MojWindows

Spoločnosť Lenovo prichádza s ďalším štýlovým a prenosným tabletom z radu Yoga s názvom Lenovo Yoga Tablet 2. Ide o 8 palcové zariadenie, ktoré disponuje Full HD IPS displejom, integrovaným stojanom a štýlovým dizajnom. Nami testované zariadenie obsahovalo najvyššiu kapacitu interného uložiska 32 GB. Zákazník si samozrejme môže vybrať medzi 8/16/32 GB variantmi. Yoga Tablet 2 taktiež disponuje kvalitným fotoaparátom a reproduktormi a výkon príjemne prekvapil. Poďme sa pozrieť ako si počínal u nás v redakcií.

Balenie

Lenovo Yoga Tablet 2 prichádza v obdĺžnikovom balení čiernej farby, ktoré je veľmi dobre priestorovo riešené a ponúka oddelené schránky pre nabíjačku s micro USB káblom, návodom pre prvé použítie, záručným listom a taktiež produktovým kódom pre kancelársky balíček Office 365.

Konštrukcia | Kvalita a štýlový dizajn

Od lídra na trhu s počítačmi sa čaká vždy len to najlepšie a Lenovo nás ani tentokrát nesklamalo. Yoga Tablet 2 totiž na pohľad pôsobí veľmi kvalitným dojmom a bližšie preskúmanie tohto modelu to iba potvrdzuje. Dizajnovo sa okamžite odlišuje od ostatných tabletov vypuklým valcom, na ktorého hornej podstave sa nachádza tlačidlo zapnutia/vypnutia/uspania zariadenia a na dolnej podstave zase vstup pre 3.5 mm jack určený pre pripojenie externých slúchadiel.

recenzia-Lenovo-Yoga-Tablet-2-windows-8

Predná strana tabletu odhaľuje už spomínaný 8 palcový Full HD IPS displej, ktorý disponuje výborným zobrazovaním farieb a jeho reakcia na každý dotyk a príkaz je bezchybná. Niektorým ľudom môže prekážať veľkosť displeja, pri ktorej sa niektore tlačidlá a ikony stávajú menšími a horšie sa do nich triafa, no po čase si každý určite zvykne. V hornej časti sa nachádza sekundárny fotoaparát, ktorý je predovšetkým určený na konferenčné hovory za pomoci vstavanej aplikácie Skype. Jeho rozlíšenie dosahuje úctyhodných 1.6 Mpx. Vo valcovitej časti v ľavo hore a dole sa nachádzajú stereo reproduktory, ktorých zvuk je veľmi kvalitný.

recenzia-Lenovo-Yoga-Tablet-2-windows-6

Horná hrana odokrýva micro USB port pre nabíjanie zariadenia a tlačidlo pre zmenu hlasitosti. Na dolnej hrane sa nachádza Windows tlačidlo, ktoré slúži pre návrat na domovskú obrazovku alebo v kombinácií s tlačidlom na zníženie hlasitosti vytvára screenshoty obrazovky.

recenzia-Lenovo-Yoga-Tablet-2-windows-7

Zadná strana tabletu odhaľuje logotyp spoločnosti Lenovo, ktoré je umiestnené priamo v strede zariadenia a na valcovitej časti hore sa nachádza hlavný 8 Mpx fotoaparát, ktorý dokáže vyprodukovať veľmi obstojné fotografie. Okrem iného sa tu nachádza integrovaný stojan, po ktorého vyklopení sa z tabletu stane prenosná stanica, na ktorej sa veľmi pohodlne bez pridŕžania sledujú filmy alebo pracuje s aplikáciami ako Office 365, Skype, alebo Internet Explorer. Stojan je polohovateľný takže každý si môže navoliť uhol, pod ktorým bude s tabletom pracovať. Stojan je vyrobený s opracovaného kovu, no nevýhodou je, že na jeho vysunutie je potrebné vynaložiť väčšiu silu a niekedy je to dosť nepríjemné.

