MojWindows

Nokia pod správou Microsoftu pokračuje vo svojej činnosti a na trh uvádza ďalší zo svojich smartfónov Lumia. Najnovšia vlajková loď Lumia 930, ktorá si to na slovenský trh namierila len nedávno, prináša všetky výhody operačného systému Windows Phone. Navyše, ako prvý smartfón Nokie prináša Full HD displej s uhlopriečkou 5 palcov, či výkonný procesor Snapdragon 800 s taktom 2,2 GHz. Tešiť sa môžete aj na kvalitný fotoaparát s pokročilou optickou stabilizáciou, či ďalšie vychytávky ako bezdrôtové nabíjanie či hliníkové telo. Ako si Lumia 930 počínala počas nášho testovania, sa dozviete v recenzii.

Polykarbonát a kov sú dobrý základ

Nokia Lumia 930 pokračuje v zaužívanej filozofii spoločnosti a ponúka podobný dizajn ako predchádzajúce modely smartfónov Lumia. Nová 930 je charakteristická svojimi ostrými hranami a rámom vyrobeným z hliníka, ktorý celej konštrukcií dodáva pevnosť a prémiový vzhľad. Najmä verzie s farebným zadným krytom a strieborným rámikom vyzerajú veľmi dobre, na svoje si však prídu aj milovníci čiernej. Model v tomto farebnom vyhotovení sme na test dostali aj my.

Nokia Lumia 930-1

Lumia 930 je na prednej strane podobná väčšine Windows Phone smartfónov. Nájdete tu displej a trojicu kapacitných tlačidiel, ktoré slúžia na navigáciu v systéme, ale aj prednú kameru, či telefónny reproduktor. Čo mi tu však chýba, je notifikačná LED dióda, ktorú výrobca v prípade Lumie 930 úplne vynechal. Displej chráni tretia generácia odolného skla Gorilla Glass, ktorá je však po hranách mierne zaoblená. To prispieva k lepšiemu a pohodlnejšiemu držaniu telefónu v rukách a zároveň zvyšuje používateľský komfort pri posune prsta po displeji z krajov obrazovky.

Ako som už spomínal, boky zariadenia sú vyrobené z hliníka a v prípade nami testovanej čiernej verzie prichádzajú v matnom prevedení, podobne, ako aj zvyšok zadného krytu. Ovládacie prvky, vrátane tlačidla zapnutia, ovládania hlasitosti a hardvérovej spúšte fotoaparátu nájdete napravo. MicroUSB sa nachádza dole, slot pre pripojenie nano SIM spolu s 3,5 mm audio konektorom zas navrchu. Za pozitívum považujem to, že SIM vymeníte aj bez ďalšieho nástroja, čo v prípade Android smartfónov vôbec nie je samozrejmosťou.

Nokia Lumia 930-3

Zadná strana už neukrýva žiadne prekvapenia. Výrobca tu umiestnil 20 Mpix fotoaparát s duálnym LED bleskom a hlavný reproduktor, ktorý sa stará o reprodukciu hudby, zvonení, či iných zvukov. Zadný kryt je pevný a bez špecializovaného zásahu sa nedá demontovať. To znamená, že batéria je napevno vstavaná a nemôžete ju vymeniť.

Nokia Lumia 930-4

Celkovo je konštrukčné spracovanie už tradične na vysokej úrovni, no nie je úplne dokonalé, čo platí najmä o zadnom kryte telefónu. Ten zvykne pri silnejšom zatlačení trochu vŕzgať, čo je spôsobené malou vôľou medzi krytom a batériou. Pri bežnom používaní si to však nevšimnete, zvuk je totiž počuteľný len v prípade, že sa naň budete výlučne sústrediť. Inak nemám po konštrukčnej a dizajnovej stránke Lumii 930 čo vytknúť. Je to pekný a veľmi dobre spracovaný telefón a svoje čaro má nielen v rôznych farebných prevedeniach, ale aj v klasickom prevedení matnej čiernej.

