MojWindows

Spoločnosť Microsoft uviedla ďalší prírastok vo svojej divízií mobilných zariadení s názvom Nokia Lumia 735. Ide o smarfón z nižšej cenovej kategórie, ktorý bol primárne vytvorený pre potešenie mladých ľudí, ktorí radi vytvárajú tzv. selfie fotografie. Pre tento účel má smartfón v sebe zabudovaný predný fotoaparát s rozlíšením 5 Mpx, ktorý dokáže pomocou zabudovanej aplikácie Lumia Selfie vytvoriť veľmi obstojné autoportréty. Už tradičnou súčasťou každého Lumia smartfónu sa stáva sklo Corning Gorrila Glass 3, ktoré nechýba ani na testovanom modely Lumia 735 a samozrejmosťou je aj zobrazovacia technológia displeja s názvom ClearBlack. Nesmie chýbať zadný fotoaparát, ktorý má v tomto prídade rozlíšenie 6.7 Mpx, optiku ZEISS, štvornásobný zoom, optické zaostrovanie a kompletný obraz už tradične dopĺňa kvalitný LED blesk. Poďme sa teda pozrieť ako si Nokia Lumia 735 počínala v našej redakcií.

Balenie | Len to nevyhnutné

Nokia Lumia 735 prichádza v malom recyklovateľnom balení bielej farby v tvare kvádra, ktoré je veľmi dobre skladovateľné. Po jeho otvorení sa nám naskytne pohľad na samotné zariadenie umiestnené na pravej strane a po jeho vyňatí a nazretí hlbšie do balenia v ňom ďalej nájdeme záručný list, príručku pre rýchly štart a microUSB nabíjačku. Žiaľ, slúchadlá na počuvanie hudby by sme tu však hľadali márne, čo je škoda.

balenie1

balenie2

Konštrukcia | Klasický Nokia dizajn

Opäť raz musíme vyzdvihnúť kvalitne spracovanú konštrukciu zariadenia, aj keď nejde o high-end. Nokia Lumia 735 je totiž nadizajnovaná tak, aby bola odolná aj voči neplánovaným pádom z výšky. Pri svojich rozmeroch (dĺžka: 134.7 mm, šírka: 68.5 mm, hrúbka2: 8.9 mm), 134.3 g a 4.7 palcovom displeji je Lumia 735 ideálne veľká, výborne padne do ruky a veľmi dobre sa nosí vo vrecku, kde ju vďaka jej nizkej hmotnosti takmer nie je cítiť.

lumia-735-11

Zadná strana smartfónu sa skladá z odnímateľného plastového krytu vyrobeného z bioplastu, takže šetrí životné prostredie. Kryt je veľmi dobre uchytení na telo zariadenia a na jeho odňatie je potrebná väčšia sila. Plast, z ktorého je kryt vyrobený je primerane pružný, takže sa netreba obávať, že by pri snímaní pukol. Vďaka jeho veľmi dobrému uchyteniu nehrozí, že by po niekoľkých cykloch odoberania a opätovného pripájania na miesto jednoducho odpadol. Ďalej tu okrem plastového krytu nájdeme zadný 6.7 Mpx fotoaparát s optikou ZEISS, ktorý dopĺňa malý LED blesk po jeho pravej ruke. V pravom dolnom rohu nájdeme šesťuholníkový vydierovaný otvor pre štvorcový reproduktor pod ním, Keď odoberieme zadný kryt naskytne sa nám pohľad na 2220 mAh batériu v tvare obĺžnika, spomínaný reproduktor vpravo dole a 2 otvory určené pre micro SD kartu a nano SIM, ktoré sú umiestnené pozdĺž batérie.

lumia-735-5

Predná strana odhaľuje 4.7 palcový HD (1280 x 720 bodov) displej, ktorý pokrýva odolné sklo Corning Gorrila Glass 3. Vpravo hore sa nachádza veľakrát spomínaný 5 Mpx širokouhlý Full HD predný fotoaparát a v strede samozrejme logotyp spoločnosti Nokia. Pre tento model sa dizajnéri rozhodli pre virtuálne softvérové tlačidlá, ktoré uprednostili pred fyzickými a ušetrili tak možno nejaký ten milimeter na rozmeroch smartfónu.

