MojWindows

Nakoľko hlavným aspektom pri výbere zariadení je pre mnohých nízka cena, rozhodli sme sa pozrieť na zúbok aj zariadeniam, ktoré patria do tej najnižšej cenovej kategórie. Medzi ne patrí aj tablet Acer Iconia Tab 8W, na ktorý som sa zameral v tejto recenzii. Dodávaný je v balení, ktoré okrem samotného tabletu obsahuje aj adaptér pre jeho nabíjanie, manuál a USB kábel. Čo však dostaneme za cenu tesne prevyšujúcu hranicu 100 €?

Acer_tablet-1

Dizajn a konštrukcia

Napriek tomu, že tablet je vyrobený z bieleho plastu, ktorý lemuje strieborný rámik, vzhľadom pôsobí elegantne a na prvý pohľad by som ho rozhodne nezaradil do najnižšej cenovej kategórie, kam patrí. Nakoľko však bola výrobná cena prvoradá, má pomerne hrubé okraje displeja a po chvíľke používania zistíme, že pri silnejšom dotyku sa plast jemne prehýba. Pri svojich rozmeroch 214 × 128 × 9,8 mm sa v rukách drží skutočne dobre a ani hmotnosť 370 gramov nepredstavuje žiadne väčšie problémy.

Acer_tablet-3

Na vrchnej hrane tabletu sa nachádzajú všetky konektory, ktorými je vybavený. Konkrétne ide o 3,5mm jack pre pripojenie slúchadiel, microUSB konektor a slot pre microSD karty. Pomocou neho je možné dodatočne rozšíriť kapacitu vnútorného úložiska o ďalších 32 GB. Trošku však zamrzí chýbajúci HDMI konektor. Na pravej strane zariadenia nájdeme iba tlačidlá na zamykanie displeja a ovládanie hlasitosti. Spodok, ako aj ľavá strana tabletu ostali úplne prázdne. Na prednej strane sa okrem loga Acer nachádza už len vstavaný fotoaparát s rozlíšením 2 Mpx.

Acer_tablet-2

Displej

Tento tablet je vybavený 8 palcovým IPS displejom s 5 bodovým multitouch ovládaním a rozlíšením 1280 x 800 pixelov, ktoré je pre tablety tejto veľkosti takpovediac štandardné. Použitie IPS technológie displeja sľubuje výbornú kvalitu obrazu, no po bližšom skúmaní môžeme naraziť na drobné farebné odlišnosti displeja. Pri bežnom používaní však farby vyzerajú výborne a pre prácu v interiéri displej poskytuje kvalitné pozorovacie uhly. Pokiaľ by sme však chceli pracovať v slnečnom prostredí, musíme si nájsť vhodný uhol, krycie sklo totiž funguje takmer ako zrkadlo. Pri práci s displejom som okrem toho, že sa pomerne ľahko ušpiní od otlačkov prstov, nenarazil na žiadne problémy, ktoré by bolo nutné spomenúť, potešilo by však jeho výkonnejšie podsvietenie.

Acer_tablet-7

Výkon

Acer Iconia Tab 8W je vybavený štvorjadrovým procesorom Intel Atom Z3735G s pracovnou frekvenciou 1,33 GHz. Operačný systém a aplikácie ukrajujú z 1 GB operačnej pamäte, v ktorej nedostatku vidím najväčší problém zariadenia. O výkon grafických aplikácií sa stará čip Intel HD. Kvôli spomínanej nízkej kapacite operačnej pamäte tablet náročnejšiu prácu skutočne nezvláda. Už pri otvorení viacerých okien vo webovom prehliadači sa práca s tabletom stáva poriadne problematickou. Pokiaľ sa však pri používaní uskromníte, jeho výkon postačuje, pričom zvláda aj prehrávanie FullHD videí a rovnako mu nerobia problém ani hry z Windows Obchodu. Tablet je vybavený vnútorným úložiskom s kapacitou 32 GB, no pre užívateľa je dostupných len približne 17,5 GB. Pri testovaní som spustil viacero benchmarkov ako PCMark 7, 3D Mark 11, Geekbench 3, CrystalDiskMark 5 alebo GFXbench. Ich výsledky, ktoré si môžete pozrieť nižšie len potvrdzujú spomínané tvrdenie, že tablet na prácu s náročnými aplikáciami rozhodne nemá. Disk, ktorým je tablet vybavený, si však počínal pomerne dobre, zvládol čítanie pri rýchlosti 159,6 MB/s a zápis 68,37 MB/s.

