MojWindows

Do našej redakcie zavítal už v poradí tretí produkt od spoločnosti Lenovo v tomto kalendárnom roku. Tentokrát ide o 10 palcový tablet s názvom Lenovo Miix 3, ktorý sme obdržali aj s púzdrom a klávesnicou. Zariadenie spadá do strednej cenovej kategórie a disponuje napr. štvorjadrovým procesorom Intel Atom, 2 GB operačnej pamäte alebo Full HD obrazovkou. Poďme sa teda pozrieť ako si počínal u nás v redakcií.

Konštrukcia | Už tradične kvalitné spracovanie

Testovanie Lenovo výrobkov nás naučilo, že od nich môžeme čakať minimálne kvalitné spracovanie, ktoré neobišlo ani tento tablet a taktiež dobrý výkon, o ktorom sa však porozprávame trošku neskôr. Tablet je zostavený z hliníkového tela, ktoré mu pridáva odolnosť a pridané púzdro s protišmykovým povrchom, chráni zariadenie pred poškrabaním alebo vážnejším incidentom. Lenovo Miix 3 bez ochranného púzdra a klávesnice váži len 550 g. Rozmerovo je na tom tiež celkom dobre, pretože je hrubý len 9.3 mm, čo ho radí medzi tenšie zariadenia.

Lenovo Miix3-1

Keď sa pozrieme na zariadenie spredu, padne nám do očí 10.1 palcový Full HD displej zariadenia, ktorý chráni odolné sklo a v hornej časti sa nachádza logotyp spoločnosti Lenovo, ktorý dopĺňa webkamera s rozlíšením 2 Mpx.

Lenovo Miix3-5

Na ľavej hrane sa nachádzajú všetky porty okrem dokovacieho, ktorý je umiestnený na spodnej hrane. Pomocou neho totiž tablet komunikuje s klávesnicou. Lenovo Miix 3 teda disponuje 1 x mini HDMI, 1 x micro USB, 1 x Micro SD a výstupom na slúchadlá. Okrem iného sa tu ešte nachádza vývod pre reproduktory.

Lenovo Miix3-6

Na pravej hrane nájdeme tlačidlo uspania/zapnutia zariadenia, ktoré dopĺňajú tlačidlá na redukovanie hlasitosti reproduktorov. Na zadnej strane nenájdeme okrem loga spoločnosti Lenovo nič iné, pretože sa výrobca rozhodol, že do tohto zariadenia neimplementuje aj hlavný fotoaparát. Lenovo Miix 3 totiž pôsobí oveľa viac ako malý notebook a toto bola asi aj hlavná myšlienka Lenova.

Lenovo Miix3-7

Z konštrukcie tabletu sme mali veľmi dobrý dojem, pretože výborne dolieha a nevydáva ani podozrivé zvuky pri manipulovaní s ním. Skôr nás trošku mrzí absencia hlavného fotoaparátu, no ako som už poznamenal, toto zariadenie je skôr určené na biznis účely.

Displej | Občas má problém s odozvou

Lenovo Miix 3 disponuje už spomínaným 10.1 palcovým Full HD IPS displejom, ktorý väčšinu času funguje podľa predstáv, no niekedy si vyberie svoju chvíľku vzdoru a nereaguje na vyslaný podnet k vykonaniu úlohy. Niečo takéto sa nám stalo napr. pri surfovaní po internete, kde pri niektorých dotykových úkonoch zariadenie proste nereagovalo na vstupný podnet. Až pri opakovanom zadaní tablet vykonal zadaný príkaz.

Lenovo Miix3-2

Odhliadnúc od tejto chybičky má displej veľmi dobré podanie farieb a výbornú ostrosť obrazu. Pozeranie filmov a prezeranie fotografií je preto veľmi dobrým zážitkom. Kvalitné farby a obraz sú už však tradičnou súčasťou všetkých Lenovo zariadení.

Lenovo Miix3-3

Výkon | Pre bežné používanie postačí

Lenovo Miix 3 poháňa štvorjadrový procesor  Intel Atom Z3735F s frekvenciou 1.33 GHz a TurboBoostom do 1.83 GHz. Spoločnosť mu robí integrovaná grafická karta Intel HD Graphics a 2 GB operačná pamäť RAM, ktorá má zabezpečiť plynulý chod operačného systému Windows 8.1. O výstup sa stará 10.1 palcový Full HD displej a rozšírenie základného 32 GB uložiska je možné pomocou micro SD karty až do 64 GB. 

