MojWindows

Spoločnosť Lenovo predstavuje vo svete lídra na trhu s počítačmi, pretože dokáže zo svojich výrobných liniek priniesť len kvalitné výrobky, ktoré zaujmú nielen vzhľadom a výkonom, ale aj kvalitným spracovaním a integrovanými aplikáciami od Lenova. Do redakcie sa nám tentokrát podarilo získať zástupcu najvyššej rady notebookov Lenovo ThinkPad W550s, ktorý disponuje kvalitným spracovaním odolným voči pádu alebo nárazu a taktiež vysokým výkonom, ktorý zabezpečuje štvorjadrový procesor od spoločnosti Intel, vysokokapacitná operačná pamäť a výkonný grafický čip. Pozrieme sa teda ako si počínal u nás v redakcií.

Konštrukcia | Odolnosť a kvalita

Telo tohto notebooku je vyrobené z vystuženého plastu obohateného o sklené vlákna, ktoré mu dodávajú pružnosť, no zariadenie je vďaka tomu aj veľmi ľahké (2.23 kg). ThinkPad W550s je len 22.45 mm hrubý, čo sa hodí najmä pri jeho prenášaní a cestovaní, pretože nezaberá veľa miesta. Na spodnej časti notebooku sa nachádza množstvo otvorov určených na chladenie, dokovací port, ktorý umožní pripojenie zariadenia k dokovacej stanicí a nakoniec tu máme 3-článkovú 2000 mAh vymeniteľnú batériu.

Lenovo ThinkPad -3

Po otvorení notebooku sa nám naskytne pohľad na vodotesnú kvalitne spracovanú klávesnicu obohatenú o numerickú časť, ktorá na profesionálnych ultrabookoch nesmie chýbať. Je navyše aj podsvietená pre prácu v zlých svetelných podmienkach. Touchpad má už tradičnú formu, ktorá je tu od čias prvých profesionálnych IBM notebookov. Znamená to, že trojica tlačidiel sa nachádza vo vrchnej časti a dotyková plocha je zase v dolnej časti. Na klasických notebookoch je to totiž opačne. Musím ale uznať, že takéto usporiadanie bolo aspoň pre mňa pohodlnejšie, ako klasická forma touchpadu. Nesmie chýbať ani červené tlačidlo v tvare kruhu, ktoré sa nachádza medzi klávesami G, H a B a predstavuje myšku. Po zatlačení a nasmerovaní prstu do určitého smeru sa kurzor na obrazovke kopíruje tento smer ako klasická myš.

Lenovo ThinkPad -6

Na pravej strane pod klávesnicou sa nachádza snímač odtlačkov prstov, ktorý slúži na rýchle prihlásenie do systému a ušetrí tak používateľovi množstvo času pri opätovnom zapínaní zariadenia. Displej zariadenia predstavuje 15.6 palcový nedotykový matný Full HD TN 300 nit panel a nad ním sa nachádza HD kamera, ktorá slúži prevažne na konferenčné hovory pomocou aplikácie Skype.

Lenovo ThinkPad -7

Na ľavej hrane sa nachádzajú porty pre nabíjanie zariadenia, USB 3.0, VGA, 3.5 mm jack, slot na SD kartu, sieťový port a Smart Card reader. Na pravej hrane je to 2 x USB 3.0 a mini Display Port v 1.2. Trošku ma ale zarazilo umiesnenie ventilátora, ktorý sa nachádza na pravej hrane a pri väčšej záťaží sa samozrejme zariadenie zahrieva, čo može byť pre používateľa veľmi nepríjemné, keď bude mať pripojenú externú myš. Všetci totiž držíme myš v pravej ruke. Na prednej hrane sa ešte nachádza slot na SIM kartu.

Lenovo ThinkPad -5

Lenovo ThinkPad je dostupný v niekoľkých prevedeniach, ktoré sa odlišujú hardvérovou výbavou ale aj obrazovkou, ktorá môže disponovať Full HD alebo 3K rozlíšením a môže byť nedotyková alebo dotyková. O tom sa ale viac budeme rozprávať v časti určenej pre výkon. Celkovo hodnotíme konštrukciu ako veľmi kvalinú a odolnú, no jediná vec, ktorú vnímame ako negatívum je už spomínané umiestnenie ventilátora na pravej strane zariadenia.

