MojWindows

Nokia patrí medzi popredných výrobcov smartfónov s operačným systémom Windows Phone a používatelia od nej očakávajú len to najlepšie. Jej podiel na trhu s Windows Phone zariadeniami činí až 94 %. Priznám sa, že Nokia Lumia 1520 je prvé zariadenie s Windows Phone, ktoré mám možnosť testovať. Po skúsenosti s ním však môžem objektívne zhrnúť všetky jeho klady a zápory. Nokia Lumia 1520 prichádza s veľmi atraktívnou výbavou, čo mnohí od high-end-ového tabletofónu aj očakávajú. Najväčším vnadidlom môže byť jeho 6-palcový Full HD displej s technológiou ClearBlack alebo vysokokvalitný 20 MPix fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu a duálnym LED bleskom. Poďme sa teda pozrieť ako si tento prvý tabletofón od Nokie počínal u nás v redakcií.

Balenie

Nokia Lumia 1520 prichádza v malom  recyklovateľnom balení modrej farby, ktoré je typickým znakom spoločnosti Nokia. Jeho otvorením sa okamžite ponúkne nádherný pohľad na samotné zariadenie zabalené v plastovej fólii. V balení sa okrem neho nachádza 1,2 m dlhý USB kábel pre pripojenie k počítaču alebo pribalenej 5 V 1,5 A cestovnej nabíjačke. Súčasťou sú aj veľmi kvalitné slúchadlá od Nokie s vymeniteľnými štupľami a malým manuálom, ktorý pomôže používateľovi s jeho prvým štartom.

balenie

lumia balenie

Konštrukcia

Po konštrukčnej stránke Nokia disponuje robustným telom s veľmi dobrým spracovaním, ktoré zabezpečuje, že sa zariadenie v ruke veľmi dobre drží a nešmýka sa. Telo je vyrobené z polykarbonátu. Spracovanie sa javí byť pevné a odolné voči škrabancom. Konštrukčné usporiadanie tlačidiel na pravom boku je v prípade tohto tabletofónu veľmi vhodné, keďže sa jedná o zariadenie so 6-palcovým displejom. Jeho rozmery sú 162,8 mm na výšku, 85,4 mm na šírku a 8,7 mm na hĺbku, čo v praxi znamená, že aj ľudia s väčšími rukami majú problém zariadenie pevne uchopiť. Mne osobne veľmi vyhovuje umiestnenie štartovacieho/odblokovacieho tlačidla priamo v strede zariadenia, keďže patrím medzi ľudí s menšou rukou a nemám tak problém s jeho stlačením. Na druhej strane, pokiaľ chcem správne stlačiť  tlačidlo na zvýšenie hlasitosti, musím si  tabletofón málinko prechytiť. Toto je však len subjektívne vnímanie tohto zariadenia a nevnímam to ako mínus, pretože iný používateľ s tým nemusí mať problém.

Na ľavom boku nájdeme jediné dve odnímateľné súčasti tabletofónu. Vrchný slot je určený pre microSD kartu, ktorej maximálna povolená veľkosť môže byť v tomto prípade 64 GB. Spodný slot je určený pre SIM kartu typu nano SIM.

Recenzia-Nokia Lumia 1520-11

So svojimi rozmermi nepatrí Nokia Lumia 1520 medzi trpaslíkov, no napríklad v porovnaní so Samsungom Galaxy Note 3 (5,7″ displej) je Nokia o 11,6 mm vyššia, 6,2 mm širšia a 0,4 mm hrubšia než jej náprotivok od Samsungu. Z toho vyplýva, že ani medzi obrami Nokia nepatrí medzi najmenších. Žiaľ, to isté platí aj o jej hmotnosti, ktorá činí až 209 g, pričom Galaxy Note 3 váži len 168 g, čo je o 41 g menej.

Recenzia-Nokia Lumia 1520-12

Na prednej strane sa okrem displeja nachádzajú v spodnej časti 3 softvérové tlačidlá a navrchu je tradične umiestnené logo spoločnosti Nokia, slúchadlo pre telefónne hovory a predná kamera. Celú prednú časť pritom pokrýva odolné sklo Corning Gorilla Glass 2, ktoré ponúka veľmi dobrú odolnosť. Je už čisto na vás, či si po zakúpení zariadenia obstaráte aj prislúchajúci obal alebo nie. Pri mojom používaní sa na skle neobjavili žiadne škrabance.