lumia-735-9

Vrchná hrana už tradične ukrýva 3.5 mm audiokonektor, ktorý je umiesnený presne v strede. Spodná hrana taktiež už tradične disponuje microUSB konektorom, ktorý slúži na nabíjanie alebo pripojenie zariadenia k počítaču. Na pravej hrane nájdeme tlačidlo na regulovanie hlasitosti a pod ním tlačidlo na zablokovanie/odblokovanie alebo vypnutie/zapnutie zariadenia. Obidve tlačidlá sú dobre zasadené do plastového krytu a pri manipulovaní s nimi nehrozí, že by sa časom vykývali.

lumia-735-7

Celkovo som získal z konštrukcie Nokie Lumia 735 veľmi dobrý dojem, v ktorom ma jednoznačne oslovil zadný vymeniteľný kryt, ktorý prichádza v štyroch farebných prevedeniach. Vďaka nemu sa smartfón veľmi dobre drží v ruke a nešmýka sa. Vytvárajú sa na ňom časom mastné odtlačky no to nie je nič, čo by jedno zotretie handrou nevyriešilo. Zariadenie je vzhľadom na nižšiu cenovú kategóriu veľmi dobre spracované a určite vydrzí nejeden neplánovaný pád.

lumia-735-10

Displej | Nevymyká sa štandardom

Displej Nokie Lumia 735 sa nevymyká štandardom, ktoré sú na trhu stanovené. Ide o 4.7 palcovú HD obrazovku, ktorá nie je ani príliš malá, no ani príliš veľká. Vďaka tomu zariadenie veľmi dobre padne do ruky a manipulácia s ním je možná aj prostredníctvom jednej ruky. Displej ponúka veľmi slušnú hustotu bodov na palec 316 ppi a disponuje technológiou zobrazovania ClearBlack, OLED, ktorá zaručuje reálne podanie farieb, ako sú čierna alebo biela. Obrazovku pokrýva už spomínané sklo Corning Gorrila Glass 3, ktoré je odolné voči poškriabaniu a veľmi jednoducho sa čistí.

lumia-735-2

Displej je veľmi citlivý na dotyk a do bodky splní každý vami zadaný príkaz. Nastavenie citlivosti displeja je možné zmeniť v menu nastavenia>dotykové ovládanie a následné zvolenie normálnej alebo vysokej citlivosti dotykového ovládania. Ako to už býva pri mobilných telefónoch Nokia zvykom, disponujú veľmi dobrou čitateľnosťou dokumentov na priamom slnku. Nokia Lumia 735 nie je výnimkou a v nastaveniach dokonca operačný systém ponúka zapnutie/vypnutie spomínanej vlastnosti. Osobne som vyskúšal na pár príkladoch túto funkciu a myslím si, že mu v tomto smere nie je čo vytknúť. Zobrazenie čiernej je výborné ako na fotografiách, tak v samotnom prostredí operačného systému. V podstate všetky farby pôsobia veľmi živo a pestro. Displej používa tiež technologiu Super Sensitive Touch, ktorá umožňuje ovládať telefón aj v rukaviciach.

Výkon | Prekonal očakávania

lumia-735-4

Nokia Lumia 735 prekonala očakávania aj z hľadiska výkonu. Jej hnacím motorom je totiž 4-jadrový procesor Snapdragon 400 o takte 1.2 GHz, ktorý dopĺňa operačná pamäť RAM s veľmi uspokojivou kapacitou 1 GB, takže sa vám s týmito špecifikáciami nemôže stať, že vám nejaká aplikácia alebo hra nepôjde plynule. Interné uložisko má viac než dostačujúcu kapacitu 8 GB s možnosťou rozšírenia až po 128 GB pomocou micro SD karty. Samozrejmosťou je aj bezplatné cloud uložisko OneDrive s kapacitou 15 GB, kde si používateľ môže ukladať fotky, videá a dokumenty podľa vlastného uváženia.

