MojWindows

Našim prvým kurzom, na ktorý sa spolu spoločne na stránke Microsoft Virtual Academy pozrieme bude Windows 10 Technical Preview. Tento kurz bude určite každého zanietenca operačného systému Windows zaujímať, pretože ako už iste všetci vieme, nový Windows 10 príde na trh už na jeseň tohto roka.

My sa dnes pozrieme na prvú časť tohto kurzu, ktorá má názov Windows 10 Technical Overview, v ktorej nám jej aktéri predstavia všetky novinky a výhody, ktoré s novým operačným systémom prichádzajú. Odkaz na tento kurz nájdete TU.

kurz1

V prvom rade sa v kurze spomína jednotnosť nového Windows 10 z hľadiska programovania aplikácií. Programátor totiž bude musieť naprogramovať len jednu verziu kódu aplikácie pre všetky zariadenia (smartfóny, tablety, počítače) a aplikácia bude fungovať na každom z nich len s prispôsobeným rozhraním. V druhom rade nás aktéri oboznamujús bezpečnosťou a ochranou informácií pred zneužitím zvonka. Hovoria o tom, že informácia, ktorá bude cestovať z miesta na miesto napr. z mailu do cloudu a následne do počítača bude celú dobu chránená proti útokom. Tento krok sa rozhodol Microsoft podniknúť práve preto, lebo v dnešnej dobe rastú útoky na osobné informácie a súbory používateľov, pretože informácie neustále cestujú a sú náchylné na krádež.

Ďalšou rozoberanou témou je rozhranie systému, ktoré sa veľmi podobá tomu, ktoré môžeme vídať na Windows 7. User friendly rozhranie je totiž prioritou, pretože systém sa musí chovať veľmi intuitívne tak, aby s ním používateľ nemal žiadne problémy a každú úlohu vykonal rýchlo a bez námahy. Preto aj Microsoft každý deň dostáva nespočetné množstvo spätnej väzby od používateľov, ktorí majú nainštalovaný preview tohto pripravovaného operačného systému. Používatelia, ktorí budú prechádzať z Windows 7 na Windows 10 sa nebudú musieť prispôsobovať na nový systém, pretože je veľmi podobný tomu starému a najväčšia výhoda je, že všetky nastavenia pri prechode na Windows 10 budú zachované, no budú vylepšené a budú viac orientované na budúcnosť.

Rozhranie je veľmi prispôsobivé naprieč všetkými zariadeniami. Na desktopoch sa správa skôr ako Windows 7 len poskytuje lepšiu skúsenosť. Na tabletoch a zariadeniach 2 v 1 (význam: tablet z ktorého je možné pomocou klávesnice urobiť malý laptop) je viac orientovaný na dotykovú skúsenosť, čiže aj Start Menu sa dá zväčšiť alebo zmenšit podľa použivateľských potrieb. To isté platí aj o aplikáciách, ktoré sa prispôsobujú podľa toho, či používateľ používa klávesnicu alebo len dotykovú obrazovku.

Po skončení prehľadu funkcií nového Windows 10 si každý môže spraviť test, ktorý pozostáva z 5 náhodných otázok, ktoré preveria vedomosti, ktoré by si mal každý študent odniesť. Za každú správnu odpoveď získa 1 bod, čiže za všetky správne obdrzí celkovo 5 bodov. Toto je len pvý z množstva ďalších kurzov, ktoré sa vám budeme snažiť po nasledujúce týždne priniesť.

Zdroj: microsoftvirtualacademy

28.01.2015

+