Výkon | Zatieni nejeden notebook

Lenovo ThinkPad W550s disponuje zaujímavou výkonnostnou výbavou, kde hnací motor predstavuje vysoko výkonný štvorjadrový procesor Intel Core i7-5500U s najnovšou architektúrou Broadwell a frekvenciou 2.4 GHz (TurboBoost do 3.0 GHz), ktorému sekunduje operačná pamäť RAM s kapacitou 8 GB DDR3 s možnosťou jej rozšírenia do 16 GB. Grafickým čipom je NVIDIA Quadro K620M s 2 GB vlastnej pamäte a 384 stream procesormi. Interné uložisko figuruje vo forme SSD s kapacitou 256 GB a operačným systémom je Windows 7 Professional s možnosťou aktualizácie na Windows 8.1 Professional. Výdrž zabezpečuje dvojica batérií, z ktorých je jedna vymeniteľná 3-článková s kapacitou 23 Wh a druhá vstavaná 3-článková s kapacitou 44 Wh.

Lenovo ThinkPad -1

Ako som už spomínal ThinkPad W550s je dostupný na trhu v niekoľkých výkonnostných prevedeniach a my sme testovali verziu, ktorá sa výkonnostne nachádza zhruba v strede. Lenovo totiž ponúka zákazníkom procesory o výkone i5 – i7 od frekvencie 2.3 GHz po 2.6 GHz a operačnej pamäte v rozmedzí 8 až 16 GB. Interné uložisko má tri varianty od 256 GB SSD, cez 500 GB HDD až po 512 GB SSD.

Na zariadení sme vyskúšali niekoľko herných titulov, ktoré mali preveriť sľubovaný výkon. Konkrétne išlo o hry World of Tanks, kde sme vyskúšali výkon procesora, pretože je známe, že titul je neefektívne naprogramovaný a využíva len jedno jadro. Notebook ho síce spustil na nízkych detailoch, no hrateľnosť bola výborná. Ďalej to bol titul Battlefield 3, ktorý patrí medzi graficky náročnejšie, no ThinkPad W550s si s ním bravúrne poradil a dokázal ho spustiť na stredne vysokých detailoch pri veľmi dobrom fps. Nakoniec to bola známa RPG hra Heroes of the Storm z dieľne spoločnosti Blizzard, ktorú ThinkPad dokázal spustiť vo vyššej kvalite pri vysokých fps. Nezabudli sme ani na počítačové benchmark testy, ktorých výsledky vám ponúkame v obrázkoch nižšie.

3Dmark

 Je jasné, že používatelia, ktorí sa rozhodnú pre kúpu tohto zariadenia na ňom nebudú hrať počítačové hry, ale skôr budú pracovať v rôznych programoch pre grafikov, programovať, surfovať po internete, a zároveň pracovať v prostredí Microsoft Office. Toto všetko ThinkPad W550s zvládne s prehľadom, aj keď jeho výkon nie je žíadny zázrak prihliadnúc na vysokú cenovku, ktorá presahuje pri najvýkonnejšej verzií cenovku 2 100 €. Spúšťanie herných titulov je len efektívny spôsob ako preveriť implementovaný hardvér.

Chladenie zariadenie hodnotíme tiež veľmi kladne, pretože pri väčšine úkonov nie je notebook vôbec počuť. Zvýšené otáčky nastanú až pri väčšom zaťažení, keď sa zvýši aj teplota, no tú je možne zaznamenať len pri vývode ventilátora. Teplota základne notebooku zostáva nezmenená. Ventilátor začne byť hlučný až pri spustení funkcie TurboBoost na procesore a grafickom čipe, kedy používateľ potrebuje dostať zo zariadenia maximum. Je to ale pochopiteľné, pretože hardvér nepracuje vo svojom bežnom režime, a tak potrebuje nadmerné chladenie, čo spôsobuje zvýšenie teploty a nadmerný hluk.

