MojWindows

Napriek tomu, že Microsoft prisľúbil častejšie vydávanie nových testovacích buildov Windows 10 Mobile, uplynul od vydania posledného buildu 10512 už takmer celý mesiac. Microsoft však v príspevku na blogu objasnil, že celý proces je pomerne komplikovaný. Pred tým, ako môže byť nová verzia sprístupnená členom programu Windows Insider, prechádza kandidát na vydanie rozsiahlym interným testovaním. Testovaná verzia systému Windows 10 Mobile totiž musí spĺňať niekoľko štandardov, medzi ktoré patrí bezproblémová činnosť všetkých základných funkcií mobilu ako telefonovanie, posielanie správ alebo inštalácia aplikácií. Ak dôjde k problémom v správaní niektorej z týchto funkcií, build nemôže byť zverejnený a vývojári musia popracovať na náprave. Samozrejme, prirodzená vlastnosť softvéru je, že pri opravení starých chýb môže dôjsť k zavedeniu úplne nových a celý proces sa tak opakuje, kým nedochádza k uspokojivému výsledku. Práve preto je podľa vyjadrení Microsoftu zverejňovanie nových buildov pre Windows Insiderov také pomalé. Gabriel Aul, šéf Windows Insider programu, však pomocou svojho účtu na sieti Twitter oznámil potešujúcu správu. Napriek malým komplikáciam by sa Insideri zaradení do takzvaného „Fast ringu“ mali už zajtra (piatok) dočkať nového buildu s číslom 10 536.

WIP-Flights

Insideri si jeho vydanie doslova vyžiadali, nakoľko Aul najprv informoval o tom, že jeho tím má pripravený solídny build, ktorý však obsahuje pomerne závažný problém pri nákupe aplikácií. Pri veľkom vyťažení operačnej pamäte spôsobujú nákupy a inštalácie nových aplikácií pád systémovej aplikácie Obchod. Dočasným riešením má byť v prípade pádu reštart zariadenia. Informoval o dvoch možnostiach, ktoré sa naskytli, buď bude build vydaný aj s touto chybou v priebehu zajtrajška, alebo bude chyba odstránená, pričom dôjde k posunutiu vydania o niekoľko dní. Pomocou stránky PollWithStraw prebehlo hlasovanie, v ktorom samotní Insideri dali jasne najavo, že nový build chcú čo najskôr aj napriek tomu, že obsahuje spomínanú chybu.

Hlasovanie 10536

Aul po hlasovaní teda potvrdil, že build 10536 začnú okamžite pripravovať na zverejnenie vo „Fast ringu“, ku ktorému by malo dôjsť už počas zajtrajška. Windows 10 Mobile build 10 536 má priniesť opravy predošlých problémov, okrem iného má fungovať funkcia mobilný hotspot, funkcia Quiet Hours, či približovanie a stláčanie v aplikácii Maps. Navyše malo dôjsť k odstráneniu oneskorenia pri zobrazovaní dátumu a času na uzamknutej obrazovke a obvyklým opravám drobných chýb systému. Podľa informácii musel byť celý proces testovania tohto buildu tri krát reštartovaný kvôli viacerým závažným chybám. Práve tie stoja za  jeho oneskoreným vydaním. To, že sa konečne dočkáme nového buildu na testovanie, je super, no pomaly by bolo vhodné vedieť aj to, kedy je plánované vydanie finálnej verzie operačného systému Windows 10 Mobile. Rôzne kuloárne správy našepkávajú, že by k tomu mohlo dôjsť v novembri, no Microsoft stále vytrvalo mlčí.

Gabriel Aul 10536

Zdroj: Twitter

10.09.2015

+