MojWindows

Tablet Prestigio Multipad Visconte 3G  (PMP810F3G) je ďalším produktom spoločnosti Prestigio, ktorý disponuje operačným systémom Windows 8.1. Cenovo sa pohybuje okolo 350 eur, čo v porovnaní s jeho výkonom prináša nepriamu úmeru.

Konštrukcia

Konštrukčne sa tablet nevymyká zaužívaným štandardom, ba práve naopak. Zadnú stranu tabletu oživuje lesklé logo spoločnosti Prestigio a dvojica menších reproduktorov. Je kvalitne zkonštruovaný s použitím hliníkového zadného krytu, takže sa netreba báť, že sa Vám rozpadne keď ho chytíte do rúk. Spredu vyzerá Multipad ako každý iný. Nájdeme tu 1Mpx kameru, s ktorou je možné fotografovať a natáčať video, no nečakajte žiadne zázraky. Rozlíšenie 1Mpx ani zďaleka nie je postačujúce na tvorbu kvalitných fotografií a videa. Určená je skôr na videohovor pomocou vstavanej aplikácie Skype.

Tablet sa  príjemne drží a v rukách sa nešmýka. Rozmery sú 258,66 x 173,3 x 9,9 mm a váha 590g. Nie je teda veľmi ťažký. Tlačidlo pre zmenu hlasitosti sa nachádza vo veľmi dobrej polohe vpravo na boku. Štartovacie tlačidlo sa nachádza nad ním. Za mínus však považujem absenciu kvalitného fotoaparátu na zadnej strane tabletu.  V tejto cenovej kategórií už totiž kvalitný tablet disponuje obstojným fotoaparátom.

Displej

Ak by som sa mal znovu vrátiť k cene tabletu, tak 10,1″ IPS multidotykový displej s rozlíšením 1280×800 px je pod moje očakávania čo sa týka rozlíšenia. Podobné zariadenia v tej istej cenovej hladine disponujú Full HD rozlíšením(1920×1200 px). V ostatných ohľadoch, najmä v dotykovej oblasti mu nemám čo vytknúť. Pri mojej práci s ním reagoval na dotyk rýchlo a bezchybne. Na priamom slnku sa však z displeja obtiažne čítajú údaje. Toto ale ako mínus nepovažujem, pretože to nijak nevybočuje zo štandardu triedy.

prestigio-visconte-01

Výkon

S hárdverovým vybavením je na tom už tablet horšie. Má v sebe zabudovaný len 2-jadrový procesor Intel® Celeron® N2805 1MB cache a frekvenciou 1,46 GHz., ktorý v žiadnom prípade nepredstavuje špičku ponuky. V tej istej cenovej hladine už majú totiž tablety v sebe zabudovaný 4-jadrový procesor.  Pri otvorení viacerých okien v Internet Explorery, tablet začne mať problém stíhať všetky operácie naraz. Často sa stáva, že tablet na niekoľko sekúnd bez príčiny zamrzne. Dôvodom môže byť neplnokrvný SSD disk alebo málo výkonný procesor a operačná pamäť RAM s kapacitou 2GB. Operačný systém Windows totiž spotrebúva viac kapacity než napríklad Android OS.

prestigio-visconte-18

Integrovaný grafický čip je štandardný Intel® HD Graphics s frekvenciou 667 MHz. Pre herných nadšencov je to zlá správa, pretože na tablete spustíte len staršie hry. Na plné rozlíšenie hier môžete zabudnúť tiež. Interná pamäť tabletu je 64GB s možnosťou vloženia MicroSD karty v kapacite až do 64GB, čo považujem za veľké plus. Avšak s čerstvo nainštalovaným Windowsom poskytne interná pamäť kapacitu len okolo 20GB. Veľká kapacita tak prichádza o svoju výhodu.

