MojWindows

Lenovo IdeaPad Yoga 3 14 patrí medzi takzvané 2-v-1 alebo hybridné zariadenia. Vďaka pántom displeja, ktoré sú otočitelné o 360 stupňov tak užívateľ plynulo prechádza z používania notebooku k elegantnému tabletu. Celkovo však zariadenie ponúka až štyri rôzne režimy práce. Okrem spomínaných režimov notebooku a tabletu sú to ešte takzvané režimy stand a tend. Po preklopení obrazovky do iného ako notebookového režimu navyše dochádza k deaktivovaniu klávesnice a touchpadu, aby sa tak predišlo nechceným vstupom.

Lenovo_Yoga_3_14_recenzia-9

Konštrukcia

Lenovo_Yoga_3_14_recenzia-6

Konštrukcia zariadenia je pevná a nevydáva žiadne vŕzganie ani pri značne silnejšom stlačení. Elegantné plastové telo, ktoré ale na dotyk pôsobí odolne, je dostupné v troch farebných prevedeniach – bielej, čiernej a striebornej. Na testovanie k nám do redakcie dorazilo práve to prvé zmienené. Ide o skutočne tenké zariadenie s rozmermi 335 x 230 x 18,3 mm, ktorého váha 1,6 kg je ale stále vysoká na to, aby ho človek aktívne využíval ako tablet. Pre prácu na cestách je to však viac než prijateľné, a aj po celodennom nosení v batohu človeka neunaví.

Lenovo_Yoga_3_14_recenzia-5

V našom prípade sme potrebovali trochu viac času, kým sme si zvykli na prácu s  podsvietenou klávesnicou, problém robil miniatúrny shift, no následná práca bola bezproblémová. Podsvietenie, ktoré oceníte pri práci v noci alebo v slabšie osvetlených priestoroch, je možné zapínať/vypínať pomocou kombinácie kláves Fn + medzerníka. Práca s touchpadom, ktorý podporuje viacdotykové ovládanie, bola po nastavení senzitivity výborná. V prípade, že by vám príliš nesedel, stále môžete využiť ovládanie pomocou dotykového displeja alebo pripojiť externú myš.

Lenovo_Yoga_3_14_recenzia-11

Na pravej strane zariadenia nájdeme okrem konektorov, o ktorým sa zmienime nižšie, aj tlačidlá na ovládanie hlasitosti, vypínacie/zapínacie tlačidlo a tlačidlo na obnovu systému. Konštrukcii z nášho pohľadu nie je príliš čo vytknúť, až na dvojicu pántov obrazovky, ktoré by podľa nášho názoru mohli poskytovať o trochu väčšiu stabilitu.

Displej

Zariadenie disponuje 14 palcovým dotykovým IPS displejom s maximálnym rozlíšením 1 920 x 1 080 pixelov (full HD). Technológia IPS skutočne poskytuje vynikajúce pozorovacie uhly, no ako nedostatkom sa nám videla pomerne nízka hodnota jasu. Kvôli nej sa aktívne použivanie zariadenia v exteriéri stáva skutočne problematickým. Ďalšou nevýhodou, ktorá sa však spája s väčšinou dotykových zariadení, je značné zachytávanie otlačkov, preto je potrebné displej sem tam očistiť. Počas práce s 10 bodovým multi-dotykovým displejom sme však nenarazili na žiadne problémy a navyše jeho odozva bola vynikajúca.

Lenovo_Yoga_3_14_recenzia-3

 

Výkon

Model, ktorý sme testovali, bol vybavený procesorom Intel Core i7 architektúry Broadwell s pracovnou frekvenciou 2,4Ghz, doprevádzalo ho 8 GB operačnej pamäte a integrovaná grafická karta Intel HD 5500. Práve tá je po výkonnostnej stránke veľkou slabinou zariadenia. Lenovo Yoga 3 14 rozhodne nie je zariadením na prácu s náročnými grafickými aplikáciami alebo hranie hier a spadá skôr do kategórie tých kancelárskych.

