MojWindows

Vždy keď do svojho počítača inštalujete aplikácie alebo sťahujete súbory, tieto samozrejme ukrajujú z voľného miesta na disku. Overenie toho, koľko miesta na disku je ešte voľného, síce patrí medzi základy práce s počítačom, no netreba zabúdať, že každý z nás nejak začínal. Občasná kontrola voľného miesta je vhodná, nakoľko pri jeho sa niekedy môžu objaviť systémove problémy. Pri svojom používaní si totižto Windows vytvára rôzne dočasné súbory, prípadne zálohy. Prinášame jednoduchý návod, ako si voľné miesto na disku skontrolovať v prostredí operačného systému Windows 10.

panel uloh prieskumnik

Ako prvé si otvoríme Prieskumníka. Na toto nám poslúži klávesová skratka „kláves Windows + E“ alebo ho môžme spustiť z panela úloh.

Prieskumnik

Následne na ľavej strane v okne Prieskumníka klikneme na položku Tento počítač. Otvorí sa nám okno Tento počítač, kde sú zobrazené rôzne Zariadenia a jednotky.

tento pocitac

Pod jednotlivými diskovými oddielmi vidíme koľko miesta nám na danej jednotke ostáva. Ten je signalizovaný pomocou číselného vyjadrenia napríklad 56 GB voľných z  230 GB ako aj grafickým ukazovateľom, ktorý predstavuje zaplnenie disku.

K oknu Tento počítač sa môžeme dostať aj pomocou ponuky štart. Tú si otvoríme a jednoducho napíšeme „tento pocitac“. Systém Windows nám nájde počítačovú aplikáciu Tento počítač, ktorú potom spustíme.

pomocou startu

 

V prípade, že vám miesto na disku dochádza bolo by vhodné pouvažovať nad zmazaním súborov a aplikácii, ktoré ste dlho nepoužívali. Prípadne si môžete zakúpiť niektorý z celej škály externých diskov, na ktorý budete ukladať ďalšie súbory.

11.08.2015

+