Na zariadení sme odskúšali aj niekoľko benchmarkových testov a na niektorých je vidieť, že Lumia 735 vytrela kocúra aj napr. takej Nokií Lumia 1020 alebo 925. Vzhľadom na to, že tieto smartfóny patria do vyššej kategórie než Lumia 735, hodnotíme túto skutočnosť ako veľmi priaznivú z pohľadu testovaného zariadenia.

wp_ss_20141103_0004 wp_ss_20141103_0001 WPBench20141103114402

Ako je vidieť na obrázkoch vyššie, Lumia 735 porazila niektorých svojich starších súrodencov vo výkonnosnom teste My Phone a dosiahla zhruba polovičné skóre ako high-end Nokia Lumia 1520 v teste AnTuTu. Smartfón sme podrobili aj grafickému testu GFXBench, v ktorom Nokia Lumia 735 zvládla skoro všetky testovacie videá a procedúry a poradila si aj s Full HD ukážkou počítačovej hry. Očividne však grafika nie je silná stránka tohto zariadenia, a preto testovacie videá v tomto benchmarku boli premietané pri veľmi nizkom fps.

gfxbench

Herných nadšencov určite poteší, že Lumia 735 zvládne aj náročnejšie hry ako napr. Asphalt 8: Airborne alebo Modern Combar 5. Na zariadení som vyskúšal okrem týchto titulov ešte niekoľko ďalších a musím povedať, že sa nevyskytli žiadne nežiadúce interakcie v podobe trhania obrazu. Pri hraní hier je však prirodzené, že sa smartfón časom začne zahrievať a Lumia 735 nie je výnimkou.

Operačný systém | Windows Phone 8.1 s aktualizáciou Lumia Denim

lumia-735-6

Operačný systém Windows Phone už za sebou má celkom dlhú cestu a na začiatku ho nikto nemal rád pretože bol neohrabaný a nespoľahlivý. To však nie je prípad najnovšej verzie 8.1 s aktualizáciou Lumia Denim, ktorá v sebe prináša niekoľko vylepšení a nových vstavaných aplikácií. Najväčšou zmenou je vytváranie priečinkov na domovskej stránke. Ide v podstate o ten istý proces ako na počítačovej verzií operačného systému Windows. Microsoft sa teda konečne rozhodol, že túto funkcionalitu prinesie aj pre smartfóny.

wp_ss_20141108_0009 wp_ss_20141108_0008

V dôsledku tohto konania je teraz oveľa ľahšie pridať na domovskú stránku množstvo nových aplikácií a hier, ktoré nemusia nevyhnutne zaberať veľa priestoru, pretože môžu byť uložene do špecifických priečinkov. Ako celý proces funguje? Na začiatok je potrebné presunúť sa na domovskú obrazovku, kde ťuknete na niektorú dlaždicu a podržíte ju. Ďalej Presuniete vybranú dlaždicu nad inú dlaždicu a počkajte kým sa pod ňou neobjaví priečinok. Následne pustite označenú dlaždicu a systém vám automaticky vytvorí priečinok, ktorý obsahuje tieto dve dlaždice. Pokiaľ chcete, môžete ho aj pomenovať v závislosti od témy, ktorú dlaždice predstavujú. Ak chcete do priečinka pridať ďalšiu dlaždicu, stačí ju opäť označiť, podržať, presunúť nad priečinok a pustiť.  Celý proces vám krok za krokom ponúkame znázornený v nasledujúcej sérií obrázkov.

wp_ss_20141108_0018 wp_ss_20141108_0019 wp_ss_20141108_0020

wp_ss_20141108_0021 wp_ss_20141108_0022

Do systému pribudlo ešte niekoľko meniacich sa dlaždíc. Priečinky sa navonok taktiež obmieňajú a ukazujú používateľovi, aké aplikácie a hry sa v danom priečinku nachádzajú. Pribudlo aj niekoľko nových vstavaných aplikácií ako napr. Lumia Selfie, ktorá slúži na vytváranie autoportrétov a disponuje širokou funkcionalitou úpravy autoportrétov. Niet divu, že Microsoft túto aplikáciu zaradil ako vstavanú, keďže sa jedná o smartfón s 5 Mpx predným fotoaparátom. Z ostatných uhlov pohľadu je Lumia Denim aktualizácia rovnaká ako jej predchodca.

