by konečne mohla veci uviesť na pravú mieru a rozptýliť tak všetky predošlé obavy.

K sledovaniu komunikácie dochádzalo na operačnom systéme Windows 10 Pro build 10240, ktorý bol nainštalovaný na zariadení Microsoft Surface 2. Systém používal Microsoft účet spolu s nastavenou službou OneDrive. Celkové testovanie prebiehalo počas štyroch dní a vzhľadom na to, že existovali informácie o tom, ako sa virtualizovaný Windows 10 správa odlišne od toto nainštalovaného normálne, všetko prebiehalo takpovediac priamo na hardvéri. Podrobné logy komunikácie pokrývajú veci ako prvé spustenie systému, správanie služby OneDrive, Windows Store alebo Xbox.

Dokonca sa objavili informácie o tom, že Windows 10 odosiela informácie, aké dáta má používateľ uložené na disku priamo Microsoftu, ktorý ich následne zdieľa s rôznymi protipirátskymi spoločnosťami. K ničomu takému však za celé štyri dni sledovania nedošlo ani jediný raz. Do aplikácií Hudba a Video bolo dokonca vložených niekoľko súborov, vrátane vytvorenia kolekcií, no k odoslaniu informácií o nich aj tak nedošlo. K „svojvoľnému“ odosielaniu telemetrických údajov došlo len v súvislosti s doručovaním automatických aktualizácií. V tejto analýze je pomerne detailne vidieť k akej, konkrétnej komunikácii so servermi spoločnosti Microsoft dochádza a tú je možné objektívne zhodnotiť.

Je pravdou, že odcházejících dat je poměrně velké množství, podíváme-li se ale na celou situaci s odstupem, je nutné zmínit, že se nejedná o nic nového – kromě funkce vyhledávání, která s námi je již od systému Windows 8 (prohledávání webu) a v zásadě i na systémech Windows XP a Windows 7, v případě, že jsme si systém „obohatili“ o aplikace typu „google desktop search“/“windows live desktop search“/apod.

Tvrdenia, že systém fotí a odosiela fotografie bez užívateľovho vedomia, odosiela hlasové záznamy, všetky textové vstupy, či informácie o súboroch v počítači, alebo rovno celé súbory sa ukázali ako nepodložené a nepravdivé. V prípade, že si chcete prečítať celú analýzu Jiřího Bartoša, nájdete ju na tomto odkaze.

Zdroj: root.cz
07.09.2015

+