Displej | Vysoký jas a výborné pozorovacie uhly

Lenovo ThinkPad -9

Lenovo ThinkPad W550s disponuje už spomínaným 15.6 palcovým nedotykovým matným Full HD TN 300 nit panelom, ktorý ponúka výborné podanie farieb pri hraní hier, pozeraní filmov, či práci s grafickým softvérom. Má taktiež výborný jas a skvostné pozorovacie uhly, vďaka ktorým je obsah na obrazovke viditeľný aj pre osoby, ktoré sa na displej pozerajú s veľmi nepriaznivého uhla. Toto všetko však musí byť samozrejmosťou pre takého profesionálneho spoločníka akým je ThinkPad W550s. Je vidieť, že Lenovo nepoľavuje na kvalite svojich ultrabookov, čo je len dobre.

Operačný systém a Lenovo ThinkVantage Tools

Lenovo ThinkPad W550s disponuje operačným systémom Windows 7 Professional s možnosťou aktualizácie na Windows 8.1 Professional za menší príplatok. Lenovo zrejme preferuje starší Windows 7 na pracovných staniciach, pretože s ním v súčastnosti stále pracuje veľké množstvo profesionálov. Pravdou je, že Windows 7 je na zariadenia ako sú desktopy a notebooky stále lepší ako Windows 8.1, ktorý je skôr vhodný pre dotykové zariadenia.

Súčasťou operačného systému je však aj balík Lenovo ThinkVantage, ktorý poskytuje používateľovi viacero profesionálnych aplikácií na manipuláciu s ochranou počítača, aktualizáciou ovládačov, manažmentom chodu batérie, obnovou diskového priestoru, alebo nastavenia čítačky odtlačkov prstov. Každá z aplikácií disponuje prehľadným prostredím, poskytuje všetky dôležité informácie a širokú škálu nastavení ako napr. pri manažmente chodu batérie a výkonu počítača.

lenovo funkcie

bateria3

bateria

Power Manager zobrazuje aktuálnu spotrebu batérie vo watoch a umožňuje používateľovi nastaviť výkon, ktorý v danú chvíľu potrebuje pre svoju činnosť. Veľkým pozitívom je funkcia Lenovo Turbo Boost, ktorá zvýši výkon procesora a grafického čipu a tým pádom notebook dodá ešte väčší výkon. V pokročilých nastaveniach je možné nastaviť výkon systému alebo optimalizovať výkon ventilátora na maximálne zaťaženie, aby sa predišlo prípadnému poškodeniu hardvéru. Podobné nastavenia platia aj pre batérie a nabíjací adaptér, ktorým je možné nastaviť výkon a koľko z neho bude nakoniec použitého.

bateria2

Výdrž oboch batérií je taktiež monitorovaná a aplikácia hlási používateľovi aj to, či je v konkrétnom momente pripojený adaptér v sieti alebo nie. Zobrazuje sa aj cyklus, v ktorom sa batéria nachádza a jej stav. Po istej dobe životnosť batérie klesá, aplikácia to vie zaznamenať a oznámiť to používateľovi. Samozrejme aplikácia obsahuje množstvo ďalších funkcií, ale my sme vypichli len tie najdôležitejšie.

konferencia

konferencia2

V spomínanom balíku je aj aplikácia určená pre komunikáciu, čiže konferenčné hovory, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi často využívané hlavne v organizáciách. Lenovo ThinkPad W550s určite patrí do tejto sféry, takže podobný nástroj nesmie chýbať v jeho výbave. Je možné tu nastaviť ako obraz, tak aj zvuk a odtestovať si ich následnú funkčnosť. Aplikácia umožňuje nastaviť kontrast, sýtosť a svetlosť v kamerových nastaveniach spolu s rozlíšením a obnovou nastavení. Čo sa týka zvuku ide o veľmi podobné nastavenia ako nájdeme aj v samotnom Windows 7. Je možné nastaviť hlasitosť mikrofónu a reproduktorov a taktiež snímanie niekoľkých hlasových stôp naraz. Je tu zabudovaná aj funkcia rozpoznávania hlasu.

ochrana

Centrum riešení a ochrany poskytuje používateľovi sledovanie všetkých dôležitých funkcií v systéme a včasné varovania, pokiaľ je niečo nie je v poriadku. Samozrejme používateľ si vie sám navoliť, ktoré varovania sa mu budú zobrazovať. Je však dobré ponechať ich v predvolenom stave.ň