wp_ss_20141108_0004 wp_ss_20141108_0003 wp_ss_20141108_0002

Už tradičnou súčasťou Windows Phone smartfónov je prítomnosť navigačných funkcií a služieb HERE Drive+, HERE Maps a HERE Transport, ktoré poskytujú používateľovi bezplatné stiahnutie máp z celého sveta a ich následné používanie v offline móde ako súkromnú navigáciu, do ktorej si zdarma môžu stiahnuť aj slovenskú hlasovú navigáciu. Treba sa mať však na pozore pred stiahnutím veľkého počtu máp rôznych krajím pretože interná pamäť telefónu predsa len nie je neobmedzená. Mapy taktiež nedávno obdržali aktualizáciu, v ktorej sa niektoré historické pamtiatky a objekty na mape zobrazujú v 3D, takže používateľ získa dobrú vizuálnu predstavu o objektoch, ktoré má v úmysle navštíviť.

wp_ss_20141108_0023 wp_ss_20141108_0024 wp_ss_20141108_0025

wp_ss_20141108_0026 wp_ss_20141108_0027 wp_ss_20141108_0028

V samotných nastaveniach telefónu nepribudlo v podstate nič nové a funkcie, ktoré boli sprístupnené v predchádzajúcej aktualizácií, sú dostupné aj teraz. Nechýba zmena farebného motívu obrazovky alebo sledovanie pamäte telefónu pomocou senzoru uložiska. Okrem iného pribudli novinky pre podnikovú sféru – nove VPN profily, Apps Corner – niečo na štýl Kids corner, vylepšená S/MIME funkcionalita a vylepšený kalendár- Celkovo túto aktualizáciu operačného systému Windows Phone 8.1 hodnotím kladne, pretože priniesla niečo nové a nespustila zo svojich štandardov.

wp_ss_20141108_0001 wp_ss_20141107_0002 wp_ss_20141108_0005

wp_ss_20141108_0007 wp_ss_20141108_0006 wp_ss_20141108_0010

Multimédia | Tradičná výbava

Ako už býva pri Nokia smartfónoch zvykom prichádzajú s vysoko kvalitným zvukom, ktorý im môžu ostatné mobilné telefóny len závidieť. Naneštastie v prípade Nokia Lumia 735 v balení nenájdeme pribalené slúchadlá, čo je škoda. Štandardom sa už v operačnom systéme Windows Phone stávajú predinštalované aplikácie Video a Hudba, ktoré slúžia na počúvanie hudby a prehrávanie videí. Aplikácie majú prehľadné prostredie, ľahko sa v nich orientuje, no funkcionalita je len na jednoduchej úrovni.

wp_ss_20141108_0015 wp_ss_20141108_0016 wp_ss_20141108_0017

Na zariadení sme vyskúšali aj niekoľko vzoriek animovaného filmu Big Buck Bunny, kde Lumia 735 prehrala všetky 2D formáty až po Full HD. Quad HD rozlíšenie síce spustila no prehrávanie prebiehalo s veľkým sekaním a video teda bolo nepozerateľné. Smartfón dokonca bez problémov prehral aj Full HD 3D formát tohto animovaného filmu. Pokiaľ máte záujem vyskúšať si tieto vzorky aj na svojom mobilnom telefóne, ponúkame vám ich prostredníctvom nasledujúceho odkazu.

wp_ss_20141109_0004

Reproduktor je umiesnený na zadnej strane smartfónu v pravej dolnej časti. Zadný kryt je dokonca veľmi dobre vytvarovaný v hornej, a aj dolnej časti, takže pri položení zariadenia na stôl nie je zvuk z jeho reproduktora vôbec tlmený. Pri počúvaní hudby pomocou reproduktora sme nezaznamenali žiadny šum ani plechový zvuk, hoci aj pri najvyššej hlasitosti (rozsah 1-30).