Nokia Lumia 1520

Nie je žiadnym prekvapením, že zadný kryt je neodnímateľný. Musíme sa teda uskromniť len na vonkajší pohľad. Na zadnej strane nájdeme 20 Mpx fotoaparát s optikou ZEISS, automatickým zaostrovaním obrazu a technológiou PureView. Fotoaparát miernym spôsobom vyčnieva nad kryt a narúša tak dokonale rovnú zadnú stranu Nokie. Ochranné sklíčko fotoaparátu je pritom mierne vpustené do výčnelku zariadenia. Na zadnej strane ďalej nájdeme duálny LED blesk, ktorý má dosah 3 m a napomáha výbornej kvalite fotografií pri obmedzenom svetle alebo v noci. Nakoniec tu v spodnej časti nájdeme otvor na reproduktor.

Recenzia-Nokia Lumia 1520-9

Vrchná hrana tabletofónu má  presne v strede zabudovaný vstup pre 3,5 mm jack, do ktorého je možne pripojiť pribalené slúchadlá a užiť si výborný zážitok z hudby. Na spodnej hrane je tradične umiestnený microUSB konektor, slúžiaci na pripojenie zariadenia k počítaču alebo na dobitie batérie v sieti.

Celkovo mám z konštrukcie Nokie Lumia 1520 dobrý pocit, no keďže sa jedná o high-endový model, zaslúžil by si buď hliníkové telo alebo minimálne povrchovú úpravu polykarbonátu, ktorá by evokovala pocit, že držím niečo špeciálne. Neopracované polykarbonátové telo totiž pôsobí veľmi tuctovo. Tabletofón sa napriek tomu relatívne dobre drží v ruke a vďaka rozumne umiestneným ovládacím prvkom sa aj pomerne dobre ovláda. Pri chôdzi sa však manipulácia s ním stáva namáhavejšou a je potrebné dávať si pozor, aby vám mobil nevykĺzol z ruky. Používateľ, ktorý však hľadá zariadenie s veľkým displejom, určite nebude sklamaný.

Displej

Displej Nokie Lumia 1520 je určite veľkým lákadlom pre mnohých potenciálnych kupcov. So svojou veľkosťou 6 palcov patrí medzi jeden z najväčších na trhu.  Disponuje Full HD rozlíšením (1920 x 1080 px) s pomerom strán 16:9 a zobrazením Nokia Glance a poskytuje veľmi slušnú jemnosť 368 ppi. Ide o typ IPS LCD so zobrazovacou technológiou ClearBlack, ktorá sa stará o perfektne zobrazenie čiernej. Displej má mimoriadne vysokú citlivosť a nemôže sa stať, že by ste museli ľubovoľnú dlaždicu stláčať dvakrát.

Mnohí záujemci by sa možno opýtali, prečo mobilné zariadenie v tejto cenovej kategórií a s takým veľkým displejom nedisponuje Quad HD rozlíšením (2560 x 1440 px). Tento nový trend totiž v poslednej dobe začíname sledovať hlavne pri zariadeniach s Androidom ako napr. LG G3. Vzniká však aj druhá otázka, či je také rozlišenie na zariadeniach ako sú smartfóny, vôbec potrebné. Iste, jedna skupina ľudí by to určite odcenila, pretože od smartfónov očakávajú len najnovšie „vychytávky“, no druhá skupina by niečo také nikdy nevyužila. Faktom však je, že vyššie rozlíšenie je skutočne vidieť hlavne pri prezeraní fotiek alebo videa, ak porovnáte dve zariadenia, z ktorých jedno disponuje Full HD rozlíšením a druhé Quad HD rozlíšením.

Ďalšou veľmi dobrou vlastnosťou Nokie je veľmi dobrá čitateľnosť textu na priamom slnku. Osobne som si to odtestoval a nemal som problém prečítať ľubovoľný dokument alebo správu. Veľmi chválim taktiež zobrazovanie farieb, ktoré vynikne hlavne na fotografiách s obmedzeným alebo žiadnym prirodzeným osvetlením. Zobrazenie čiernej je veľmi dobré nielen na fotografiách, ale aj v  pracovnom prostredí tabletofónu. Farby sú živé a pestré, čo správne prislúcha kategórii, v ktorej sa Nokia Lumia 1520 nachádza.

