MojWindows

Inžinieri spoločnosti Microsoft vytvorili fungujúci prototyp senzoru na meranie hĺbky a vzdialenosti objektov, ktorý bol vytvorený z fotoaparátu na smartfóne Samsung Galaxy Nexus. Takéto zariadenie je pritom veľmi jednoduché vyrobiť a na rozdiel od varianty Google s názvom Project Tango, riešenie od Microsoftu je založené na infra-červenej LED dióde a pásmovom filtri, ktoré dokáže jeden inžinier aplikovať na smartfón v priebehu 10 minút.

 ms-galaxy-nexus-kinect-senzor-mw

Takéto zariadenie potom dokáže zaznamenávať aktuálne údaje o vzdialenosti a hĺbke objektov v priestore, čo sú funkcie podobné zariadeniu Kinect. Hoci so smartfónom nie je možné po vykonaní tohto procesu zaznamenávať klasické fotografie a videá, nainštalovaný snímač je taký citlivý, že dokáže rozoznať pohyby jednotlivých článkov prsta na ruke.

Kamera na meranie hĺbky a vzdialenosti objektov

Výskumníci uvádzajú, že takéto zariadenie je možné aj dodatočne nainštalovať na kamery smartfónov, no iba za cenu straty originálnych funkcií fotoaparátu. Nie je úplne jasné, ako môže Microsoft v budúcnosti využiť túto technológiu, no spoločnosť sa v poslednej dobe očividne zaujíma o nové oblasti. Prednedávnom sa objavili informácie o pripravovanom smartfóne s 3D dotykovým ovládaním. Ovládanie smartfónu s označením ‚McLaren‘ bolo podľa všetkého založené na technológií odvodenej z Kinectu, no Microsoft projekt na nejaký čas zastavil. Dôvodom mali byť nemožnosť zaviesť takéto zariadenie na trh a aktuálna nevyužiteľnosť v praxi. Na priloženom videu sa môžete pozrieť, ako pracovníci prerobili webovú kameru a pridali jej podobnú funkciu, ako smartfónu Galaxy Nexus.

Zdroj: slashgear via phoneArena

14.08.2014

+