Batéria | Jeden deň výdrže

Microsoft do Lumie 735 vtesnal batériu s kapacitou 2220 mAh. Nezaslúžila sa však o dlhú výdrž, aj keď sa jedná o menšie zariadenie, ktoré nemusí živiť veľký a hladný displej. Pri testovaní výdrže som zvolil 2 prístupy. Prvý veľmi náročný, kde som sa hral rôzne hry, púštal aplikácie, surfoval po internete a fotografoval. V tomto prípade batéria vydržala len niečo cez 24 hodín. Druhý prístup bol menej energeticky náročný, pretože som v podstate len telefonoval občas si zapol interneta prezeral emaily. Počas tohto režimu mobil vydržal 3 dni. Samozrejme pripomínam, že toto je len subjektívny pohľad na vec a vám môže vydržať batéria dlhšie alebo kratšie, pretože každý z nás smartfón využíva odlišným spôsobom.

wp_ss_20141107_0001 wp_ss_20141105_0006

Nokia Lumia 735 však prichádza s novinkou bezdrôtového nabíjania, ktoré ponúka zariadenie Wireless Charging Plate. Bohužial toto príslušenstvo sme nemali možnosť zatiaľ odtestovať. Batéria sa však dokáže nabiť aj štandardným spôsobom za rovné 2 hodiny.

Konektivita

Nokia Lumia 735 obsahuje všetky dôležité moduly pre rýchle a spoľahlivé spojenie so svetom. K tomuto účelu vám poslúži rýchle 3G pripojenie alebo LTE pripojenie so 4. kategóriami, ktoré ponúkajú prenosové rýchlosti až do 150 Mbps. Samozrejmosťou je NFC, Bluetooth 4.0. Wi-Fi 802.11 b/g/n a podpora GPS a A-GLONASS. Nokia poskytuje prehľadný telefónny zoznam, rýchlu voľbu, kde si používateľ môže pridať čísla, ktoré potrebuje a taktiež históriu hovorov, kde sú zobrazené všetky volané čísla a zmeškané hovory.

wp_ss_20141109_0009 wp_ss_20141109_0008 wp_ss_20141109_0010

Pri používaní telefónu som nezaznamenal žiadny problém s príjmom signálu a taktiež pri telefonovaní, ktoré ponúka veľmi dobrý prenos hlasu, čo môžem povedať aj o jeho reprodukcií. Zariadenie ponúka aj filter hovorov a SMS správ, ktoré používateľ môže v prípade potreby pridať do black listu.

Fotoaparát | Nadmerný výkon

Nokia Lumia 735 disponuje dvojicou fotoaparátov, ktoré sa kvalitou veľmi nelíšia. Dokonca môžeme tvrdiť, že v dobrých svetelných podmienkach sa predný fotoaparát vyrovná kvalitou tomu zadnému. Zadný fotoaparát má 6.7 Mpx rozlíšenie, ktoré dopĺňa optika ZEISS, automatické zaostrovanie a 4-násobný zoom. Pri fotografovaní som bol veľmi spokojný a kvalita fotografií ma veľmi príjemne prekvapila keďže ide o jedno z lacnejších smartfónov na trhu. Zistil som však, že pri maximálnom priblížení už fotografie strácajú svoju kvalitu a sú rozmazané. Tento fakt ale ako mínus nevnímam, pretože za celý čas, čo som so smartfónom strávil, som nemusel nič približovať.

wp_ss_20141109_0007 wp_ss_20141109_0006

Hlavným lákadlom je však predný fotoaparát so širokouhlým objektívom a 5 Mpx rozlíšením, ktorý vytvára autoportréty vo Full HD rozlíšení. Pre tieto účely bola do Lumie 735 predinštalovaná nová aplikácia s názvom Lumia Selfie, ktorú sme vám pred pár týždňami predstavovali. Obsahuje množstvo užitočných nástrojov ako autoportréty zbaviť nežiadúcich vlastností už v smartfóne a vyhnúť sa tak ich oprave v počítači. S kvalitou autoportrétov som bol nad mieru spokojný a jednu ukážku vám ponúknem aj na ukážke nižšie.