Výkon

Nokia Lumia 1520 v sebe skrýva čip Qualcomm Snapdragon 800, ktorý integruje 4 jadrá Krait 400, každé o takte 2,2 GHz. Grafickým akcelerátorom je Adreno 330 a operačná pamäť RAM má kapacitu 2 GB. Veľmi pozitívne taktiež hodnotím veľkosť uložiska, ktoré je v tomto prípade 32 GB s možnosťou jeho ďalšieho rozšírenia pomocou microSD karty až o 64 GB.

Pri používaní Nokie som nenatrafil na žiadne problémy s výkonom, či už pri štandardnom používaní (facebook, prehrávanie hudby a videí) alebo pri maximálnom zaťažení hardvéru (hranie hier a používanie aplikácií). V benchmarkových testoch si tabletofón taktiež nepočínal zle. Vo výkonnostnom teste My phone dokonca zďaleka prevalcoval konkurenciu. Použil som aj výkonnostný test Antutu, no vo Windows Phone verzii sa mi nepodarilo porovnať získané výsledky s inými zariadeniami, takže nie je jasné, ako Nokia dopadla.

 Na zariadení som taktiež vyskúšal niekoľko herných titulov, ako napr. Asphalt 8: Airborne. Pri hraní ktorejkoľvek hry som nepocítil žiadne obmedzenie v podobe sekania a podobne. Nokia sa síce dosť zahrievala, no nepredstavovalo to pre ňu problém. Grafický výkon bol podobne ako pri predchádzajúcich benchmarkoch výborný a Nokia Lumia 1520 s prehľadom pokorila porovnávané modely.

Grafický test GFXBench
Grafický test GFXBench

Operačný systém

Nokia Lumia 1520 prichádza s predinštalovaným operačným systémom Windows Phone 8. Pomocou jednoduchej aktualizácie však získate najnovšiu 8.1 verziu Lumia Cyan. Túto verziu môžeme považovať sa veľmi vydarenú, lebo v sebe prináša množstvo rôznych natívnych aplikácií, ktoré sú buď predinštalované alebo zadarmo prístupné v obchode s aplikáciami. Pri zamknutom displeji dokonca nie je potrebné stláčať uzamykacie tlačidlo na jeho odblokovanie. Dvojité poklepanie ho totiž zobudí a následné potiahnutie ho odblokuje. Je to veľmi výhodné, pretože v niektorých prípadoch si mnohí používatelia potrebujú pozrieť hodiny alebo iné informácie bez toho, aby čo i len zdvihli telefón zo stola.

Ďalšou príjemnou novinkou je notifikačná lišta, ktorá sa v predchádzajúcich verziách nevyskytovala. Microsoft teda s ôsmou verziou Windows Phone dobieha nedostatky, ktoré ho znevýhodńujú oproti konkurenčným platformám. Vo vrchnej časti notifikačnej lišty sú umiestnené tlačidlá pre bezdrôtové pripojenia (Wi-Fi a Bluetooth), nastavenie osvetlenia, zvuku a zámku otáčania. V spodnej časti tradične nájdeme všetky oznámenia, ako napr. softvérové aktualizácie, príchodzie maily alebo iné upozornenia.

Vďaka nadmernej veľkosti displeja sa na pracovnú plochu zmestil aj tretí rad dlaždíc, takže je na ňu možné umiestniť obrovské množstvo aplikácií a hier. Veľmi dobrým spestrením pracovného prostredia je aj aplikácia Live Lock Screen BETA, vďaka ktorej si používateľ nastaví vzhľad šetriča obrazovky. Aplikácia dokonca umožňuje používanie Bing obrázkov, ktoré sa každý deń zmenia. Operačný systém a jeho aplikácie teda používateľovi poskytujú vysokú mieru personalizácie nielen natívnymi aplikáciami, ale aj funkciami systému. Príkladom môže byť  zmena motívu domovskej obrazovky. Jej nastavenia totiž umožňujú zmenu farby pozadia z tmavej na svetlú, zmenu farebného motívu dlaždíc, ba dokonca výber zo širokej škály obrázkov, ktoré vyplnia priestor dlaždíc a vytvoria tak veľmi dobrý estetický dojem.

