MojWindows

Aplikácia VLSM calculator je nástroj, ktorý slúži na vytváranie IP adries. Subsieťovanie a používanie VLSM (Variable-Length Subnet Masking) je prístup, ktorý rozdeľuje rozsah pridelenej sieťovej adresy na viacero menších sietí napr. vo vnútri organizácie. Tieto menšie siete sú uvedené ako podsiete a môžu slúžiť niekoľkým účelom:

  • Izolácia sieťovej prevádzky vo vnútri lokálnych podsietí, a tak zmenšiť súperenie o širku pásma siete
  • Zabezpečiť alebo obmedziť prístup do podsiete
  • Povoliť lokalizáciu špecifických sieťových protokolov podsieti
  • Umožniť združenie podsiete so špecifickou geografiou alebo oddelením
  • Umožniť administratíve rozdelenie do logických útvarov

1 2 3

Môžeme si to aj predstaviť na príklade bytového domu, ktorému pomyselný internetový provider zavádza internet do každého bytu. Taktiež teda musí z jednej IP adresy vypočítať viacero a každú prideliť do konkrétnej domácnosti. Presne za týmto účelom je vytvorená aplikácia VLSM calculator. V jednoduchom prostredí si totiž používateľ vie zadať hlavnú IP adresu a určiť jej bitový prefix. Následne si pomenuje podsieť a zadá jej veľkosť. Potom už len stačí stlačiť tlačidlo „+“ a podsieť je na svete. Takýmto spôsobom pomocou použitia rozličných parametrov používateľ dokáže vytvoriť rozmanité podsiete a následne ich uložiť do textového súboru vo svojom smartfóne pre ďalšie použitie. Prostredie aplikácie je jednoduché a prehľadné a tvorca doňho zakomponoval aj širokú škálu farebných prevedení so svetlou alebo tmavou témou pozadia.

4 5 7

VLSM calculator je prístupný zdarma na obchode s aplikáciami po dobu 7 dní, po ktorých uplynutí si používateľ môže zakúpiť aplikáciu na stálo za poplatok 1.29 €. Odkaz na jej stiahnutie vám ako vždy ponúkame pod textom.

09.03.2015

+