Na zariadení sme vyskúšali aj herné tituly ako Asphalt 8: Airborne alebo Hearthstone: Heroes of Warcraft, na ktorej sme testovali dotykovú odozvu. Ako som už spomínal v odstavci, kde som sa venoval obrazovke, zariadenie nie vždy dokonale reagovalo na dotykové príkazy z mojej strany. Na tablete sme spustili aj dvojicu výkonnostných benchmark testov 3DMark a GFXBench, ktorých vysledky si môžete pozrieť nižšie.

3Dmark gfxbench

Lenovo Miix 3 si v nich počínalo celkom dobre, no ako je už v nadpise spomenuté, nezvláda dobre vysoké zaťaženie ako napr. spustenie náročnejšej hry alebo viacero procesov súčasne. Dokonca aj pri hraní hry Hearthstone sme zaznamenali nedostatok výkonu, ktorý sa prejavoval sekaním. Pri takomto zaťažení sa tablet aj veľmi zahrieva, čo však zaznamenáte len vtedy, keď tablet odpojíte z doku a zoberiete ho do rúk. Na surfovanie po internete, prehrávanie videí a hudby alebo vytváranie dokumentov a prezentácií v kancelárskom balíku Office 365 toto zariadenie bohate postačí.

Operačný systém | Windows 8.12

Lenovo Miix 3 disponuje už tradične operačným systémom Windows 8.1. Tento systém sme si opísali už veľakrát, takže spomeniem len aplikácie, ktoré doňho pridala spoločnosť Lenovo.

5

Prvou z nich je Lenovo ShareIT, ktorá slúži na odosielanie a prijímanie súborov. Umožňuje taktiež pozvať priateľov zo svojho zoznamu, ktorí s vami môžu zdieľat súbory. Ďalšou aplikáciou je Lenovo Support, ktorá slúží používateľovi napr. na zaregistrovanie svojho produktu, zistenie ďalších informácií o produkte alebo na odovzdanie svojich skúseností so zariadením väčšiemu publiku pomocou diskusného fóra. Je tu aj aplikácia Lenovo Updates, ktorá automaticky vyhľadá aktualizácie pre vaše zariadenie.

1

Lenovo implementovalo do zariadenia aj aplikáciu na rozpoznávanie tváre s názvom Lenovo VeriFace Pro a dokonca tu máme aj Hightail for Lenovo, čo je v podstate aplikácia slúžiaca na upload, zdieľanie, zasielanie a zálohu súborov. Spustiť ju je možné pomocou Lenovo ID, ktoré vám umožní pristupovať ku všetkým Lenovo aplikáciám pomocou jedného identifikátora. Je tu taktiež aj aplikácia pre sledovanie televízie s názvom Live TV, ktorá ponúka obrovskú základňu zahraničných programov ako napr. BBC One alebo BBC Two, no bohužial o slovenských a českých programoch nie je ani stopy.

3

Veľkým pozitívom je aj ročné predplatné kancelárskeho balíčka Microsoft Office 365, ktorý sa do tohto zariadenia náramne hodí, keďže disponuje klávesnicou, ktorá umožňuje rýchle a pohodlné písanie. Predinštalovaný je tu taktiež bezpečnostný softvér McAfee, ktorý je po aktivácií prístupný zdarma na skúšobnú dobu, no po jej uplynutí si je ho potrebné zaplatiť pokiaľ ho budete chcieť používať aj naďalej.

4

6

Batéria | Výdržou neohromí

O výdrž v tomto tablete sa stará 2-článková batéria s kapacitou 6800 mAh. Výrobca udáva jej výdrž na 7 hodín. My sme však nezaznamenali pri našom používaní výdrž lepšiu ako 4 hodiny. Zariadenie má taktiež zle vyriešení režim spánku, v ktorom sa taktiež batérie veľmi spotrebuje. Pred mesiacom sme u nás v redakcií testovali tablet Lenovo Yoga Tablet 2, ktorý mal tento režim veľmi dobre vyriešený, pretože aj po 24 hodinovom spánku zariadenie nestratilo na výdrži skoro nič. Lenovo Miix 3 na druhej strane stráca väčšinu svojej výdrže práve týmto spôsobom. Výrobca sa rozhodne mohol posnažiť zlepšiť výdrž batérie na tomto zariadení.