wp_ss_20141108_0013 wp_ss_20141109_0005 wp_ss_20141108_0012

Ďalšími predinštalovanými aplikáciami na vytváranie a prácu s fotografiami alebo videom sú Fotoaparát, Lumia Camera, Lumia Cinemagraph a Lumia Panorama. Aplikácie si síce zmenili meno, no majú stále tú istú funkcionalitu. Nokia ako jeden z mála smartfónov necháva manuálne používateľa plne kontrolovať uzávierku, vyváženie bielej, jas, či citlivosť. V noci Lumia 735 nefotí zle pri dobrej stabilizácií a umelom osvetlení. Pokiaľ ale narazíte na kompletne tmavé miesto, celá fotografia bude rozmazaná a efekt sa vytratí. To isté platí aj o pohyblivých objektoch. Cez deň smartfón s pohyblivými objektami problém nemá, pretože disponuje funkciou šport, ktorá pohyblivé objekty zachytí, no na fotke sa nerozmažú. Musím ale vyzdvihnúť fotenie makier, pretože kvalita fotografie pri fotení s týmto režimom naozaj vyzerá výborne. K dispozícií sú aj také nástroje ako časovač, sekvenčné snímky a pohyblivé obrázky a následné aplikovanie fiacerých filtrov ako zmena jasu alebo živosti. Pre porovnanie vám ponúkame aj rozsah širokouhlého objektívu prednej kamery, ktorá je porovnávaná s konkurenciou.

lumia 730 selfie

WP_20141108_001 WP_20141108_002 WP_20141108_003

Fotoaparát umožňuje snímanie videa vo Full HD rozlíšení pri 30 fps. Pri nátáčaní videa sa objektív veľmi dobre prispôsobuje svetelným podmienkam a pohyblivé objekty vôbec nie sú rozmazané. Problém zariadeniu nerobí ani prehrávanie videa vo vysokom rozlíšení. Celkovo mám z fotenia a natáčania videa veľmi dobrú mienku vzhľadom na nižšie cenovo položenú kategóriu, v ktorej sa Lumia 735 nachádza.

Záverečné hodnotenie

lumia-735-12

Nokiu Lumia 735 som si počas môjho testovania veľmi obľúbil, pretože je primerane veľká, v ruke sa nešmýka a dobre sa ovláda. Je taktiež veľmi ľahká a páči sa mi, že disponuje odoberateľným zadným krytom, ktorý je dostupný v rôznych farebných prevedeniach. Na operačný systém nemôžem povedať krivého slova. Je síce jednoduchší a neponúka také množstvo vymožeností ako napr. Android, ale je rýchly, spoľahlivý a dobre sa v ňom orientuje. Dvojica fotoaparátov taktiež príjemne prekvapila pri zariadení z nižšej cenovej kategórie. Celá rada vstavaných aplikácií je tatkiež veľké plus a nesmieme zabudnúť ani na novinku v podobe vytvárania priečinkov na domovskej obrazovke, ktorá doteraz absentovala. Chválim aj továrenské spracovanie, aj keď je zadný kryt vyrobený len s recyklovateľného plastu, O to ľahšie sa aspoň dá vymeniť pokiaľ sa niekde poškodí a zákazník nemusí zbytočne bežať do servisu pre výmenu krytu. Vyzdvihujem aj kvalitu zvuku reproduktoru, ktorá sa už pri Lumia smartfónoch stáva štandardom. Hlavné nedostatky vidím v nedostatočnej výdrži batérie, v prehrievaní pri hraní hier a pod a v absencií slúchadiel v balení. Lumia 735 je na slovenskom trhu k zakúpeniu už od sumy začínajúcej na 216 €.

Plusy

  • Cena
  • Konštrukčné spracovanie
  • Výborný displej
  • Windows Phone 8.1 Lumia Denim
  • Odnímateľný zadný kryt

Mínusy

  • výdrž batérie
  • prehrievanie
  • absencia slúchadiel v balení
25.11.2014

+