recenzia-Lenovo-Yoga-Tablet-2-windows-3

Po vytiahnutí stojanu sa nám naskytne pohľad na slot pre pamäťovú micro SD kartu. Umiestnenie pre túto kartu je veľmi šikovne vymyslené, Yoga Tablet 2 nedisponuje odnímateľným zadným krytom, no pri takomto malom prenosnom zariadení to ani nie je potrebné. Hmotnosť tabletu je len 400 g a jeho rozmery šírka 210 mm (21 cm), výška 149 mm (14,9 cm), hrúbka 7 mm (0,7 cm) sú taktiež veľmi prívetivé.

recenzia-Lenovo-Yoga-Tablet-2-windows-5

Celkovo chválime konštrukčné spracovanie, ktoré je veľmi kvalitné. Pozitívom je aj štýlový dizajn a veľké okrúhle tlačidlo zapnutia/vypnutia/uspania a fakt, že tablet sa veľmi dobre drží vďaka valcovitému tvaru na jeho ľavej strane.

Výkon | Nesklamal

Keďže ide o zariadenie, ktorého cena sa na trhu pohybuje na hranici 260 €, človek čaká, že s výkonom nebude problém. Lenovo toto tvrdenie potvrdzuje a hravo si poradí s nejednou hrou alebo náročnejšou aplikáciou. Tabletu nerobí problém multitasking, či množstvo otvorených internetových kariet. O kvalitný výkon sa totiž stará 4-jadrový procesor Intel Z3745 s frekvenciou 1.86 GHz, ktorý dopĺňa operačná pamäť RAM s kapacitou 2 GB a integrovaný grafický čip Intel HD Graphics. Interné uložisko dosahuje už spomínaných 32 GB s možnosťou jeho rozšírenia o micro SD kartu. O dlhú výdrž sa stará dvojčlánková batéria o kapacite 6400 mAh, ktorej výdrž výrobca udáva až na 15 hodín. Operačný systém je už tradične Windows 8.1 s dotykovou optimalizáciou a spomínaným produktovým kódom pre kancelársky balíček Office 365.

Snímka obrazovky (5) Snímka obrazovky (6)

Lenovo Yoga Tablet 2 sme podrobili aj zopár benchmarkovým testom (3DMark, GFXBench), v ktorých si zariadenie vôbec nepočínalo zle a testy dokonca zvládalo aj na 60 fps. Dotykovú stránku sme odtestovali na hernom titule Hearthstone: Heroes of Warcraft, kde si zariadenie počínalo veľmi dobre a taktiež sme na ňom pustili závodný titul Asphalt 8: Airborne, kde taktiež nenastali žiadne komplikácie v podobe trhania obrazu a pod. Tablet sa však pri väčšom zaťažení prehrieva, no pokiaľ používateľ používa integrovaný polohovateľný stojan tento nedostatok nepocíti.

Displej | Kvalitný obraz a precízne reakcie

recenzia-Lenovo-Yoga-Tablet-2-windows-2

Displej, ktorým disponuje Yoga Tablet 2 je už spomínaný 8 palcový Full HD IPS panel, ktorý ponúka veľmi dobré podanie farieb, kvalitný obraz a veľmi dobrú dotykovú odozvu. Dobrému výkonu napomáha aj dotykovo optimalizovaný operačný systém Windows 8.1, ktorého intuitívne ovládanie uľahčuje používateľovi prácu so zariadením. Veľkým pozitívom je, že sa Lenovo rozhodlo do tohto malého prenosného tabletu zakomponovať Full HD displej, pretože zážitok z pozerania obrázkov a filmov sa tým okamžíte znásobí.

