MojWindows

Microsoft sa pred časom ocitol pod paľbou kritiky za zber rôznych údajov vo svojom najnovšom operačnom systéme Windows 10. Po dvoch mesiacoch od jeho vydania, zverejnil vice prezident oddelenia Windows and Devices Group, Terry Myerson, príspevok na oficiálnom blogu, ktorý sa týka práve zberu údajov z počítačov užívateľov. Myerson informoval, že už od samého začiatku bol Windows 10 navrhnutý s dvoma základnými princípmi v súvislosti so súkromím užívateľov. Prvým z nich je, že Windows 10 zbiera informácie výhradne za účelom toho, aby lepšie pracoval ako produkt. Tým druhým je, že priamo užívateľ ovláda, ktoré z informácií sú zbierané. Všetky zozbierané dáta sú navyše zašifrované a presunuté na zabezpečené serveri Microsoftu. Podľa informácií v príspevku, Microsoft rozdeľuje  zbierané dáta do troch kategórií.

Dáta pre bezpečnosť a spoľahlivosť

V tejto kategórii dochádza k zberu obmedzeného množstva informácií, ktoré spoločnosti pomáhajú poskytovať lepšiu bezpečnosť a spoľahlivosť systému. Patria sem dáta, ako anonymné ID zariadenia, typ zariadenia a informácie, ktoré sa ukladajú pri chybe a neštandardnom ukončení (páde) aplikácií. Práve posledné spomenuté informácie sú potrebné pre softvérových vývojárov, ktorí ich využívajú pri neustálom vylepšovaní spoľahlivosti svojich aplikácií. Myerson zdôrazňuje, že nedochádza k zberu obsahu alebo súborov užívateľa, a Microsoft dokonca podnikol niekoľko krokov, aby nedochádzalo k zberu informácií, ktoré by mohli užívateľa priamo identifikovať. Nezbiera teda ani údaje ako meno, emailová adresa alebo ID účtu. Myerson v príspevku prízvukoval, ako sa Microsoftu podarilo v priebehu 48 hodín od objavenia, odstrániť problém v grafických ovládačov pre niektoré počítače s Windowsom 10 práve preto, že mohli využiť zozbierané dáta. Dodáva, že firemní zákazníci budú môcť po inštalácii aktualizácie, ktorú spoločnosť zverejní ešte počas tohto roka, úplne vypnúť zber telemetrických dát.

Dáta pre prispôsobenie systému

Do druhej kategórie spadajú dáta potrebné pre prispôsobenie systému a aplikácií na základe preferencií užívateľa. Ide o informácie, ktoré systém potrebuje o užívateľovi vedieť, aby mu mohol poskytnúť relevantný obsah ako napríklad výsledky zápasov obľúbeného športového týmu, odporúčané aplikácie alebo často používané slová pri písaní textu, správ a podobne. V príspevku Myeson podotýka, že priamo užívateľ ovláda a nastavuje, ktoré z týchto informácií so systémom zdieľa a tieto nastavenia môže kedykoľvek upravovať. V prípade hlasovej asistentky Cortana a funkcií, u ktorých je vyžadovaný zber podstatne väčšieho rozsahu osobných informácií je užívateľ vyzvaný na udelenie práv pre ich zber.

Reklamné dáta

Posledná kategória, ktorej sa zber informácií týka sú dáta (ne)zbierané za účelom cielenej reklamy. Myerson sa k tejto téme vyjadril tak, že Windows 10 ani ostatné programy spoločnosti Microsoft, na rozdiel od iných platforiem, neskenujú obsah emailov, inej komunikácie ani súborov za účelom cielenej reklamy a to dokonca nezávisle na nastavení súkromia.

Záver dokumentu informuje o tom, že sledovanie spätnej odozvy od užívateľov je stavebným kameňom systému Windows 10, a ani odozvy ohľadom súkromia netvoria výnimku. Pre Windows Insiderov je v aplikácii Windows Feedback k dispozícii sekcia Súkromie. Práve tam môžu vyjadriť svoje skúsenosti, obavy a pripomienky týkajúce sa prístupu k súkromiu zo strany Microsoftu. Spolupráca s Insidermi je pre spoločnosť neoceniteľná a samozrejme veľmi vítaná.

Pokiaľ však oficiálnym vyjadreniam príliš neveríte, a stále ste skeptickí, do pozornosti dávame starší článok, ktorý odkazuje na analýzu bezpečnostného experta Jířiho Bartoša.

Zdroj: Microsoft

30.09.2015

+