Nokia Lumia 930-8

Perfektný displej

Nokia novú Lumiu 930 osadila veľkým 5-palcovým displejom ClearBlack AMOLED  s rozlíšením Full HD, ktorý dosahuje hustotu zobrazovacích bodov na úrovni až 441 ppi. Farebné podanie je na výbornej úrovni, rovnako ako aj pozorovacie uhly. Nepochybne ide o jeden z najlepších displejov, ktoré môžete v smartfónoch dostať. Zobrazenie čiernej je dokonalé, a to isté platí aj o ostatných farbách. Navyše, Nokia s Windows Phone umožňuje upraviť farebný profil displeja, pričom na výber ponúka z troch prednastavených nastavení (štandardný, živý, chladný) alebo manuálnu konfiguráciu s možnosťou voľby teploty farby, tónu a sýtosti. Farebné podanie displeja si tak upravíte skutočne podľa vlastných požiadaviek a na svoje si teda príde skutočne každý.

Recenzia-Nokia Lumia 930-a11 Recenzia-Nokia Lumia 930-a15 Recenzia-Nokia Lumia 930-a17

Pochváliť musím aj čitateľnosť na priamom slnku, ktorá je na mobilné zariadenia veľmi dobrá, no za modelmi s konkurenčnými operačnými systémami aspoň podľa mňa mierne zaostáva. Napríklad HTC One (M8) s Androidom sa mi vonku zdal byť predsa len o niečo lepšie čitateľný.  Automatické nastavenie jasu je možné aj dodatočne upravovať, a to v profile jasu displeja, čím môžete napríklad ušetriť ďalšiu drahocennú energiu batérie.

Nokia Lumia 930-10

Je rýchly

Nokia vybavila Lumiu 930 procesorom Snapdragon 800, ktorý pracuje na maximálnej frekvencii 2,2 GHz. Asistuje mu operačná pamäť RAM s kapacitou 2 GB, ktorá je pre potreby systému viac než dostatočná. Nedostatok výkonu som počas práce s telefónom určite nepociťoval. Reakcie ako aj rýchlosť používateľského prostredia je na výbornej úrovni, za čo nepochybne vďačíme aj samotnému operačnému systému Windows Phone 8.1. Výčitku však mám k prehrievaniu. To je citeľné najmä pri prehliadaní webových stránok a to ako cez WiFi tak aj 3G pripojenie. To isté platí aj pri hraní hier, či po spustení navigácie od Nokie. Teplota telefónu pri týchto činnostiach dokáže vystúpať pomerne vysoko a pocitovo už môže niekomu prekážať. Pri bežnej práci s výnimkou nabíjania sa Lumia 930 neprehrievala.

Nokia Lumia 930-6

Výkon procesora zabezpečuje plynulosť aj v prípade graficky náročnejších hier. Bezproblémovo si teda zahráte aj najnovší Modern Combat 5, či iné tituly dostupné z Windows Phone Store. Pochváliť musím aj plynulosť internetového prehliadača, ktorý reaguje ukážkovo rýchlo. Približovanie pomocou gesta pinch-to-zoom je maximálne plynulé, a to isté platí aj o pohybe po stránkach. Ak by vás zaujímali výsledky benchmarkov, tak v AnTuTu dosiahla Lumia 930 skóre 25512 bodov, zatiaľ čo v teste Basemark OS II sa dostala na 1027 bodov.

Nokia Lumia 930 prichádza vybavená dostatočne veľkou vnútornou pamäťou o kapacite 32 GB (pre používateľa je dostupných 29 GB), ktorá bude postačovať väčšine používateľov. Nevýhodou môže byť nemožnosť ju ďalej rozširovať, a to ani za pomoci USB OTG kábla, pomocou ktorého by sa mohli pripojiť externé disky, či iné príslušenstvo, napríklad v podobe myšiek a klávesníc. Poteší však cloudové úložisko OneDrive, ktoré po prihlásení na Nokii Lumia 930 rozšíri dostupné úložisko o 7 GB.

