MojWindows

Microsoft  na svojej Build konferencií podľa očakávaní predstavil svoj nový operačný systém Windows Phone 8.1. To však nie je všetko. Predstavil tiež množstvo vylepšení, ktoré budú s novým OS sprístupnené a je sa na čo tešiť. Boli navrhnuté tak, aby obohatili mobilný systém spoločnosti.

Zoznam vylepšení:

  • digitálny asistent Cortana
  • nové pozadia
  • nové dizajny uzamknutia obrazovky
  • prehliadač Internet Explorer 11
  • centrum akcií

Digitálny asistent Cortana

Osobným digitálnym asistentom sa v minulosti dostalo nemalého uznania vo svete smartfónov. Medzi prvými sa objavil Siri od spoločnosti Apple. Konkurencií však netrvalo dlho vytvoriť vlastných asistentov napr. Samsung S Voice alebo Google Now. Z nich vychádza aj novinka od Microfotu – Cortana. Má v sebe zabudované aktívnejšie prvky doručovania informácií, čo pre používateľa znamená, že ho Cortana zahltí nespočetným množstvom dát a poznatkov. Nebude jej pri tom záležať na tom, či o ne užívateľ žiadal alebo nie.

cortana-windows-phone-8.1

Je veľmi dobré, že sa Microsoft rozhodol pridať túto aplikáciu k základnému vybaveniu operačného systému WP 8.1.  Znamená to ale, že Cortana bude mať prístup k telefónnemu zoznamu, správam, schôdzkam a emailom. Tieto výhody mu umožňujú naplánovať stretnutie, prečítať najnovšie emaily a zatelefonovať vybranej osobe. Tu však prekvapenia nekončia. Užívateľ dokonca môže do tejto aplikácie vložiť pripomienku týkajúcu sa konkrétneho kontaktu. Pri nasledujúcom hovore alebo chate s daným kontakom Cortana užívateľovi pripomenie informáciu, ktorú s danou osobou chcel prebrať alebo zdielať. Ďalšou výhodou je, že Cortana je vytvorená tak, aby spolupracovala s ďalšími aplikáciami ako Skype alebo Facebook. V konečnom dôsledku sa táto novinka vo Windows Phone 8.1 javí ako skutočný prínos a konkurencie schopný súper pre iných digitálnych asistentov.

Pozadia

Špekulácie sa stali skutočnosťou. Užívatelia si konečne budú môcť upraviť prostredie vo svojich smartfónoch podľa svojich predstáv pomocou rôznych typov pozadí. Tento prvok je prístupný vďaka veľkému úspechu, ktorý zožal v Nokia phabletoch. Malým problémom by ale mohol byť fakt, že pozadie sa v skutočnosti nalepí na ikony a nespestruje len pozadie za nimi. Menu tým pádom môže stratiť svoju prehľadnosť pri nesprávnom zvolení pozadia. Spomínaná novinka bude prístupná v menu motívy.

pozadie

Uzamknutie obrazovky

V minulosti sa k zmene výzoru uzamknutia obrazovky používali rôzne aplikácie, ktoré umožňovali pridanie obrázkov a iných doplnkov. V novom Windows Phone 8.1 tomu tak nie je. Nová funkcia bude umožňovať vytvárať úplne nové dizajny uzamknutí obrazovky. Budú  jedinečné a originálne, či už po vizuálnom alebo obsahovom hľadisku. Toto vylepšenie si určite vyslúži veľmi kladnú odozvu u užívateľov.

Centrum akcií

Centrum akcií je veľmi dôležitou a neoddeliteľnou stránkou dobrého operačného systému. Windows Phone 8.1 nie je výnimkou. Obsahuje totiž centrum akcií veľmi podobné tomu, ktoré sa nachádza v Androide. Verzia  na WP v ničom nezaostáva za svojou konkurenciou. Jednoduchým posunutím palca sa dá stiahnuť nadol, zobrazuje rozličné informácie a nastavenia pre užívateľa a z dôležitých tlačidiel, ktoré sa zobrazujú na vrchu obrazovky sú tu napr. Bluetooth alebo Wi-Fi.  Taktiež sa tu zobrazujú aktualizácie, nové emaily, zmeškané hovory a podobne. Microsoft sa očividne do veľkej miery inšpiroval týmto prvkom z Androidu, no nemôžeme tvrdiť, že to je na škodu.

action-center

Internet Explorer 11

Veľmi dobrou správou je, že nový Internet Explorer už užívateľov viac nebude obmedzovať len na šesť otvorených záložiek súčasne. Ďalej prichádza s novinkou InPrivate prehľadávanie, čo znamená, že užívatelia budú môcť surfovať po internete bez toho, aby kdekoľvek museli zanechať zmienku o svojich údajoch. Výborným prvkom je tiež synchronizácia záložiek medzi ďalšími Windows zariadeniami užívateľa. Nesmieme ale zabudnúť na nový Youtube HTML5 prehrávač a na množstvo nových možností nahrávania súborov.

Ďalšie funkcie

Dá sa povedať, že vyššie spomenuté funkcie boli asi najvýraznejšie zmeny, o ktoré Microsoft obohatil Windows Phone 8.1. Samozrejme existuje veľa ďalších, ktoré si užívatelia hneď nevšimnú. Za zmienku by azda stál nový štýl kalendáru, ktorý poskytuje pohľad na každý týždeň v roku a zobrazuje teda akýsi rozvrh užívateľa. Z ďalších funkcií môžeme vyzdvihnuť Wi-Fi nástroj Sense. Je to veľmi sofistikovaný prvok, ktorý ponúka napr. automatické pripojenie k voľnej Wi-Fi sieti a vie zabezpečiť pripojenie nových zariadení  na domovskú Wi-Fi bez väčších problémov.

Dátum vypustenia Windows Phone 8.1 do obehu

Táto správa patrí do kategórie „menej radostných“. Microsoft totiž uviedol, že zariadenia disponujúce aktuálnou verziou WP 8 sa dočkajú aktualizácie na WP 8.1 až o niekoľko mesiacov. Z pohľadu užívateľa je to dosť dlhá doba, kým sa dočkajú novej verzie. Pozitívnejšou správou môže byť fakt, že nové zariadenia, ktoré boli predstavované na Build konferencií alebo majú doraziť na trh v najbližších týždňoch, budú mať v sebe zabudovaný najnovší Windows Phone 8.1.

Zhrnutie

Spoločnosť Microsoft touto novinkou určite zanechala hlboký dojem u všetkých ľudí. Nápady a vylepšenia, ktoré do tejto verzie svojho systému pridali, sú veľmi sofistikované a pomáhajú užívateľom uľahčiť prácu s ich mobilnými zariadeniami. Nejde však len o prácu, ako aj o potešenie z prispôsobenia si mobilného prostredia užívateľským potrebám. Všetky vyššie spomínané funkcie totiž prispievajú k celkovému obrazu, ktorý si užívateľ o danom operačnom systéme vytvorí. Ktoré novinky vás potešili najviac? Zdieľajte svoj názor v komentároch pod týmto článkom 🙂

Zdroj: phonearena

03.04.2014

+