Menu s aplikáciami je veľmi prehľadné. Windows Phone ponúka úpravu dlaždíc do troch rôznych veľkostí, ich odstránenie alebo premiestnenie na iné miesto na pracovnej ploche. Úprava sa realizuje veľmi jednoducho. Podržanie palca nad dlaždicou ju označí a používateľ ju môže ľubovoľne presúvať po obrazovke. Šípka v jej pravom dolnom rohu umožňuje zmenu veľkosti dlaždice a pripináčik v pravom hornom rohu zase jej odstránenie z domovskej obrazovky. Pokiaľ budete chcieť meniť veľkosť dlaždice, v prvom rade odporúčam jej presunutie do dolnej časti obrazovky, kde sa nenachádzajú žiadne dlaždice. Len vtedy vám totiž systém umožní jej zmenu do každej veľkosti. Dlaždicu následne umiestnite na vami vopred zvolenú pozíciu.

Zmena veľkosti dlaždice
Zmena veľkosti dlaždice

Čo sa týka predinštalovaných aplikácií, Nokia ich ponúka naozaj veľké množstvo. Práve tento fakt považujem za veľké plus tohto operačného systému. Počas používania Nokie som totiž mal možnosť vyskúšať napr. kalkulačku, počasie, Nokia Camera, Nokia Panorama, Hudba, Videá, Mapy, Here Maps, Here Drive+ atď. Veľmi vyzdvihujem spomenutú navigáciu Here Drive+, ktorá je úplne zadarmo a disponuje celosvetovou licenciou pre stiahnutie máp ľubovoľnej krajiny sveta, ako aj bezplatným stiahnutím hlasovej navigácie v rôznych jazykoch. Ďalšou veľkou výhodou je predinštalovaná aplikácia Office, pomocou ktorej si môžete v telefóne prezerať Word a Excel dokumenty alebo Powerpointové prezentácie.  Odceňujem snahu výrobcu poskytnúť používateľovi takúto širokú škálu aplikácií a hodnotím to ako veľký prínos do systému.

Na záver nahliadneme do nastavení tabletofónu, ktoré sú rozdelené do dvoch kategórií, systém a aplikácie. V tomto prípade sa vývojári operačného systému príliš nepotrápili. Menu je síce veľmi jednoduché, no osobne mi tu chýba napr. samostatná kategória pre nastavenia displeja. Všetky nastavenia sú totiž natlačené v jednej kope a menu tým pádom nie je veľmi prehľadné. Jednoduché implementovanie farieb na rozlíšenie jednotlivých kategórií by určite pomohlo a používateľ by nemusel toľko v nastaveniach listovať.

Multimédiá

Prehrávanie multimédií musí high-endový tabletofón ako Nokia Lumia 1520 zvládať na jednotku. Začneme prehrávaním video súborov. Vo Windows Phone je totiž na prehrávanie videí predinštalovaná aplikácia s názvom Videá. Nokia dokáže prehrať širokú škálu video formátov od avi až po mp4, no bohužial neprehrá formát mkv, čo v prípade takého nabitého zariadenia nenavodzuje dobrý dojem. Aplikácia Videá taktiež neposkytuje veľa funkcií. Viete si pomocou nej vypnúť, zapnúť a nastaviť titulky a vymazať videá, no to je asi tak všetko. Funkcionalita tejto aplikácia teda príliš neoslní.

Na zariadení som testoval rôzne formáty videá ako avi, mp4, mkv a ďalšie. Ako som už vyššie spomínal formát mkv sa nám nepodarilo spustiť. Vyskúšal som aj krátke vzorky animovaného filmu Big Buck Bunny v rôznych kvalitách. Tabletofón prehral všetky vzorky od 720p až po Full HD bez problémov. Rozlíšenie 4k však nepodporuje, takže sa mi vzorky s týmto rozlíšením nepodarilo spustiť. Ak máte záujem odtestovať si tieto vzorky aj na vašom smartfóne, môžete ich nájsť na tejto adrese. Po týchto testoch môžem s čistým srdcom konštatovať, že Nokia Lumia 1520 je veľmi dobré multimediálne zariadenie a vďaka 6-palcovému displeju s Full HD rozlíšením si na ňom používateľ dokáže vychutnať videá každého druhu. Malým sklamaním však je neschopnosť prehrať mkv formát a videá s rozlíšením 4k. Vzhľadom na enormnú veľkosť displeja a cenovú kategóriu, v ktorej sa Nokia nachádza, by mali byť tieto veci samozrejmosťou.

bunny

Hudbu je možné na tabletofóne prehrávať pomocou predinštalovanej aplikácie Hudba. Táto aplikácia je veľmi jednoduchá, prehľadná a poskytuje 4 kategórie rozdelenia vašej hudby. Jedná sa o rozdelenie podľa interpretov, albumov, piesní a žánrov, pri čom všetky sú abecedne zoradené.