Recenzia-Nokia Lumia 930-a1 Recenzia-Nokia Lumia 930-a5 Recenzia-Nokia Lumia 930-a3

Poteší zvukom aj fotografiami

Niektorí výrobcovia začínajú do smartfónov osádzať dvojicu reproduktorov, to však nie je prípadom Nokie Lumia 930. Prítomnosť jedného reproduktoru vo vlajkovom modeli však nie je nezvyčajným javom. Nokia sa navyše nemá skutočne za čo hanbiť. Zvuk vychádzajúci z hlavného reproduktoru je hlasný a a hrá čisto. To isté platí aj po pripojení slúchadiel. Slúchadlový výstup je dostatočne výkonný a ponúka vyvážené podanie basov, stredov a výšok aj bez nutnosti nastavenia ekvalizéra.

Recenzia-Nokia Lumia 930-2 Recenzia-Nokia Lumia 930-3

Nokia je dobre známa aj vďaka kvalite fotografií, ktoré dokáže vyprodukovať zo svojich smartfónov. Predchádzajúca generácia Nokii bola obľúbená práve vďaka výbornému fotoaparátu, ktorý na mobilné zariadenia dosahoval nadpriemerné výsledky. Spomenúť môžeme napríklad legendárnu Nokiu 808 PureView, či jej nástupcu Nokiu Lumia 1020. Nie menej obľúbeným smartfónom bola aj Lumia 920 a 925. Nástupca týchto populárnych modelov, Lumia 930, prináša opäť prísľub kvalitného snímača a optiky s pokročilou stabilizáciou obrazu. A skutočne tomu tak je. Nokia novinku vybavila veľkým snímačom 1/2.5″ s veľkosťou pixelov 1.12 um. Samozrejmosťou je prítomnosť optiky Carl Zeiss s optickou stabilizáciou, ktorá svoju prácu odvádza skutočne na jednotku. Už pri prvom spustení fotoaparátu môžete pozorovať, ako dokáže eliminovať trasenie rúk, či pohyb pri chôdzi. Výsledný obraz tak na videu vyzerá oveľa lepšie ako u mnohých konkurenčných zariadeniach. Optická stabilizácia je výhodná aj pri fotení v zhoršených svetelných podmienkach.

Nokia Lumia 930-5

Kvalita fotografií vytvorených Lumiou 930 je na vysokej úrovni. Samozrejme aj tu platí, že čím lepšie svetelné podmienky budú, tým viac detailov sa vám podarí zachytiť. Počas dňa dokáže tento smartfón vytvárať úctyhodné snímky, ktoré vás svojou kvalitou nadchnú. Na druhej strane, musíte vedieť mobil dobre namieriť tak, aby svetelné podmienky boli čo možno najlepšie. Ak sa vám to nepodarí, môže sa stať, že zábery budú preexponované (presvetlené) alebo naopak podexponované. Pre bežného jednoduchého používateľa bude možno sklamaním, že Lumia 930 neumožňuje fotografovať v plnom 20 MPix rozlíšení. Pri pomere strán 4:3 je možné robiť 19 MPix fotky, no aj to len v raw formáte DNG, ktorý v galérii systém nezobrazuje. Pri výbere pomeru 16:9 sa maximálne rozlíšenie zníži na 16 MPix, pričom pri každom nastavení sa vo formáte JPG vytvorí 5 MPix fotografia. To je pomerne malé rozlíšenie, ktoré však na bežné účely postačuje a je výhodné z hľadiska priestoru, ktorý zaberá. Fotografie môžete nechať automaticky uložiť do cloudu OneDrive cez WiFi.

Recenzia-Nokia Lumia 930-foto-13 Recenzia-Nokia Lumia 930-foto-12 Recenzia-Nokia Lumia 930-foto-17 Recenzia-Nokia Lumia 930-foto-4

Nokia ako jeden z mála výrobcov mobilných zariadení necháva v manuálnom móde používateľa plne kontrolovať uzávierku, citlivosť, vyváženie bielej či jas. To všetko dokáže zachytiť aj v raw formáte, ktorý umožňuje ďalšiu pokročilú úpravu fotografií. V noci Lumia pri dobrej stabilizácii nefotí zle, ale problém budete mať pri pohyblivých objektoch, ktoré budú vo väčšine prípadov rozmazané. Zaostrovanie v horších svetelných podmienkach tiež nie je práve najrýchlejšie, a trvá dlhšie ako sa na high-end telefón patrí. Čo musím pochváliť je fotenie makier, ako aj nakrúcanie videí, ktoré sú skutočne na vysokej úrovni. K dispozícii sú aj také nástroje ako časovač, sekvenčné snímky, či pohyblivé obrázky a samozrejmosťou je aj možnosť aplikovať rôzne efekty, filtre a zmeniť nastavenia jasu, tieňov a živosti. Celkovo ma teda fotoaparát Lumie 930 až tak nenadchol, no ani vyslovene nesklamal.

