MojWindows

Projekt vývoja dotykového Firefoxu pre Windows 8 bol ohlásený koncom roka 2012. Prvý pohľad na aplikáciu bol umožnený vo februári 2013 a dátum vydania bol určený na december 2013. Nakoniec sa však aplikácia dočkala open bety až vo februári tohto roka. Ukázalo sa však, že to bolo všetko k ničomu. Mozilla totižto ruší dotykový Firefox pre Windows 8.

Hlavným dôvodom pre jej zrušenie Mozilla uvádza nezáujem o ich dotykovú aplikáciu zo strany používateľov. Poslom zlých správ je viceprezident spoločnosti – Johnathan Nightingale. Tvrdí, že počet používateľov, ktorí testovali danú aplikáciu nikdy neprekročil prah čísla 1000.  Predstaviteľom Mozilly bolo hneď jasné, čo je potrebné urobiť aby predišli prípadným stratám. Na iných platformách mal Firefox desktop oveľa väčší úspech a počet užívateľov, ktorí testovali aplikáciu v daný moment presahoval milióny.

Nightingale ďalej tvrdí, že už síce nie sú taká malá firma ako pri vypustení Firefox 1.0, avšak stále sa musia sústrediť na svoj vlastný boj s konkurenciou a na projekty, ktoré majú najväčší dopad na ich cieľ. Rušenie dotykového Firefoxu je podľa neho lepšie riešenie než riskovať reálne straty investícií pri jeho vypustení do obehu.

Jedná sa o to, že by dotykový Firefox bol vypustený do obehu bez požadovaného množstva bug testingu, a teda by ostalo na používateľoch nájsť a ohlásiť prípadnú chybu Mozille, ale už v „plnej verzii” aplikácie. „Poslať aplikáciu do obehu bez tejto predošlej práce nie je možnosť” – tvrdí Nightingale.

Mozilla si taktiež uvedomuje risk, ktorého sa dopúšťa, pretože rozhranie tohto typu by sa mohlo v budúcnosti u užívateľov uchytiť a zaujať aj širšie publikum. Zdrojové kódy k danej aplikácií sú však stále dostupné, takže je možné, že ich využijú ľudia so zapálením pre podobné typy rozhraní a vybudujú vlastný dotykový prehliadač založený na dotykovom Firefoxe. Možné je však aj to, že firma svoje stanovisko prehodnotí a veľmi rýchlo sa k tomuto rozhraniu a aplikácii vráti.

Zdroj: engadget

17.03.2014

+