MojWindows

Microsoft podal žalobu proti spoločnosti Samsung, na základe ktorej by mal kórejský výrobca vyplatiť Microsoftu úroky vo výške 6,9 milióna USD. Jedná sa o úroky za neskoré vyplatenie poplatkov zo strany Samsungu, ktoré putovali na účet Microsoftu vrámci dohody o vyplatení určitého honoráru za každý Android smartfón, ktorý Samsung vyrobil počas jedného roka. Jedná sa pritom o sumu 1 miliarda dolárov, ktorú Samsung aj v skutočnosti vyplatil. Podľa Microsoftu bola však táto platba oneskorená a spoločnosť teraz žiada vyplatenie úrokov vo výške takmer 7 miliónov USD.

Predstavitelia spoločnosti Samsung si zrejme mysleli, že odkúpenie mobilnej divízie Nokia spoločnosťou Microsoft mení podmienky zmluvy, ktorá bola uzavretá ešte v roku 2011. Platiť by mala po dobu sedem rokov, no Samsung si zrejme myslí, že podmienky zmluvy sa odkúpením mobilnej divízie fínskej spoločnosti zmenili. Kórejský výrobca najskôr váhal aj s poslednou splátkou, no napokon ju zaplatil, aj keď stále odmieta zaplatiť úroky za oneskorenie. Podľa niektorých uniknutých informácií sa dokonca Samsung vyhrážal, že v budúcnosti úplne odmietne zaplatiť tieto poplatky.

microsoft-nokia-smartphone

Celá zmluva má totiž základ na porušovaní patentov zo strany Samsungu a následnej finančnej kompenzácii. V čase uzavretia zmluvy bola spoločnosť Microsoft iba výrobcom operačného systému, zatiaľ čo smartfóny vyrábala vtedy ešte nezávislá fínska firma. Teraz ale patrí mobilná časť Nokie Microsoftu, čo zrejme Samsung považuje za zásadnú zmenu v zmluve. Uvidíme, ako si s týmto problémom poradí súd. O výsledkoch vás budeme informovať.

Zdroj: Recode via PhoneArena

04.10.2014

+