Recenzia-Nokia Lumia 930-7 Recenzia-Nokia Lumia 930-6 Recenzia-Nokia Lumia 930-8

Nokia Lumia 930 zvládne hravo multimédiá aj vo vysokej kvalite. Problém jej nerobí prehrávať filmy vo vysokom rozlíšení, či hudbu v bezstratových formátoch. Na ich prehrávanie sa však budete pravdepodobne musieť obrátiť na niektoré z alternatívnych aplikácií. Na videá môžeme odporúčiť napríklad Best Player, ktorý podporuje aj súbory s titulkami, o bezproblémové prehrávanie hudby sa postará zas MoliPlayer Pro.

Windows Phone 8.1 – správny krok

Lumia 930 prichádza už s operačným systémom Windows Phone 8.1. V tejto verzii operačného systému Microsoft vylepšil a pridal množstvo nových funkcií. Asi tou najdôležitejšou je notifikačné centrum, ktoré sa stalo domovom pre rýchle ovládacie prvky (ich funkciu je možné meniť), či upozornenia systému. Po stiahnutí notifikačnej lišty tak budete mať prístup k štyrom vybraným funkciám smartfónu, percentuálnemu ukazovateľu batérie, notifikáciám a možnosti ich všetky vymazať. Prekliknúť sa môžete aj do systémových nastavení.

Recenzia-Nokia Lumia 930-13 Recenzia-Nokia Lumia 930-15 Recenzia-Nokia Lumia 930-16

Priamo na domovskej obrazovke sa už tradične nachádzajú dlaždice s aplikáciami, ktoré už však v novej verzii Windows Phone môžu byť priesvitné. Na pozadí tak môžete nechať zobraziť ľubovoľné pozadie, čím sa smartfón s Windows Phone stáva opäť o niečo používateľský prívetivejší. Novinkou je tiež vyhľadávanie v zozname aplikácií na základe abecedy. Stačí stlačiť ľubovoľné písmenko a prepnúť sa do tej časti zoznamu, v ktorej sa aplikácie začínajú na vybrané písmeno. V už predstavenej aktualizácii má pribudnúť aj podpora priečinkov na ploche.

Recenzia-Nokia Lumia 930-18 Recenzia-Nokia Lumia 930-19 Recenzia-Nokia Lumia 930-a1

Samotný systém funguje plynulo a veľmi ma potešili aj zmeny, ktoré Microsoft na systéme urobil. Stále má však čo vylepšovať, čo dokazuje aj nedávne ohlásenie prvej aktualizácie Windows Phone 8.1. Najväčším problémom aj naďalej ostávajú aplikácie, ktorých je vo Windows Phone Store stále nedostatok. Po viac ako týždňovom používaní som však našiel všetky dôležité aplikácie, ktoré som k práci potreboval. Za najväčší nedostatok považujem absenciu dobre fungujúceho klienta pre Hangouts – používal som IM+, ktorý však mne osobne až tak nevyhovoval a práca s ním sa nevyrovná klasickej aplikácii Hangouts, ktorú má Google na Androide aj iOS.

Recenzia-Nokia Lumia 930-23 Recenzia-Nokia Lumia 930-22 Recenzia-Nokia Lumia 930-20

Za pochvalu nepochybne stojí navigácia Nokia Here, ktorú s telefónom dostávate zadarmo. Ide o jednu z najlepších offline navigácií, ktoré sú dostupné na mobilných zariadeniach. Keď už som pri aplikáciách, treba pochváliť to málo dobrých titulov, ktoré nájdete v tomto zariadení predinštalované. Ide napríklad o fotografickú aplikáciu Nokia Cam Pro, služby od Microsoftu – Office, OneDrive, či aplikácie ako OneNote, Here Maps+ a Here Drive, či Data Sense, ktoré vám pomôže s kontrolou mobilných dát.

