MojWindows

Operačný systém Windows 10 je konečne dostupný vo svojej užívateľskej verzii a pre milióny užívateľov na svete to znamená prvé stretnutie s týmto novým produktom Microsoftu. Ak ste priebeh vývoja systému sledovali, tak vám bude väčšina noviniek známa. Teraz si ich ale môžete vyskúšať na vlastnej koži bez toho, aby ste riskovali nejaké veľké chyby a nedostatky, ktoré mohli byť potenciálne súčasťou predchádzajúcich vývojárskych a testovacích verzií systému. Preto vám teraz prinášame zoznam desiatich najlepších funkcií v novom systéme Windows 10 spolu so živými náhľadmi v podobe GIF obrázkov.

1. Nové menu Štart

Každý o ňom hovorí a takmer všetci sa tešia, že je späť. Na mysli máme nové menu Štart, ktoré šikovne kombinuje prvky tohto menu tak, ako ho poznáme z predchádzajúcich generácií systému Windows, spolu s modernými aplikáciami, ktoré boli predstavené až v posledných verziách systému.

win-1

2. Cortana

V slovenčine síce podporovaná nie je, no v mnohých krajinách si užívatelia môžu užiť hlasového asistenta, ktorý bol predstavený najskôr pre mobilné zariadenia. Teraz vám Cortana pomôže a poradí aj z pohodlia desktopu.

win-2

3. Continuum

Nárast počtu hybridných zariadení nezostal bez povšimnutia ani v Microsofte. Nová funkcia Continuum sa postará o to, že ak vlastníte zariadenie „2 v 1“, bez problémov ho môžete používať ako tablet a po pripojení klávesnice a myši sa zasa prostredie zmení na plnohodnotný Windows, ako ho poznáte.

win-3

4. Microsoft Edge

Hoci Internet Explorer nezmizol úplne, do veľkej miery ho nahradil nový prehliadač Microsoft Edge. Ten ponúka niekoľko šikovných funkcií a možností, ktoré ho odlišujú od konkurencie, ale v niektorých ďalších smeroch zasa zaostáva. V každom prípade ide o horúcu novinku, ktorú určite stojí za to vyskúšať.

win-4

5. Task View

Jednou z najlepších súčastí nového systému je nový prehľad spustených aplikácií. Ide o skvelý doplnok, ktorý výrazne uľahčuje prácu s viacerými aplikáciami súčasne. Okrem toho pribudla aj jednoduchá tvorba virtuálnych obrazoviek, čo je ideálne rozšírenie pre skutočne náročných užívateľov.

win-5

6. Action Center

Microsoft priniesol do svojho plnohodnotného systému aj mnohé prvky z mobilnej verzie Windowsu. Action Center slúži ako lišta s informáciami o pripojení a nastaveniach zariadenia, ako aj o zmeškaných upozorneniach a správach.

win-6

7. Snap Assist

Jednoznačne naša najobľúbenejšia funkcia v novom Windowse 10. Po tom, ako presuniete otvorené okno do rohu, aby ste ho zobrazili na polovicu obrazovky, sa všetky ostatné zobrazené aplikácie zobrazia v druhej časti obrazovky. Po kliknutí na ktorúkoľvek z nich táto aplikácia vyplní druhú časť obrazovky. Jednoduché a inteligentné!

win-7

8. Aplikácia Xbox

Ak vlastníte Xbox One, teraz môžete svoju konzolu prepojiť s počítačom ešte efektívnejšie. Aplikácia Xbox umožňuje priame streamovanie hry z Xboxu na počítač s Windowsom 10 a tiež prináša jednoduchý nástroj na nahrávanie obrazovky, čo ocenia najmä hráči.

win-8

9. Nové menu s nastaveniami

Nastavenia systému sú konečne usporiadané prehľadne a na jednom mieste. Z nového menu s nastaveniami máte prístup ku všetkým najčastejšie používaným nastaveniam, čo vám výrazne uľahčí celý proces prispôsobovania si systému.

win-9

10. Aplikácia Mail

Nový vstavaný správca pošty prináša veľké množstvo zmien po funkčnej, ale aj dizajnovej stránke. Teraz podporuje aj pripojenie Google konta a zmenami prešli aj ďalšie aplikácie, ako napr. Kalendár, Mapy či Fotografie.

win-10

Toto je desať najzaujímavejších funkcií nového systému Windows 10. Ak vám tu niektorá vaša obľúbená novinka chýba, určite nám v diskusii pod článkom dajte vedieť, ktorá to je.

Zdroj: Mashable

30.07.2015

+