Operačný systém | Windows 8.1

Snímka obrazovky (24)

Operačný systém Windows 8.1, ktorý je optimalizovaný na dotyk prichádza s množstvom vstavaných aplikácií ako OneDrive, OneNote, Skype alebo Moderátor, pomocou ktorého si môže používateľ vytvoriť svoje vlastné klávesové skratky a podobne. Najväčším pozitívom je licenčný kód na kancelársky balíček Office 365 na obdobie 2 rokov.

Snímka obrazovky (18)

Snímka obrazovky (19)

Snímka obrazovky (20)

Na surfovanie po internete už tradične slúži webový prehliadač Internet Explorer a nechýbajú ani Bing mapy, ktoré ponúkajú mapy celého sveta spolu s navigáciou, ktorá vypočíta viacero trás z bodu A do bodu B. Pre multimédiá tu máme aplikácie ako Hudba a Video, no pokiaľ používateľ má záujem o niečo iné z obchodu s aplikáciami si môže stiahnuť napr. Spotify alebo VLC player, ktoré prehrajú hudbu aj video. Nechýba ani aplikácia Xbox 360 Smartglass, pomocou ktorej sa používateľ môže pripojiť k svojej hernej konzole.

Snímka obrazovky (17)

Snímka obrazovky (7)

Snímka obrazovky (13)

Lenovo do operačného systému pridalo aj zopár svojich aplikácií ako Lenovo User Guide alebo SHAREit, pomocou ktorej môže používateľ zdieľať svoje dokumenty, obrázky a videá s iným tabletom, notebookom, smartfónom alebo desktopom rýchlo a bez námahy.

 Odhliadnúc od Lenovo aplikácií je v podstate Windows 8.1 rovnaký ako na každom inom zariadení. V redakcií sme s ním boli spokojní pre jeho intuitívne ovládanie a jednoduchú manipuláciu s aplikáciami.

Batéria | Veľmi dobrá výdrž

Batéria, ktorou Lenovo Yoga Tablet 2 disponuje má kapacitu 6400 mAh a jej výdrž je výrobcom stanovená na 15 hodín. U nás v redakcií pri väčšej záťaži vydržala niečo cez 12 hodín, čo je veľmi pozitívna správa, pretože aj množstvo drahších tabletov na trhu sa nemôže pýšiť podobnou výdržou. Tablet tak predstavuje veľmi dobrého spoločníka na cesty. Tablet sme mali po celý čas zapnutý na vyváženom móde batérie s najvyšším jasom. Zariadenie vôbec nie je potrebné na noc vypínať. Stačí ho uspať tlačidlom zapnutia/vypnutia/uspania a po jeho opätovnom prebudení disponuje bez mála tou istou výdržou. Lenovo má teda veľmi dobre vyriešenú hospodárnosť svojich batérií. Samozrejme kľúčom k dobrej výdrži je vypínanie aplikácií, ktoré bežia na pozadí.

Multimédiá | Kvalitné stereo reproduktory

Na prehrávanie multimédií na zariadení Lenovo Yoga Tablet 2 už tradične slúžia dve predinštalované aplikácie Hudba a Video. Pokiaľ však používateľovi nestačí spomínaná dvojica, môže siahnuť po lepších prehrávačoch ako je VLC media player alebo Spotify. Osobne som si obľúbil používanie VLC media playeru, pretože dokáže prehrať veľké množstvo audio a video formátov, ktoré vstavané aplikácie od spoločnosti Microsoft nedokážu.

Snímka obrazovky (21)

Na tablete sme vyskúšali aj video vzorky Big Buck Bunny, kde Yoga Tablet 2 bravúrne zvládol prehrať Full HD aj 4k video. Pokiaľ si chcete tieto vzorky vyskúšať aj na vašom zariadení, odkaz na stránku vám ponúkame TU.