Reproduktor sa nachádza na zadnej strane tabletofónu v jeho spodnej časti. Spozorovať ho môžeme vďaka malej mriežke s otvormi, ktorá slúži na vedenie zvuku. Úroveň hlasitosti reproduktoru vás určite nadmieru uspokojí. K dispozícií je totiž až 30 úrovní hlasitosti a zvuk je dokonca aj pri najvyššej z nich veľmi čistý a vôbec nepôsobí plechovo. Na druhej strane, jeho umiestnenie nie je práve najlepšie, pretože pri zodvihnutí a držaní tabletofónu je zvuk z neho tlmený.

Pribalené slúchadlá od Nokie sú pomerne kvalitné a dokážu vyprodukovať veľmi dobré basy. Osobne ma ich kvality veľmi príjemne prekvapili a musím ich pochváliť. K slúchadlám boli pribalené taktiež vymeniteľné štuple v troch rôznych veľkostiach, takže sa nemusíte báť, že vám slúchadlá v ušiach nebudú držať.

Batéria

Výdrž batérie je veľmi dôležitá kategória, podľa ktorej sa spotrebiteľ rozhodne, aké zariadenie si nakoniec kúpi. Kapacita batérie pri našej Nokii je 3400 mAh, čo je viac ako pri konkurencii v podobe Samsung Galaxy Note 3, ktorý disponuje 3200 mAh kapacitou. Je však potrebné brať do úvahy rozdielny operačný systém, no 3400 mAh rozhodne nie je malé číslo a kapacitne určite spĺňa štandardy určené pre Nokiu Lumia 1520.

Pri testovaní výdrže batérie som zvolil 2 rôzne prístupy. Začal som bežným menej zaťažujúcim používaním, pri ktorom som telefonoval, posielal sms, prezeral maily, facebook, niečo som odfotil a občas som si pustil hudbu. V tomto prípade som mal po celý čas nastavený automatický jas a bol som pripojený v sieti. Výdrž batérie tak dosiahla 2 dni a 18 hodín, pričom zostatková kapacita bola na 10%. Pri náročnejšom používaní som trávil čas na obchode s aplikáciami, zahral si nejakú hru, pozeral a natáčal videá a vyskúšal som si navigáciu. V tomto prípade sa výdrž znížila na 1 deň a 6 hodín. Nokia sa pri tom dokáže nabiť za 2 a pol hodiny.

Testy výdrže nedopadli podľa mojich očakávaní. Vzhľadom na kapacitu batérie som bol prekvapený, že nevydržala dlhší čas. Na vine môže byť veľká spotreba energie operačného systému alebo väčšie nároky na spotrebu pri 6-palcovom displeji. Lepší výsledok je možné dosiahnuť zapnutím setriča batérie. Táto funkcia totiž využíva mechanizmus automatického vypínania služieb, ktoré nepoužívate.

Je potrebné podotknúť, že testovanie výdrže batérie je veľmi subjektívna záležitosť. Hodnoty, ktoré sa mi podarilo dosiahnuť nemusia byť smerodajné, pretože každý používateľ využíva mobilné zariadenie vlastným spôsobom. Niektorí používatelia môžu namerať vyššie hodnoty a niektorí zase nižšie hodnoty, ako pri mojom testovaní.

Konektivita

Nokia Lumia 1520 je vybavená najlepšími bezdrôtovými technológiami. Ponúka najmodernejšie pripojenie pomocou LTE, čo znamená 150 Mbps v prijímaní dát v sieti a 50 Mbps v ich odosielaní. Pre pripojenie do dátovej siete GSM poskytuje štyri frekvenčné pásma 850/900/1 800/1 900 MHz. V 3G sieti Nokia využíva technológiu HSPA, ktorá poskytuje 42 Mbps rýchlosť prijímania dát a 5,76 Mbps rýchlosť ich odosielania. Pripojenie do bezdrôtovej siete Wi-Fi so štandardom WLAN IEEE 802.11 a/b/g/n/ac je samozrejmosťou a nájdeme tu taktiež Bluetooth 4.0 spoločne s anténou NFC na spárovanie rôznych zariadení.

