MojWindows

Za ostatné dni sa vynorilo viacero správ o tom, že Microsoft zbiera množstvo dát o používateľovi, ktorý pracuje s Windowsom 10. Tie slúžia pre lepšiu identifikáciu zo strany aplikácii a umožňujú tak poskytnúť relevantnejšie dáta. V prípade, že ste pri inštalácii Windowsu 10 použili možnosť „Expresné nastavenia“, nevedomky ste tým zapli množstvo funkcií, ktoré o vás zbierajú dáta. Nevešajte však hlavu, tieto funkcie je možné jednoducho vypnúť alebo obmedziť. V nastavení ochrany osobných údajov sa totiž nájdeme až trinásť rozličných ponúk, pričom v každej sa nachádzajú iné nastavenia.

Windows 10 nastavenia

Stretávame sa tu s nastavením používania reklamnej identifikácie. Jej povolením umožníte Microsoftu, ale aj tvorcom ostatných aplikácii pristupovať k vašej unikátnej reklamnej identite. Práve pomocou nej vám budú poskytovať cielenú reklamu. Využívajú sa na to okrem iného aj obľúbené záložky alebo hľadané výrazy. Služba SmartScreen zasa odosiela údaje o skenovanom súbore počas jeho kontroly, poskytuje tak lepšiu ochranu systému voči škodlivým súborom.

SmartScreen by mal taktiež kontrolovať a odosielať aj informácie o webových stránkach. Práve tým služba čiastočne pripravuje o súkromie, no na druhú stranu získavate vyššiu bezpečnosť. Preto je treba zvážiť, či službu chcete skutočne vypnúť. Microsoft zbiera aj informácie o tom ako píšete na klávesnici. Cieľom tohto zberu je použiť údaje pre lepšie odporúčania pri používaní funkcií operačného systému Windows 10. Práve zber týchto údajov mnohí poznačujú za kontroverzný.

konta

Ak sa bojíte sledovania zo strany Microsoftu, jednou z možností je odstránenie konta Microsoft a namiesto neho používať len lokálny účet. Pripravíte sa tak o niektoré funkcie, no budete mať väčšiu istotu. Správa účtov sa nachádza v nastaveniach systému, konkrétne Kontá – Vaše konto. Hľadajte položku prihlásiť sa namiesto toho s lokálnym kontom.

synchronizaciaAk chcete mať ešte väčšiu kontrolu nad svojim systémom, môžete vypnúť aj synchronizáciu nastavení. Tie sa totiž automaticky zdieľajú s ďalšími zariadeniami, na ktorých používate svoje konto Microsoft. Ak sa však prihlasujte len pomocou lokálneho účtu, starosti s nastavením synchronizácie vám odpadnú.

siete wifi

Jednou z funkcií, ktorá sa mnohým nepozdáva je Senzor Wi-Fi. Umožňuje zdieľanie hesiel a informácii o vašich pripojeniach do bezdrôtových sietí. Ak chcete túto funkciu deaktivovať, jej nastavenia nájdete v ponuke Sieť a internet- Wi-Fi – Spravovať nastavenia Wi-Fi. Nechať zapnuté automatické pripájanie k otvoreným WiFi sieťam určite nie je najvhodnejšie. Veľmi ľahko sa vám môže stať, že sa pripojíte k nedôveryhodnej sieti, ktorá sleduje a zaznamenáva odosielané dáta alebo šíri nevhodné súbory.

spoznat ma

Odporúčame podrobne si prejsť všetky nastavenia ochrany osobných údajov a povypínať funkcie, ktoré sa vám nepozdávajú. Možno sa tak pripravíte o časť vylepšení operačného systému Windows 10, no získate väčšie súkromie. Okrem iného nájdete medzi nastaveniami aj odosielanie geografickej polohy, nastavenie prístupu aplikácii k webkamere a mikrofónu alebo funkciu Spoznať Vás, ktorá zhromažďuje kontakty, udalosti kalendára, vzorky rukopisu a hlasu či históriu písania.

07.08.2015

+