Multimédiá

Lenovo Miix 3 disponuje len jedným vývodom pre zvuk a tým pádom jeho šírenie nie je také dokonalé ako pri stereo reproduktoroch. Musíme pochváliť rozsah hlasitosti, ktorý zariadenie ponúka, no kvôli hendikepu jedného vývodu nie je zvuk taký kvalitný. Pri menšej hlasitosti je zvuk sotva počuteľný. Problém sa však dá vyriešiť pripojením externých slúchadiel. Potom je zvuk oveľa kvalitnejší.

Prehrávanie videa tento problém nemá. Obraz je ostrý a podanie farieb je výborné. Zariadenie si bez problémov poradilo s Full HD a aj 4K videom. Aplikácie na prehrávanie hudby a videa sú už tradične predinštalované Hudba a Video. Používateľ však môže siahnuť po iných prehrávačoch ako napr. VLC Player alebo Spotify, pretože ponúkajú rozšírenú funkcionalitu, ktorú predinštalované aplikácie nemajú. Video vzorky, ktoré sme na zariadení použíli sa nazývajú Big Buck Bunny a môžete ich nájsť na tomto odkaze.

Snímka obrazovky (21)

Konektivita

Lenovo Miix 3 nijakým spôsobom nevystupuje z radu ak sa začneme baviť o téme konektivita. Podporuje totiž tradičné štandardy na prenos dát ako Bluetooth 4.0 alebo Wi-Fi štandardy WiFi 802.11n, WiFi 802.11g a WiFi 802.11b. Pri prenose dát cez Bluetooth sme nezaznamenali žiadne problémy. Vždy totiž prenos prebehol ako po masle. To isté môžeme povedať aj o Wi-Fi pripojení, kde sme sa pripájali na bezdrôtovú sieť na viacerých miestach. Tablet sa vždy rýchlo pripojil a poskytoval stabilné internetové pripojenie. Je tu však absencia 3G siete, čo pre niektorých používateľov nebude dobrá správa, no toto zariadenie predstavuje skôr prenosný notebook ako smartfón, takže to nie je žiadna tragédia.

Hodnotenie

Lenovo Miix3-4

Tablet Lenovo Miix 3 môžeme hodnotiť ako priemer vo svojej cenovej kategórií, pretože neponúka nič, čo by na prvý pohľad udrelo do očí. Jeho hardvérové špecifikácie zaručia plynulosť chodu systému a vykonanie príkazov, ktoré používateľ tabletu zadá. Ako sme už spomínali Miix 3 občas má problémy s dotykovou odozvou displeja. Táto záležitosť však môže byť len prípad testovaného zariadenia. Displej je v ostatnom ohľade výborný, pretože ponúka výborné podanie farieb a kvalitný, ostrý obraz. So zvukom je už na tom zariadenie horšie, pretože má v sebe zabudovaný len jeden vývod pre zvuk na ľavej strane. Hlasitosť a kvalita tak idú rapídne dole. Po pripojení externých slúchadiel však problém zaniká. Určite musíme vyzdvihnúť kvalitu externej klávesnice, na ktorú sa tablet pripojí pomocou dokovacieho portu. Obal, na ktorom je klávesnica usadená ma protišmykový povrch, a tak sa nemusíte báť, že by sa zariadenie prípadne zošmyklo. Čo sa týka batérie, tablet nás trošku sklamal, pretože 4 hodinová výdrž je na súčasné pomery celkom málo. Pokiaľ teda hľadáte tablet, ktorý budete používať len na surfovanie po internete a prácu s MS Office, Lenovo Miix 3 je tou správnou voľbou. Zvládne aj niektoré herné tituly nenáročné na grafiku, takže o vyplnenie voľných chvíľ je taktiež postarané. Lenoxo Miix 3 si môžete kúpiť v slovenských e-shopoch už za cenu začínajúcu na 286.55 €.

Plusy

  • konštrukčné spracovanie
  • displej
  • púzdro a klávesnica

Mínusy

  • výdrž batérie
  • kvalita zvuku

 

12.05.2015

+