Batéria | Výdrž ako sa patrí

Lenovo ThinkPad W550s disponuje už spomínanou dvojicou batérií, z ktorých je jedna vymeniteľná 3-článková s kapacitou 23 Wh a druhá vstavaná 3-článková s kapacitou 44 Wh. Pri režime pracovnej stanice tak môže používateľ odobrať vymeniteľnú batériu a použiť ju v prípade dlhého cestovania, kedy sa nadmerná výdrž veľmi hodí. Výrobca uvádza maximálnu výdrž batérií až 13 hodín, no pre dosiahnutie takého čísla je potrebné vypnúť množstvo funkcií, ktoré spotrebujú veľa energie. Pri bežnom používaní však zariadenie nevydrží viac ako 8 hodín. Pri maximálnom zaťažení, keď je zapnutá aj funkcia Turbo Boost, ThinkPad vydrží maximálne 2 hodiny bez adaptéra. Samozrejme pokiaľ potrebujete predĺžiť výdrž zariadenia, je potrebné nastaviť výkon, jas a ostatné veci, ktoré zvyšujú spotrebu, a teda znižujú výdrž.

Konektivita a zvuk

ThinkPad W550s podporuje protokoly  WiFi 802.11n, WiFi 802.11g, WiFi 802.11b, WiFi 802.11a, WiFi 802.11ac a samozrejme disponuje rozhraním Bluetooth 4.0, Je možné dosiahnuť aj konektivitu 3G/4G po osadení modemu. Počas používania sa nevyskytli žiadne problémy, či už s pripojením k internetu pomocou Wi-Fi alebo sie5ového kabla a taktiež sme odskúšali Bluetooth na prenos súborov, kde sa tiež nevyskytol žiadny problém.

Zvuk zo zariadenia zabezpečuje dvojica stereo reproduktorov, ktoré sú umiestnené na spodnej časti notebooku. Hlasitosť má široké rozpätie, ktoré musí byť v prípade profesionálneho zariadenia samozrejmosťou. Reproduktory ponúkajú veľmi kvalitný priestorový zvuk, ktorý navodzuje dojem domáceho kina. To isté sa dá povedať aj po pripojení externých slúchadiel, kedy je zvuk zasielaný do slúchadiel podľa toho, z ktorej strany originálne vychádza.

Hodnotenie

Lenovo ThinkPad W550s hodnotíme veľmi dobre, čo do výkonu, konštrukčného spracovania, displeja, batérie, a aj nástrojov Lenovo ThinkVantage. Na tomto zariadení sa negatíva hľadajú ťažko, no zopár sa ich našlo. V prvom rade je to umiestnenie ventilátora na pravej strane notebooku, čo pri režime pracovnej stanice nemusí prekážať, no v klasickom režime pri väčšom zaťažení je dosť nepríjemné, keď vám horúci vzduch ide uvariť ruku. Ďalej je tu absencia HDMI portu, ktorý síce nahrádza display port v 1.2, no v zariadení tohto kalibru by podobná vec nemala chýbať. List negatív uzatvára cena zariadenia. Najlacnejšiu verziu Lenova ThinkPad W550s totiž kúpite za zhruba 1 500 € a tú najdrahšiu za vyše 2 100 €. Nami testovaná verzia stojí na trhu zhruba 1 700 €. Podľa môjho názoru je to až príliš veľa za zariadenie, ktoré nemá ani obstojnú veľkosť uložiska alebo vysoko výkonnú grafickú kartu. Samozrejme je primerane ľahké, dobre skladovateľné, odolné voči nárazu s vodeodolnou klávesnicou a celou radou pro aplikácií, no mám dojem, že zákazník si z veľkej časti platí skôr za značku ako za samotné zariadenie. Lenovo ThinkPad W550s si v e-shopoch môžete kúpiť už za cenu začínajúcu na 1 500 € za najlacnejší model.

Plusy

  • konštrukčné spracovanie
  • displej
  • výdrž batérie
  • balík Lenovo ThinkVantage Tools
  • výkon
  • zvuk

Mínusy

  • cena
  • umiestnenie ventilátora
  • absencia HDMI 
02.04.2015

+