Pri mojom testovaní sa neobjavil žiadny problém pri používaní Wi-Fi. V jednom prípade som však natrafil na problém s funkciou Bluetooth pri odosielaní fotografií medzi počítačom a telefónom. Z nejakého dôvodu totiž Nokia odmietala odoslať zvolený obrázok a systém vypisoval chybu pri odosielaní, aj keď som telefón reštartoval a celý proces zopakoval s iným obrázkom. Tabletofón taktiež disponuje modulmi GPS, A-GPS, A-GLONASS a magnetometrom. Pri zisťovaní aktuálnej polohy pomocou navigácie trval proces zariadeniu len pár sekúnd.

Klávesnica tabletofónu je vzhľadom na jeho veľkosť veľmi praktická a aj pri normálnej veľkosti sa z nej veľmi dobre odosielajú správy. Pri vertikálnom otočení zariadenia sa klávesnica prispôsobí a tlačidlá sa stanú väčšími a ešte viac pohodlnejšími, no pri tomto tabletofóne to vôbec nie je nutné.

telefonat

Kvalita normálneho a hlasového hovoru je výborná a zvuk vychádzajúci z reproduktoru je veľmi čistý. Medzi veľmi dobré funkcie patrí blokovanie zvoleného čísla, pridanie ľubovoľného čísla do rýchlej voľby a taktiež pripnutie akéhokoľvek kontaktu na domovskú obrazovku.

Fotoaparát

Recenzia-Nokia Lumia 1520-7

To najlepšie som si nechal nakoniec, pretože si myslím, že fotoaparát je v prípade tohto tabletofónu neprekonateľným skvostom. Výrobca sa pri Nokii Lumia 1520 rozhodol integrovať 20 Mpix snímač, ktorý dokáže zaznamenávať fotografie do Full HD rozlíšení (pomer strán 16:9 alebo 4:3), pričom prednastavená je hodnota 16:9. Fotoaparát disponuje technológiou PureView, automatickým zaostrovaním pomocou dvojstupňového tlačidla spúšte a optikou ZEISS. Ďalším prírastkom je duálny LED blesk, ktorým disponuje napríklad aj HTC One (M8).

Pri robení fotografií som využíval rôzne aplikácie, ktoré systém Windows Phone poskytuje. Prvou z nich bola predinštalovaná aplikácia Fotoaparát, ktorú som využíval najmä na tvorbu nočných fotografií, makro obrázkov a portrétov. K dispozícií som mal 6 rôznych režimov snímania: automatické, záber zblízka, noc, nočný portrét. šport a podsvietenie. Okrem toho tu nájdeme spúšť fotoaparátu, videozáznamu, série obrázkov, ďalej prepnutie medzi predným a zadným fotoaparátom, nastavenia blesku a tlačidlo s fotonástrojmi.

Ďalšou aplikáciou, ktorú som používal je Nokia Camera. Poskytuje totiž ovládacie prvky ako vyváženie bielej, zaostrovanie, citlivosť (ISO), rýchlosť uzávierky a nastavenie jasu. Ďalej ponúka možnosť nasnímania inteligentnej sekvencie, ktorú je ale potrebné v nastaveniach sprístupniť. Jedná sa o sériu za sebou idúcich obrázkov, ktoré sa nakoniec rýchlo premietnu a vytvárajú dojem pohyblivých obrázkov. Zachytené snimky sa následne dajú samostatne uložiť do galérie.

 

Poslednou aplikáciou je Nokia Panorama, ktorú som si však musel doinštalovať, pretože nebola súčasťou základnej výbavy tabletofónu. Ako je už z názvu jasné, slúži na tvorbu panorám. Postup jej tvorby je veľmi jednoduchý. Jediným dotykom urobíte prvú snímku a potom už len stačí stabilne držať tabletofón a otáčať s ním doprava a Nokia už zariadi všetko ostatné. Počet snímkov, z ktorých sa má vaša panoráma skladať, je už na vás.

 

Automatické zaostrovanie fungovalo cez deň veľmi dobre aj bez používania dvojstupňového tlačidla spúšte, no v noci boli fotografie rozostrené a stratil sa z nich detail. Tento fakt ma veľmi prekvapil vzhľadom na rozlíšenie a kvalitu fotoaparátu, ktorý taktiež poskytuje dvojitý HD zoom, takže aj pri veľkom priblížení sa fotografie nerozmažú. Pri použití nástroja nočný portrét ale fotografie v noci vyzerali rovnako dobre ako cez deň.