Batéria

Tablet Iconia Tab 8W napája batéria s kapacitou 4600 mAh, ktorá ma podľa informácií výrobcu poskytovať až 8 hodinovú výdrž. Skutočnosť je však trochu iná. Počas testovania som nameral približne 6 hodinovú výdrž pri aktívnom používaní s nižším nastavením podsvietenia. Okrem samotného nastavenia podsvietenia výdrž závisí aj od práce, ktorú tablet vykonáva. Napríklad pri prehrávaní videí z webovej stránky Youtube sa dostaneme k hranici 3,5 až 4 hodín. Pri využívaní náročnejších aplikácií batéria vydrží približne 2 a pol hodiny. Na jej úplné nabitie je potrebné niečo málo cez štyri hodiny.

Operačný systém

Iconia Tab 8W je vybavený 32-bitovým operačným systémom Windows 8.1 so službou Bing. Ide o plnohodnotný Windows tak ako ho poznáme z počítačov, takže pri výbere aplikácií sa nemusíte po systémovej stránke nijak obmedzovať. Tablet je samozrejme plný rôznych predinštalovaných aplikácií, ako napríklad OneDrive, OneNote, Skype, klient hudobnej služby Spotify, Mapy, webový prehliadač Internet Explorer alebo antivírový program od spoločnosti McAfee. Veľkým plusom tohto tabletu je pribalená ročná licencia na používanie kancelárskeho balíka MS Office 365. Na štandardné používanie tak nie je nutné prakticky nič doinštalovávať. Prostredie Metro sa ovláda výborne, konieckoncov je na to optimalizované, no na prácu v klasickom rozhraní Windows je potrebné si chvíľu zvykať. Operačný systém sa navyše ovláda pomocou niekoľkých gest, ktoré sú popísane aj v sprievodnom manuáli, čo určite ocenia ľudia, ktorí s Windows tabletami doteraz nepracovali.

Acer_tablet-4

Fotoaparát a zvuk

Tablet je vybavený predným a zadným fotoaparátom, ktoré v obidvoch prípadoch disponujú maximálnym rozlíšením 2 Mpx. O vytváraní kvalitných fotografií rozhodne nemôže byť ani reč, pri dobrých podmienkach však fotoaparát odvedie základnú prácu. Navyše umožňuje aj nahrávanie videa s rozlíšením 1 280 × 720 pixelov, no kvalita tohto záznamu je na nízkej úrovni.

Reproduktory, ktoré by sa dali označiť ako priemerné, sa nachádzajú v spodnej časti zadnej strany tabletu. Poskytujú pomerne čistý zvuk a pre prehrávanie videí, či sledovanie filmov postačujú. Pre kvalitné počúvanie hudby je samozrejme nutné pripojiť slúchadlá.

Acer_tablet-5

Konektivita

Po stránke konektivity poskytuje Acer Iconia Tab 8W iba úplný základ. Je vybavovaný adaptérom Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetoothom verzie 4.0. Tie fungujú veľmi dobre a pri práci s tabletom som nenarazil na žiadne problémy s pripojením. Chýba však slot na SIM kartu, či GPS modul, ktoré sú pri mnohých tabletoch štandardom. Pre prenos väčšieho množstva dát je vhodné využiť OTG kábel.

Záver

Acer sa pri výrobe tohto tabletu rozhodne sústredil hlavne na jeho prívetivú cenu, čo je citeľné po hardvérovej stránke. Kvôli veľkým nedostatkom, v podobe malej operačnej pamäte a nekvalitnému fotoaparátu uspokojí Iconia Tab W8 skôr menej náročných používateľov. Medzi jeho najväčšie klady patrí pomerne kvalitný displej, príjemný vzhľad a veľmi sympatická cena. Ak preto hľadáte malý a lacný tablet na prácu s e-mailami, prehliadanie webových stránok, sledovanie videí alebo prácu s nenáročnými aplikáciami je Acer Iconia Tab 8W vhodným kandidátom.

Tablet Acer Iconia Tab 8W je možné zakúpiť v slovenských e-shopoch za cenu začínajúcu na úrovni 106.73 €.

Acer_tablet-6

07.09.2015

+