MojWindows

Aktualizácia: Tento článok už nie je aktuálny. Pokiaľ chcete na Windows 10 inovovať iným spôsobom ako pomocou nástroja Získať Windows 10, môžete tak spraviť pomocou oficiálneho nástroja MediaCreationTool. Postup je popísaný v tomto článku.


Po deviatich mesiacoch verejného beta testovania je od dnešného dňa pre počítače po celom svete konečne dostupný nový operačný systém Windows 10. Možnosť bezplatného prechodu na Windows 10 je dostupná majiteľom systémov Windows 7 a Windows 8.1. No nie každému bude aktualizácia dostupná okamžite, Microsoft ju totiž miliónom záujemcov sprístupňuje postupne. Všetko, čo pre jej získanie musíte urobiť, je registrovať si ju a potom už len čakať, kým prídete na rad. Váš súčasný systém vás upozorní, kedy bude aktualizácia pripravená na inštaláciu. To, či prejdete na Windows 10 okamžite ako vám to bude umožnené, alebo počkáte, kým výjdu ďalšie aktualizácie, prípadne recenzie, je len na Vás. Bezplatný prechod je totiž možný počas jedného roka od vydania systému.

Ak patríte k nedočkavcom, ktorí nechcú čakať, kým im Microsoft sprístupní aktualizáciu na systém Windows 10, môžete vyskúšať aktualizovať ručne. Portál Redmond Pie totiž publikoval návod ako aktualizáciu vynútiť. V prípade, že sa ho rozhodnete vyskúšať, vytvorte si ako prvé zálohu dôležitých súborov, aj keď sa pri aktualizovaní majú zachovať všetky vaše súbory, je lepšie mať istotu, ona totiž náhoda je blbec. Na spomínanú metódu sa objavili zmiešané ohlasy, niektorí užívatelia sa stretávajú s chybou kb80240020 a musia inštalačné súbory sťahovať znova, iným sa aktualizácia podarí na prvý pokus. Preto musíte sami posúdiť, či ste ochotní obetovať pri snahe o prechod na Windows 10 nejakú tú hodinku svojho času a či by nebolo jednoducho lepšie počkať, kým vám ju sprístupní priamo Microsoft. Ja osobne som túto metódu vyskúšal na operačnom systéme Windows 7 Professional a moje úsilie sprevádzala séria nutných reštartov a obrovská chuť vyhodiť  z okna aspoň klávesnicu. Nakoľko sa nejedná o oficiálny spôsob aktualizácie jej vykonanie je na vlastnú zodpovednosť.

Predtým ako začnete, je potrebné overiť si, či spĺňate nasledovné podmienky. Musíte mať nainštalovaný operačný systém Windows 7 alebo Windows 8.1, vrátane posledných aktualizácii.  Ďalej je potrebné mať rezervovaný prechod na Windows 10 a nastavenú automatickú inštaláciu aktualizácii systému.  Naštudujte si aj informácie o pozastavovaní a spúštaní služby Windows Update na tomto odkaze.

V prípade, že všetko spĺňate je postup nasledovný: Zastavte službu Windows Update, vymažte obsah zložky C:\Windows\SoftwareDistribution\Download, spustite príkazový riadok ako administrátor a zadajte príkaz wuauclt.exe /updatenow .  Po pár minútach by sa mala spustiť aplikácia Windows Update, ktorá začne sťahovať aktualizáciu na Windows 10. Veľkosť tejto aktualizácie a doba jej sťahovania sa samozrejme líši v závislosti od systému a internetového pripojenia.

 

force konecne malovanie po stiahnuti

Zdroj : Redmont Pie

29.07.2015

+