Multimédiá

Prestigio Multipad Visconte 3G si hravo poradí s prehrávaním videa a počúvaním hudby vďaka vstavaným aplikáciám, ktoré ponúka OS Windows 8.1. Reproduktory sú takisto veľmi kvalitné a nevydávajú odpudivý plechový zvuk ani pri plnej hlasitosti. Malým sklamaním je však, že pri maximálnej hlasitosti nehrajú reproduktory moc nahlas. Každopádne pri počúvaní hudby cez slúchadlá, ktoré umožňuje 3.5 mm jack to už  je iná pesnička. Vyzdvihujem čistý, krásny zvuk. Je vidieť, že čo sa týka zvuku spoločnosť  Prestigio nešetrila.

prestigio-visconte-17

Výdrž batérie

Batéria s kapacitou 4000 mAh je len ťažko postačujúca vzhľadom na cenovú kategóriu tohto tabletu. Podobné tablety disponujú batériou o kapacite minimálne 4500 mAh a viac. Pri bežnom používaní(surfovanie po internete, pozeranie videa, počúvanie hudby) tablet vydrží asi 5 hodín. Táto hodnota teda nespĺňa ani priemerné hodnoty výdrže batérií v iných tabletoch v rovnakej cenovej hladine. Je teda veľkým sklamaním a niet divu, že výrobca na svojej stránke neudáva jej výdrž.

Operačný systém

Ako som už na úvod spomínal tablet obsahuje Windows 8.1 64-bitovú verziu. Ako darček k nemu užívateľ dostane aj predinštalovaný balíček Microsoft Office home and student. Okrem toho OS v sebe zahŕňa množstvo užitočných aplikácií, okrem iného aj optimalizovaný  internetový prehliadač Internet Explorer.  Trošku mi však prekážala absencia tlačidla na ukončenie aplikácie. Tým pádom po opustení aplikácie ostáva bežať na pozadí. Tento fakt ale nemal vplyv na výkon a plynulosť tabletu ani pri väčšom množstve zapnutých aplikácií. Zdá sa, že to má Microsoft dobre zvládnuté. V iných ohľadoch sa v  podstate tablet verzia Windowsu ničím nelýši od klasickej počítačovej verzie.

prestigio-visconte-30

Rozhranie/Konektivita

Tablet vo výbave ponúka porty 1xmini HDMI, 1xmicroUSB 3.0 a 3.5 mm jack na slúchadlá. Výrobca však naneštastie nepribalil redukciu na klasické USB 3.0.  Okrem iného disponuje aj slotom na SIM kartu (3G), ktorý môže byť v mnohých ohľadoch prínosom. Ako som už vyššie spomínal je možné rozšírenie internej pamäte o ďalších 64GB v podobe microSD karty. Nevýhodou môže byť, že tablet sa nedá nabíjať cez klasický microUSB port ako v prípade smartfónov. Je teda potrebné so sebou nosiť originál nabíjačku od výrobcu. Tablet sa bez problémov dokáže pripojiť na internet pomocou WiFi 802.11 b/g/n. Má v sebe zabudovaný aj bluetooth, takže dokáže prenášať dáta na mobilný telefón alebo počítač.

Zhrnutie

Tablet Prestigio Multipad Visconte 3G je kvalitne spracované zariadenie s výborným zvukom a 3G konektivitou, avšak vzhľadom na cenu, podpriemerné  hárdverové špecifikácie nie je najvhodnejším kandidátom na kúpu. Za cenu začínajúcu na 350 eurách je síce jeden z najlacnejších tabletov s Windowsom na trhu, ale je potrebné si uvedomiť, že za takú cenu sa na trhu pohybujú iné výkonnejšie tablety. Pred kúpou je teda potrebné pouvažovať, načo presne budete tablet používať. Ak ste fanúšikom Windows tabletov, tak sa radšej porozhliadnite po tabletoch od spoločnosti ASUS napr. model ASUS VivoTab ME400C 64GB, ktorý je za rovnakú cenu, no má porovnateľne lepšie špecifikácie .Od spoločnosti Lenovo je tu model Lenovo Miix 2 10, ktorý je  za rovnakú cenu a taktiež má viditeľne lepšie špecifikácie.

Pozitíva

  • 3G
  • kvalita spracovania
  • kvalita zvuku
  • microSD karta
  • balíček Microsoft Office Home & Student

Negatíva

  • cena
  • hardvérové špecifikácie
  • hlasitosť reproduktorov
  • výdrž batérie
  • absencia zadnej kamery
01.09.2014

+