Konektivita

Lumia 930 obsahuje všetky dôležité moduly pre rýchle a spoľahlivé prepojenie so svetom. K tomuto účelu vám poslúži rýchle 3G pripojenie s rýchlosťami do 42 Mbps, ale aj LTE 4 kategórie, ktoré ponúka prenosové rýchlosti do rýchlosti až 150  Mbps. Samozrejmosťou je Bluetooth 4.0, NFC, WiFi 802.11  a/b/g/n/ac, či podpora GPS a GLONASS. Počas používania som s príjmom signálu nemal žiadny problém a to isté platí aj o telefonovaní, ktoré ponúka skutočne kvalitný prenos hlasu aj jeho reprodukciu.

Recenzia-Nokia Lumia 930-a6 Recenzia-Nokia Lumia 930-a4 Recenzia-Nokia Lumia 930-a7

Nokia zaujme aj službami ako lokalizovanie telefónu, možnosť si na telefón prezvoniť, zablokovať, vymazať jeho obsah, prípadne doň odoslať aplikácie. Pri prichádzajúcich hovoroch a SMS správach môžete pridať kontakty do black listu.

Recenzia-Nokia Lumia 930-a18 Recenzia-Nokia Lumia 930-a14

Jeden deň výdrže

Nokia do Lumie 930 vtesnala batériu s kapacitou 2450 mAh. Ani táto sa však nezaslúžila o dlhú výdrž na jedno nabitie, čo môže byť spôsobené viacerými faktormi. Neviem, či je na vine nevyladený systém s hardvérom alebo energeticky náročnejší displej, no jedno je isté. Úroveň batérie ide pri používaní dole oveľa rýchlejšie ako u konkurencie. Aj napriek tomu by vám s Lumiou 930 nemalo robiť problémy dostať sa bez prístupu k nabíjačke cez jeden pracovný deň. Mne osobne pri bežných činnostiach ako telefonovanie, nonstop zapnutý internet, prehliadanie internetu, synchronizácia dvoch gmail účtov a fotenie, vydržal telefón niečo cez 24 hodín. Nenašiel som však žiadnu aplikáciu, pomocou ktorej by som zistil presný čas zapnutia displeja. Práve ten sa totiž na výdrži podieľa najvýraznejším spôsobom. K dlhšej výdrži vám môže dopomôcť vstavaný šetrič batérie, na tento by som sa však veľmi nespoliehal.

Záverečné hodnotenie

Nokia Lumia 930 nepochybne zaujme nejedného potenciálneho záujemcu o kúpu zariadenia s operačným systémom Windows Phone. Aj napriek svojmu možno trochu neohrabanému a hranatému dizajnu si svojich fanúšikov nepochybne nájde a pravdu povediac, aj mne osobne sa vzhľad Lumie 930 zapáčil.  Nokia aj v tomto prípade poteší dobre zvládnutým fotoaparátom, ktorý však určite nie je najlepším vo svojej triede. Operačný systém Windows Phone 8.1 priniesol viacero vítaných zmien, no aj naďalej sa potýka s nedostatkom aplikácií dostupných v obchode Windows Phone Store. Aj napriek tomu som bol však schopný nájsť také aplikácie, ktoré s výnimkou Hangouts zastúpili všetky funkcie a nástroje, ktoré som používal na Androide. Lumia 930 má viacero pozitív, vrátane výborného displeja, dobrého výkonu a  reproduktorov. Hlavné nedostatky vidím najmä v slabšej výdrži batérie a niekedy pomalom fotoaparáte. Cena smartfónu sa na slovenskom trhu začína na 440 eurách.

Plusy:

  • Výborný displej
  • Manuálny režim fotoaparátu + fotografie RAW
  • Vylepšenia Windows Phone 8.1
  • Konštrukčné spracovanie

Mínusy

  • Výdrž batérie mohla byť lepšia
  • Prehrievanie
  • Pomalé zaostrovanie fotoaparátu

Za zapožičanie zariadenia ďakujeme e-shopu agora

14.08.2014

+