 

ulica

 

režim šport
režim šport
maximálny zoom
maximálny zoom

hory

obmedzené svetlo

Panorama
Panoráma

Video

Nokia Lumia 1520 dokáže zaznamenávať video v rozlíšení 1080p a 720p pri frekvenciách 30/25/24 fps. Osobne som vyskúšal a natočil videá v oboch rozlíšeniach pri frekvencii 30 fps a dospel som k názoru, že Nokia nielen nádherne fotografuje, ale aj natáča video. Otestoval som aj video pri chôdzi, kedy som robil s tabletofónom aj prudšie pohyby a snímky začali byť trochu rozmazané, čiže video v konečnom dôsledku nebolo také dokonalé ako pri plynulom manipulovaní. Video však hodnotím celkovo veľmi dobre, pretože má nádherné farby a rýchlo sa prispôsobuje svetelným podmienkam.

Hodnotenie

V čase písania tejto recenzie bola Nokia Lumia 1520 na trhu už dosť hodnú chvíľu a pri konkurencii, či už vo vlastných radoch alebo na iných platformách, má určite čo robiť, aby udržala krok s ostatnými zariadeniami. V tejto dobe už má totiž každý výrobca mobilných zariadení svoju vlajkovú loď, ktorá ho na trhu reprezentuje. Konkurencia Android smartfónov je neľútostná a spoločnosti ako HTC, Samsung a LG majú momentálne na trhu veľký úspech a predali množstvo svojich zariadení. Napriek tomu si myslím, že netreba zatracovať Windows Phone zariadenia a Nokia Lumia 1520 nie je výnimkou. Počas môjho testovania som si ju veľmi obľúbil a dokonca mi príliš neprekážala ani jej veľkosť.  Tabletofón má svoje muchy, no to neznamená, že si nenájde svoje miesto na trhu. Ak totiž spojíme dohromady veci ako 20 Mpx fotoaparát a množstvo predinštalovaných aplikácií na čele s navigáciou HERE Drive+, ktorá je úplne zadarmo, dostaneme zdravého jedinca, ktorý má čo ponúknuť.

Recenzia-Nokia Lumia 1520-2

Za ďalšie plus považujem viac než dostatočnú kapacitu batérie, ktorou sa môže pýšiť máloktorý smartfón na trhu, aj keď jej výdrž pri väčšom zaťažení rapídne klesá. Napriek tomu Nokia v pohotovostnom režime vydrží  o takmer 11 dní dlhšie, ako jej konkurent s Androidom Samsung Galaxy Note 3. Pozitívom tabletofónu je taktiež veľmi dobré umiestnenie ovládacích prvkov, automatické zaostrovanie pomocou dvojstupňového tlačidla spúšte a veľké uložisko s kapacitou 32 GB. Myslím si, že Nokia Lumia 1520 ponúka skoro všetko, čo by potenciálny kupec očakával od high-endového tabletofónu. Čo ma trošku sklamalo je fakt, že Nokia nedisponuje odnímateľným krytom a pokiaľ by sa nejakým spôsobom poškodila alebo zlyhala batéria, nevyhol by som sa servisnej oprave. Zariadenie mi to ale vynahradilo výborným displejom so skvelým farebným podaním a veľmi dobrou čitateľnosťou na priamom slnku.

Nokiu Lumia 1520 je možné kúpiť už od 426,90 €, no nedávnym vydaním novej vlajkovej lode Microsoftu, Nokie Lumia 930, ktorá disponuje prakticky tými istými parametrami a cenou, sa situácia tabletofónu skomplikovala. Oproti smartfónom na konkurenčnej platforme Android však má výraznú cenovú výhodu a žiadny z nich sa nemôže pýšiť až 20 Mpx fotoaparátom.

Plusy

  • cena oproti konkurencií
  • 20 Mpx fotoaparát a jeho dvojstupňová spúšť
  • počet natívnych aplikácií
  • kapacita batérie (3400 mAh)
  • stabilita systému
  • AMOLED displej s výborným podaním farieb
  • kvalitná konštrukcia

Mínusy

  • neodnímateľný zadný kryt
  • slabá výdrž batérie pri väčšom zaťažení aj napriek jej veľkej kapacite 
  • prehrievanie
  • menšia praktickosť kvôli veľkosti zariadeniaň

Za zapožičanie zariadenia ďakujeme e-shopu agora

27.08.2014

+