Z celkovej kapacity SSD disku 128 Gb má užívateľ dostupných len približne 65 GB. Zvyšnú časť si ukrojil operačný systém, predinštalované aplikácie a oddiel obnovy systému. V dnešnej dobe orientovanej na cloudové úložiská to však nepredstavuje veľký problém. Navyše tu vždy existuje možnosť pripojiť externý disk. Pri našom testovaní sme využili benchmarky 3D Mark 11, PC Mark 7 alebo CrystalDiskMark. Výsledky jednotlivých testov si môžete prezrieť na obrázkoch nižšie.

Prácu s dokumentami, surfovanie na webe, prehrávanie videí alebo bežné programy zvláda úplne bezproblémovo. Pri používaní graficky náročnejších aplikácií a hier sa však poriadne zapotí. Spôsobuje to už vyššie spomínaná integrovaná grafická karta, ktorá nie je schopná produkovať vysoký výpočtový výkon.

Operačný systém a aplikácie

Hybrid Yoga 3 14 je vybavený štandardnou 64-bitovou verziou operačného systému Windows 8.1, tak ako ju poznáme z ostatných zariadení. Systém je však doplnený, o rôzne aplikácie výrobcu, ktoré uľahčujú inštalovanie aktualizácií, správu batérie, odstraňovanie nepotrebných súborov alebo kontrolu stavu systému a podobne. Navyše nechýbajú ani ďalšie predinštalované aplikácie typu Twitter, Evernote, Dailymotion, McAfee, ktorých je na náš vkus až príliš veľa. Nakoľko je prostredie operačného systému Windows 8.1 optimalizované pre dotykové zariadenia je práca pomocou obrazovky skutočne jednoduchá a rýchla.

lenovo apss

Samozrejmosťou operačného systému Windows 8.1 je možnosť bezplatného prechodu na nový operačný systém Windows 10, ktorú sme sa rozhodli vyskúšať. Nekonalo sa žiadne veľké prekvapenie a celý proces prebehol úplne hladko, bez jediného problému. Zariadenia Lenovo IdeaPad Yoga 3 14 tak môžete inovovať na Windows 10 úplne bez obáv.

win 10 done

Multimédiá a konektivita

Zariadenie je vybavené prednou kamerou s HD rozlíšením (720p) a reproduktormi, ktoré hrajú dostatočne hlasno a kvalitne, no pre kvalitný zážitok pri počúvaní hudby stále prídu vhod slúchadlá. Zvuk navyše môže byť trochu skreslený pri používaní v móde notebooku, nakoľko reproduktory sa  nachádzajú na spodku zariadenia.

Lenovo_Yoga_3_14_recenzia-8

O konektivitu je postarané pomocou dvojice USB portov verzie 3.0 a jedného na žlto zafarbeného USB portu verzie 2.0, ktorý je umiestnený na ľavej strane. Ten navyše slúži aj ako nabíjací port zariadenia, a pri zapojení do elektrickej siete tak užívateľom ostáva možnosť pripojiť len dva ďalšie zariadenia. Vo výbave ďalej nájdeme jeden micro-HDMI port, konektor JACK pre pripojenie slúchadiel alebo reproduktorov a čítačku pamäťových kariet typov SD, MMC, SDXC, SDHC. Samozrejmosťou je adaptér Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth verzie 4.0. Počas testovania boli pripojenia stabilné, bez výpadkov a nedochádzalo k žiadnym problémom.

Batéria

Lenovo Yoga 3 14 napája akumulátor s maximálnou kapacitou 40 Wh. Ten však poskytuje viac než uspokojivú výdrž.  Pri bežnej práci na notebooku so zapnutou Wi-Fi sa pohybuje v rozmedzí 6,5 – 8 hodín v závislosti od nastavenia jasu obrazovky a náročnosti používaných programov. Pokiaľ však začneme používať náročne aplikácie, prípadne hrať hry, výdrž sa rapídne znižuje na hodnoty 2,5 – 3,5 hodín, čo už nie je také dobré.

Lenovo_Yoga_3_14_recenzia-12

Model Lenovo IdeaPad Yoga 3 14 je v obchodoch dostupný v závislosti na konkrétnych technických špecifikáciách od ceny 731 až po približne 1200 Euro.

Plusy

  • Dobrá výdrž batérie
  • Štýlový dizajn
  • Flexibilita

Mínusy

  • Nízka svetlosť displeja
  • Príliš veľa predinštalovaných aplikácii
  • Nižší grafický výkon
24.09.2015

+