Snímka obrazovky (26)

Snímka obrazovky (25)

Veľkým pozitívom sú kvalitné stereo reproduktory, ktorých strategicky dobré umiestnenie len znásobuje zážitok z počúvania hudby. Zvuk, ktorý z nich výchádza vôbec nie je tlmený, pretože sa nachádzajú na prednej strane tabletu a po vysunutí stojana sa následne tablet dostane do stojatej polohy a zariadenie razom pôsobí ako miniatúra LCD televízora.

recenzia-Lenovo-Yoga-Tablet-2-windows-4

Obraz je vďaka Full HD rozlíšeniu obrazovky veľmi ostrý a má dobré podanie farieb, takže používateľ si užije aj prezeranie .mkv filmov.

Fotoaparát | Môže súperiť aj s niektorými smartfónmi

Fotoaparát je ďalším pozitívom, ktoré tento štýlový prenosný tablet ponúka, pretože 8 Mpx rozlíšenie už môže súperiť aj s niektorými smartfónmi. Sekundárny fotoaparát disponuje 1.6 Mpx rozlíšením a je skôr určený na konferenčné hovory. Chválime však spoločnosť Lenovo za to, že sa do takéhoto zariadenia rozhodla zakomponovať kvalitný fotoaparát, ktorý vytvára veľmi obstojné fotografie. Fotoaparát je vsadený do oválnej časti tabletu v ľavom hornom rohu. Je zapustený do konštrukcie, takže jeho optika je chránená pred prípadným pádom z výšky.

WIN_20150203_121126

Zariadenie disponuje aj režimom panorámy, ktorú je môžno zvoliť v aplikácií Fotoaparát. Vytvára sa veľmi jednoducho len za pomoci otáčania tabletu. Výsledok môžete vidieť na obrázku vyššie.

Snímka obrazovky (3)

Snímka obrazovky (4)

Pripravili sme si pre vás aj zopár demonštračných fotografií, aby ste sami posúdili kvalitu spomínaného 8 Mpx fotoaparátu.

WIN_20150203_120706

 

WIN_20150215_130658

Konektivita

Lenovo Yoga Tablet 2 disponuje už zaužívanými štandardami ako je protokol WiFi 802.11 a/b/g/n alebo Bluetooth 4.0. Zariadenie dokonca poskytuje možnosť pripojenia Bluetooth klávesnice k tabletu takže pohodlné písanie je zaručené. Samozrejmosťou je GPS, no je tu absencia 3G. Počas svojho používania som na zariadení veľakrát presúval súbory do počítača pomocou technológie Bluetooth a nezaznamenal som žiadny problém s pripojením. To isté platí aj o pripojení k Wi-Fi sieti a lokalizácií pomocou GPS. Moju polohu totiž zariadenie našlo v okamžiku.

Hodnotenie

Lenovo Yoga Tablet 2 môžem hodnotiť len kladne, pretože disponuje kvalitným displejom, nadštandardným fotoaparátom, veľmi dobrými reproduktormi a výkonným hardvérom. Veľmi dobre sa hodí na dlhe cesty napr. vo vlaku alebo lietadle a vďaka polohovateľnému stojanu sa na ňom veľmi dobre pozerajú filmy alebo surfuje po internete. Trochu mi však prekážalo ťažké vysúvanie stojana, no kvôli zle umiesnenému úchytu priamo v strede. Nadštandardná výdrž batérie taktiež poteší v situáciách, kedy nie je na blízku zásuvka pre dobitie zariadenia. Konštrukcia je taktiež veľmi kvalitná vďaka štýlovému dizajnu sa tablet veľmi dobre drží v jednej ruke. Negatíva sa na tomto tablete len veľmi ťažko hľadajú, pretože pomer cena výkon je veľmi priaznivá a zariadenie nezaostáva ani v iných oblastiach. Lenovo Yoga Tablet 2 je v e-shopoch dostupný už za cenu od 207.50 €, čo predstavuje veľmi dobrú ponuku

Plusy

  • konštrukčné spracovanie
  • výdrž batérie
  • kvalitné stereo reproduktory
  • cena
  • výkon
  • fotoaparát
  • operačný systém

Mínusy

  • vysúvanie stojanu
09.03.2015

+